Alkolikler, yaşlılar, sigara içenler, sindirim sorunu çekenler ve
sıkı diyet uygulayanlar B vitamini eksikliğine yatkındır. B vitaminleri, besinleri enerjiye dönüştürmede protein, karbonhidrat, yağ metabolizmalarında görev alırlar. Sindirim ve sinir sistemleri, doku onarımı, sağlıklı büyüme, göz sağlığı, konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücü ve zekaya ilişkin performansta artış, beynin strese karşı korunması ile fiziksel ve zihinsel sağlığı destekler. Günlük olarak kullanılması gerekir. B vitaminleri en önemli beslenme bileşenlerindendir. Çok yüksek dozda uzun süre kullanımı cilt kızarıklığına ve karaciğer sorunlarına sinir hasarına neden olabilir.
B VİTAMİNLERİNİN BERABER ALINMASI GEREKİR
B vitamini ailesi 12 kadar vitamindenoluşur. B vitaminlerinden yalnızbirinin eksikliği seyrek görülür, buyüzden tüm B vitaminlerinin birliktealınması gerekir. B vitaminlerinin eksikliğiyorgunluğa, hafıza ve zeka performansınınzayıflamasına neden olur.Yaşlılar için yeterli B vitamini alımı çokönemlidir, çünkü bu vitaminlerin emilimiyaşlandıkça azalır. Hamileler, çokalkol tüketenler B1 vitaminine, vejateryenlerise B12 vitaminine daha çokihtiyaç duyar.
B1 VİTAMİNİ (TİYAMİN)
Eksikliğinde vücutta yorgunluk ve kas krampları görülür. Enerji, büyüme, öğrenme kapasitesi, kavrama yeteneği üzerinde olumlu etkileri vardır. Tiyamin vücudu yaşlanmanın, sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı korur. Tiyamin eksikliğinde oluşabilecek diğer bulgular ise kabızlık, ödem,
yorgunluk, unutkanlık, sindirim sistemi bozuklukları, iştahsızlık, kaslarda ağrı ve hassasiyet, ayaklarda hissizlik olarak kendini gösterir. B1 vitamini zengin olan besinler: Kepekli pirinç, bulgur, yulaf, çavdar, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği, bira mayası, yumurta sarısı, kuru erik, yerfıstığı, dolmalık fıstık, bezelye…
B2 vitamini vücutta antikor üretimi ve büyüme için gereklidir. Göz yorgunluğunu ve kataraktın önlenmesi ve tedavisi için önemli bir vitamindir. B2 vitamini cilt, saç ve tırnak sağlığı için gereklidir. B2 vitaminleri demir ve B6 vitaminlerinin emilimine yardımcı olur. B2 vitamini eksikliğinde ağız kenarlarında çatlaklar, ışığa hassasiyet gibi göz şikayetler sayılabilir. B2 vitamini zengin olan besinler: Karaciğer, böbrek, et, kümes hayvanları, yumurta sarısı, mantar, baklagiller, balık, avokado, ıspanak, kabuklu yemişler ve süt ürünleri..
B3 VİTAMİNİ (NİASİN)
Dolaşım ve sağlıklı cilt için gerekli bir vitamindir. Sinir sistemi fonksiyonlarına, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasına yardımcı olur. Beyin fonksiyonları, sağlıklı cilt, sindirim sistemi için gereklidir. B3 vitamini zengin olan besinler: Sığır karaciğeri, bira mayası, brokoli, havuç, peynir, mısır unu, hurma, yumurta, balık, süt, yerfıstığı, patates, domates ve buğday…
B5 VİTAMİNİ
Vücudun stresle mücadelesine yardım eder, yorgunluğu önler ve yaraların iyileşmesine yardım eder. Hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunur. “Antistres hormon” olarak bilinen B5 vitamini adrenal hormonların üretiminde ve antikor oluşumunda rol oynar, organizma ve derinin gelişmesini etkiler. B5 vitamini içeren besinler: Sığır eti, bira mayası, yumurta, böbrek, baklagiller, karaciğer, mantar, sert kabuklu yemişler, çavdar unu, buğdaygiller…
B6 VİTAMİNİ
Eksikliğinde dermatit denen deri iltihapları, direnç azlığı ve kansızlık görülür. Merkezi sinir sistemi ve kaslar, sinir sistemi ve normal beyin fonksiyonu, RNA ve DNA sentezi için gereklidir. B6 vitamini zengin olan besinler: Acı pul biber, sivri biber, kereviz yaprakları, ceviz, muz, avakado, keten tohumu, mısır, kepekli pirinç, tahin, tam buğday ekmeği…
B 12 vitamini
Kan hücrelerinin yapılmasında ve büyümede rol oynar, kansızlığı önler. B12 vitamini eksikliği kansızlığa neden olur. İştahsızlık, ishal, kronik yorgunluk, kulakta çınlama, el ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma gibi şikayetler ortaya çıkabilir. B12 vitamini zengin olan besinler: Sığır eti, balık, kuzu böbreği, yüreği, karaciğeri, beyaz peynir, süt, istiridye, yumurta sarısı…
Biyotin
Hücre gelişimine katkıda bulunur.Güzellik vitamini olarak bilinir. Sağlıklı cilt ve saçlar için yeterli biyotin alınmalıdır. Eksikliğinde deride kuruma, pullanma, solgunluk, kolayca kırılan saçlar ve tırnaklar en çok şikayet nedenidir. Biyotin içeren gıdalar: Bira mayası, yumurta sarısı, et, süt, balık, soya fasulyesi ve tüm hububatlar…
FOLİK ASİT (B9 VİTAMİNİ)
Özellikle hamile olan veya hamile kalmaya çalışan kadınlar için çok önemlidir. Riskli gebelik ,düşükler, bebeğin sağlıklı gelişimi ve riskli doğumu önlemek için önerilir. Düzenli olarak folik asit almak kalp krizi ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Folik asit kansızlık tedavisinde demir ile birlikte kullanılır, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur