Bayram Namazı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Kendilerine cuma namazi farz olan kimselere bayram namazlari vâciptir.

Iki bayram namazi vardir: Biri, Ramazan Bayrami namazi, digeri de Kurban Bayrami namazidir.

Bayram namazlarinin vakti, günesin dogmasindan takriben 45 dakika sonra baslayip kaba kusluga kadardir. Bayram namazlari ikiser rek'attir ve cemaatle kilinir. Aynen sabah namazinin farzi gibi olup, fazla olarak her rek'atte üçer tekbir vardir.

Üçü, birinci rek'atte Sübhâneke'den sonra Fâtiha'dan evvel; üçü de ikinci rek'atte kirâatten (zammi sûreden) sonradir. Bu alti tekbir vâciptir. Her iki rek'atin rükû tekbirleri de vâcip olan tekbirlere yakin oldugundan vâciptir. Iftitah tekbiri her namazda oldugu gibi bayram namazlarinda da farzdir. Diger tekbirler sünnettir.

Bayram namazlarinda hutbe, namazdan sonra okunur. Ramazan bayraminda sadaka-i fitirdan, kurban bayraminda da kurbandan bahsedilir.

Kurban bayraminin arefe günü sabah namazindan, dördüncü günün ikindi namazina kadar 23 vakit namazda, farzdan sonra tesrik tekbiri okumak vâciptir.

Tesrik tekbiri söyledir:

اَللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ واللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ وَِللهِ الْحَمْدُ
"Allâhü Ekber Allâhü Ekber. Lâ ilâhe Illallâhü vallâhü Ekber. Allâhü Ekber ve lillâhil hamd."

Bu tekbiri her mükellef kadin ve erkegin, -Namazi ister cemâatle ister tek basina kilsin, ister müsâfir, ister mukim olsun- farzin hemen akabinde okumalari vâciptir.
Hasan Arikan - Muhtasar Ilmihal
 
Üst