Elbette kaderdir. Hiçbirşey kaderin haricinde değildir.
Hak Teala'nın masiva üstündeki tasarrufu "küllî ihtiyar"dır. Yani her şeyi kuşatıcı bir şekilde yönetmesidir. Bizim hayatımızdaki küçük tasarruflarımızda "cüzî ihtiyar"dır ki bunu da Allah-u Teala bazı şeylerde bize seçme hakkı vermiştir.
Şöyle ki; kalbinin atması, kuşun uçması, seyyarelerin ,gezegenlerin, döndürülmesi, yağmurun yağması...vs. bunlar küllî ihtiyar dahilindedir. Ama içki içmeye ve camiiye gitme seçeneği sana sunulmuş. Burada senin seçme hakkın da "cüzî ihtiyar"ındır.
Allah Azze ve Celle bize akıl, şuur ve en önemlisi de irade vermiştir. Bu yüzden yaptığımız her şeyden mesulüz.
7-
Artık kim zerre kadar bir hayır yapıyorsa, onu görecek!
8-
Kim de zerre kadar bir şer işliyorsa, onu görecek! Zilzal 7-8"
Allah senin oraya gideceğini biliyor. Onun ilmi ezeli ve ebedi kuşatıcıdır. Fakat nereye gideceğini sen bilmiyorsun. Bu da sana sanki sen öyle istediğin için öyle oluyor gibi geliyor.
Son olarak şöyle bir misal verelim. Bir tarladasın. Bir tane karınca yuvası var ayağının dibinde. Sen karıncanın çıktığını görüyorsun. Sağda bir buğday yığını ve solda da örümcek ağı var. Mantıken örümcek ağına gitmemesi gerekiyor. [Tıpkı senin içkiye, kumara gitmemen gerektiği gibi] Karınca bakıyorsun sola doğru hızlı bir şekilde gidiyor. Sen onun ağa takılacağını 30 saniye öncesinden görüyorsun. Ama o bilmiyor. Ta ki o ağa takılsın.
İnşallah yardımcı olmuştur..
Kader için ayrıntılı bilgi istersen: ,
Risale Online
yahut
Risale Online
Tılsımlar Mecmuası, syf. 80, 26. Söz Kader Risalesi