Dünyamız ve uzay ile ilgili kompozisyon

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Dünyamız ve uzay ile ilgili kompozisyon verir misiniz? Dünyamızı ve uzayı anlata kısa olan bir kompozisyon arıyorum yardımcı olursanız sevinirim?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Dünyamız ve uzay ile ilgili kompozisyon kısa

Dünyamızı anlatan ve kısa olan ayrıca uzay hakkında bilgilerin de yer aldığı kısa kompozisyonu sizlere sunuyoruz.

Dünya, Güneş Sistemi'nin 9 gezegeninden biridir ve Güneş'e olan uzaklığı bakımından 3. Sırada bulunur. Dünya'yı incelemek için bazı kavramların bilinmesi gerekir: Eksen, Kutup Noktası, Ekvator, Paralel, Meridyen, Dünya, Kutup Noktaları'nda basık, Ekvator'da şişkindir. Dünya'nın kendisine özgü bu şekline geoid denir. Geoide en yakın geometrik şekil elipsoiddir. Verilen boyutlar "Hayford Elipsoidi" ne aittir.

Uzay

Uzay, Dünya'nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir. Uzay'ın sınırları asla kesin değildir ve Uzay hep büyür. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamaktadır, fakat Dünya'nın atmosferi yukarı doğru çıkıldıkça incelmektedir. Uzayda milyonlarca gökada bulunmaktadır. Bu gökadalar içinde milyonlarca güneş sistemleri, gezegenler ve gök taşları bulunmaktadır.

Uzay çok eski dönemlerden beri insanların büyük ilgisini çekmiş, sonu olup olmadığı; varsa, sınırlarının nereye kadar uzandığı bilginleri ve felsefecileri yakından ilgilendirmiştir. Uzayda yer alan gökcisimlerinin incelenmesi, bunların hareketlerinin diğer gökcisimlerinin davranışlarına yaygınlaştırılması, uzay hakkında çok az da olsa kimi fikirlerin ortaya atılmasını sağladı. Çağlar geçtikçe insanların daha güçlü teleskoplarla uzayı incelemesi uzay hakkındaki bilgileri artırdı. Uçan cisimlerin ortaya çıkmasıyla Dünya'yı çevreleyen yakın uzay hakkındaki bilgiler, daha da artmaya başladı. Nihayet, güçlü füzeler, yapma uydular, Ay'a insanlı ya da insansız araçlar gönderilmesi, Güneş Sistemi içinde yolculuk yapacak yapma uyduların geliştirilmesi, çok güçlü radyoteleskoplarla uzayın derinliklerinin araştırılması, 20. yüzyılın ikinci yarısında insanlığın uzay hakkındaki bilgilerini önemli ölçüde genişletti. Bu arada teorik fizik ve astronomi konusunda devrim yapacak görüşler ortaya atan Einstein gibi bilginlerin uzay konusunda ortaya attıkları pek çok kuram, gözlemcilerin uzay üzerine verdikleri bulguların mantıklı bir şekilde açıklanmasını sağladı. Uzay konusundaki ilk sağlam bilgiler, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başında, özellikle kuzey ülkelerinde kurulan gözlemevleri sayesinde alındı. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Palomar Gözlemevi, Dünya'da mevcut gözlemevlerinin en büyüğüdür.
 
K

Kayıtsız uurcan

Ziyaretçi
Plüton en son gezegen statüsünden çıraldığı için güneş sisteminde 8 gezegen kabul ediliyor. Burda değinilmemiş ama uzayın büyümesinin sebebi big bang teorisinde anlatılmaktadır. Evrenin bir başlangıcı vardır ve başlangıcından itibaren büyümektedir. Eskiki insanlar yıldızları daha sık görürken gelecekteki insanlar yıldızları daha seyrek görecekler. Çünkü evren genişledikçe gezegenler, yıldızlar, galaksiler falan birbirinden uzaklaşmaktadır. Uzay aslında acayip bir yer :) Işık hızı, uzay zaman ilişkisi ve zamanda yolculuk, kara delikler, paralel evrenler, uzaylılar falan okudukça insanı içine çeker. Daha fazla bilgi sultan_mehmet'e sorabilirsiniz :D
 
Y

yldrmb

Ziyaretçi
bütün hesi yanlış ben einstein in 2000 sayfalık kitabını okudum orda böyle demiyor.
 
K

Kayıtsız BEY

Ziyaretçi
Nasil ya biz uzaya yolculukla ilgili komposizyon istiyoruz!!
 
Üst