Dünyaya önem vermemek ( 1 )

ma'vera

Emektar
Özel Üye
DÜNYAYA ÖNEM VERMEMEK ( 1 )

Yüce Allah, şöyle buyurmuştur:

<< Bilin ki dünya hayatı ancak bir oyun, eğlence , bir süs ,aranızda bir övünme ve daha çok mal ve daha çok çocuk sahibi olmaktan ibarettir. Tıpkı bir yağmur gibidir ki,bitirdiği ekin çiftçilerin hoşuna gider. Sonra kurur da sen onun sapsarı olduğunu görürsün, sonra da çer çöp olur. Ahirette ise çetin bir azap ile Allah’ın mağfireti ve rızası vardır. Dünya hayatı aldatıcı bir faydalanmadan başka bir şey değildir.>> ( Hadîd: 20 )

<<Nefsanî arzulara, (özellikle) kadınlara, oğullara , yığın yığın altın ve gümüşe, salma atlara , sağmal hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara süslü gösterildi. Bunlar , dünya hayatının geçici menfaatleridir. Halbuki varılacak güzel yer , Allah’ın katındadır.>> (Âl-i İmrân: 14 )

<< Ey insanlar! Allah’ın verdiği söz, şüphesiz gerçektir, sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve o aldatıcı (şeytan) da Allah hakkında sizi kandırmasın.>>(Fâtır: 5 )

<< Çoklukla övünmek, kabirlere varana kadar sizi oyaladı. Asla böyle olmamalıydı! İlerde bileceksiniz. Asla böyle olmamalıydı! İlerde bileceksiniz. Eğer kesin bir bilgi ile bilseydiniz, asla böyle olmazdı.>> ( Tekâsür: 1-5 )

<< Bu dünya hayatı eğlence ve oyundan başka bir şey değildir. Ahiret yurdu ise, işte asıl hayat odur. Keşke bir bilseler.>> ( Ankebût: 64 )

HADİSLER

Ebû Said el- Hudrî (r.a)’dan. Şöyle demiştir:
“ Rasûlullah (s.a.v) minbere oturdu, biz de etrafına oturduk:

Benim sizin hakkınızda korktuğum, benden sonra üzerinize dünyanın süsü ve çiçeğinin açılmasıdır.” Buyurdu.”

( Müttefekun aleyh)

*********************

Ebû Said el- Hudrî (r.a)’dan. Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

Şüphesiz dünya hoş ve göz alıcıdır. Şüphesiz ki Allah, sizi dünyada hâkim kılacak (halife yapacak), sonra da nasıl davranacağınıza ( amel edeceğinize) bakacak. Dolayısı ile dünyadan sakınınız. Kadınlardan da sakınınız.”

( Müslim )

******************

Enes (r.a)’dan. Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

Cenazeyi üç şey takip eder. İkisi geri döner, biri orada kalır. Ailesi/ arkadaşları ve malı geri döner, ameli ile baş başa kalır.”

( Müttefekun aleyh)

*******************

Müstevrid b. Şeddâd (r.a): “ Rasûlullah (s.a.v):

Allah’a yemin olsun ki, ahirete göre dünyanın durumu, birinizin şu parmağını denize batırması gibidir. Parmağının denizden ne kadarla döndüğüne bir baksın.” Buyurdu.” Demiştir.

( Müslim )

***********************

Cabir (r.a)’dan. Rasûlullah (s.a.v), bir gün pazara uğradı. Etrafında halk vardı. Kulağı kesik bir oğlak ölüsüne rastladı. Ona uzanıp kulağından tuttu ve:

Hanginiz bir dirhem karşılığında bunun kendisinin olmasını ister?” buyurdu. Oradakiler:
"Biz, bir karşılık verip de onun bizim olmasını istemeyiz, biz onu ne yapalım ki?” dediler.
Bunun (bedavaya) sizin olmasını ister misiniz?” buyurdu. Oradakiler:
“ Vallahi , o canlı olsaydı bile kusuru vardı , kulağı kesik. Ölmüş iken onu ne yapalım ki?” dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v):
Allah’a yemin olsun ki, Allah’ın nazarında şu dünya, bunun sizin nazarınızdakinden daha değersizdir.” Buyurdu.

( Müslim)

***********************

Ebû Hureyre (r.a)’dan. Rasûlullah (s.a.v):

Uhud dağı kadar altınım olsa, - ödemesine hazırlandığım borç dışında- bu altından bir miktarın benim yanımda üç gece bile geçirmemesi beni sevindirir.” Buyurmuştur.

(Müttefekun aleyh)

*****************
Ebû Hureyre (r.a)’dan. Rasûlullah (s.a.v):

Sizden aşağıdakilere bakınız. Sizden yukarıdakilere bakmayınız. Bu şekildeki davranış Allah’ın nimetini azımsamamanız için daha uygundur.” Buyurmuştur.

( Müttefekun aleyh)

Buhârî ve Müslim’in diğer bir rivâyeti ise şöyledir:

Biriniz, mal ve yaratılılış bakımından kendisinden üstün olana baktığında, bir de kendinden daha aşağıdakine baksın.” Buyurmuştur.

Buhârî ve Müslim’in diğer bir rivâyeti ise şöyledir:

Biriniz, mal ve yaratılılış bakımından kendisinden üstün olana baktığında, bir de kendinden daha aşağıdakine baksın.” Buyurmuştur.

****************

Ebû Hureyre (r.a)’dan. Şöyle demiştir:

“Suffe’de kalanlardan yetmiş kişi gördüm. Bunlardan birisinin bile üzerinde hırkası yoktu. Ya belden aşağı bağladıkları izar ya da kumaş parçası vardı. Bu kumaş parçasını boyunlarından geçirip bağlarlardı. Bu bağladıkları kumaşların kimisi baldırlarının yarısına kadar gelir, kimisi de topuklarına kadar uzanırdı. Avret yerleri görülmemesi için büründükleri kumaşın iki ucunu elleriyle toplarlardı.”

Hadisi Buhârî rivâyet etmiştir.

****************
Ebû Hureyre (r.a)’dan: Rasûlullah (s.a.v):

Dünya, mü’minin zindanı , kâfirin ise cennetidir.” Buyurdu.” Demiştir.

( Buhârî)

***************
İbni Ömer (r.a.): “Rasûlullah omzumdan tuttu ve:

Dünyada, memleketinden ayrılmış gibi – veya - yolcu gibi ol!” buyurdu.” Demiştir.

İbni Ömer (r.a):

Akşama çıktığında sabahı bekleme! Sabaha çıktığında da akşamı bekleme!(işini zamanında yap!) Sağlığında hastalığın için zaman ayır! Hayatında da ölümün için zaman ayır!” derdi."


Kaynak: Riyâzü’s-Sâlihîn.

S:272 – 273 – 274 – 275 – 276
 
Üst