Fiş kesmemek günah mı?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Selam aleyküm hocam. Vergi kaçırmanın dinen hükmü. Ben hazır giyim satan pazar esnafıyım. Genellikle iç giyim üzerine çalışıyorum. Öncelikle bu işi yapmam caiz mi?

Bir de giyim, kot pantolon, bluz etek gibi kıyafetleri de satıyorum. Bazen alan kişiler tesettüre uygun olmayan şekilde kullanılabiliyor. Bana bir günah olur mu? Asıl soracağım soru ise vergi sorunu var ben aldığım ürünlerin faturasını almaya çalışıyorum fakat genel olarak toptancıların büyük bir kısmı fatura kesmiyor ben pazarcılık yapan bir esnaf olduğum için sattığım her ürüne fiş kesmem mümkün değil. Fakat maliye kaydım var basit usulde vergimi veriyorum fakat devletin benden istediğinin aynısı yapmıyorum yapmamda mümkün değil bu şekilde çalışmam İslami açıdan bir sorun teşkil ediyor mu?

Ben bu konuyu maliye Bakanlığına mail atarak da vergi sisteminin YANLIŞ olduğunu bu sistemin insanların zaten bozuk olan ahlâkını yalan beyanda bulunarak daha fazla bozulduğunu söyledim vergi reformu yaparak bu durumu düzeltmelerini önerdim.
 

sorularlaislamiyet

Deneyimli Üye
Üye
Aleykümselam

Değerli kardeşimiz,

Fiş kesmemek, vergi kaçırmaya sebep olacağından caiz değildir. Bu bakımdan alışverişlerimizde fiş almaya dikkat etmek gerekir. Fiş kesilmediği zaman alıcı mesul olmasa da satıcı vergi kaçırdığından dolayı mesul olur. Yaptığımız alışverişlerin fiyatından daha yüksek bir rakamla kesilen fişlerin alınması caizdir.

Vergi kamuyla ilgili olduğundan tüm toplumun hakkını ihlal söz konusudur.

Vergi vermek, kişinin topluma karşı sosyal bir görevidir. Bu nedenle vergi kaçırmak caiz değildir. Vergi kaçıran kişi üzerine kul hakkı geçirmiş olur.

Buna göre vergi kaçırma:

1) Bir iş yerini alırken fiyatını düşük göstererek vergi kaçırmak caiz değildir.
2) Bir dükkanı satın alırken, yapılan vergi kaçırmanın hükmü ile satarken vergi kaçırmanın hükmü aynıdır.
3) İşyeri sahibinin vergi kaçırmasından, o iş yerinde çalışan işçilerin herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır.
4) Vergi kaçakçılığı yaptığı bilinen işyerinde çalışan işçilerin yapmış oldukları ibadetleri sahihtir.

Vergi kaçıran bir kimsenin diğer kazançları haram olmaz; kaçırdığı vergi miktarı haram olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
Üst