Bilgi teknolojileri olarak adlandırılan konu, sürekli hayatımızda, karşımıza çıkmaktadır. Peki bilgi teknolojileri nedir, bu konuda, bilgi teknolojilerini kullandığımız kadar bilgi sahibi miyiz? Eğer bu soruya cevabınız ”Hayır” ise, gelin hep birlikte, bilgi teknolojileri nedir, bunu bir öüğrenelim:
Bilgi teknolojileri nedir? Bilgi teknolojileri, bilginin ortaya çıkartılması, ortaya çıkartılan tüm bilgilerin toparlanması, toparlanan bilgilerin biriktirilmesi, biriktirilen bilgilerin, gerekli şekillerde işlenmesi, bir araya gelen bilgilerin işlenmesinin ardından elde edilen bilgi bütününün yeniden kontrolden geçirilerek toparlanması, toparlanan bilginin gerekli yerlere yayılması, yayılan bilgilerin korunması ve, tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan araçların tamamına bilgi teknolojileri adı verilmektedir.
Oldukça karmaşık bir dünyada yaşadığımızı; ve karşımıza çıkan şeylerin anlamlarını yorumlamakta zorlandığımızı düşünecek olursak, bilgiye ulaşmamızın, ulaştığımız bilgiyi kullanmamızın; ve kullanacağımız bilginin bize ne gibi getirileri olacağını bilmenin gereksinimini her zaman yaşıyoruz. Ve biz insanlar olarak, bu bilgileri nasıl elde edeceğimizi, ne şekilde dağıtacağımızı kolay kolay anlayamıyoruz. Bu nedenle de bilgi teknolojilerinin hızlı gelişimini daha kolay algılayabiliyoruz. Ve günümüzde geliştirilmiş olan pek çok bilgi teknolojisi olduğunu biliyoruz. Bilgi teknolojileri nelerdir diyecek olursanız,
Bilgi teknolojileri nelerdir sorusuna verilebilecek cevaplardan ilki, video kamera, televizyon, kaset çalar ve uydu sistemleridir diyebiliriz. Bu saydığımız bilgi teknolojilerini şöyle bir düşünecek olursanız, bu araçlar sayesinde, bilgi elde edebileceğinizi; ve elde ettiğiniz bilgileri de yine bu araçlar ile dağıtabileceğinizi kavrayabilirsiniz.
Bilgi teknolojileri nelerdir sorusunun bir diğer cevabı da, veri tabanı uygulamaları, elektronik arşivler; ve optik disklerdir. Bu araçları da kullanmayanınız yoktur; ne amaçla kullanıldığını tahmin etmek hiç de zor olmayacaktır. Bu saymış olduğumuz araçlar, bilginin depolanmasında kullanılan araçlardır. Bir bilgisayardan başka bir bilgisayara veri taşımak da bu belirtilen araçlar sayesinde oldukça kolay hale gelmektedir.
Bilgi teknolojileri nelerdir sorusunun son cevabı ise bilgisayarlardır elbette. Bilgisayarların olmadığı bir bilgi teknolojisi düşünülmemektedir. Bilgisayar ile bilgi, her türlü işlenebilme özelliğine sahip olacaktır.
Bilgi teknolojileri nedir, bilgi teknolojileri nelerdir sorularının cevabını bulduktan sonra, bilgi teknolojilerinin amaçlarına da kısaca göz atacak olursak, bilgi teknolojilerinin amaçları arasında, bilgi teknolojilerini tanımlarken bahsetmiş olduğumuz kavramlar bulunmaktadır. Bilgi edinmek amacı ile kullanılan bilgi teknolojileri, elde edilen bilgiyi dağıtmak amacı ile de kullanılmaktadır. Bilgi teknolojilerinin amaçları arasında yer alan bir diğer etken de bilgiyi işleme amacıdır elbette. Elde edilen bilgiden pek çok sonucun çıkartılması amacı ile de bilgi teknolojileri kullanılabilmektedir. Bilgi teknolojilerinin amaçları arasında, kullanıcılarının mantıklı davranmasını sağlamak; ve eğitime destek vermek de vardır elbette…