Hac ve Umre hizmeti; 1979 yılından itibaren Başkanlığımızca, 1988 yılından sonra ise; yine Başkanlığımızın gözetim, denetim ve rehberliğinde A Grubu Seyahat acenteleriyle birlikte yerine getirilmektedir.
Bilindiği gibi, ülkemizden hacca gitmek isteyen vatandaşlarımızın müracaatları Başkanlığımızca kabul edilmektedir. Hacca gitmek isteyenlerin sayısında her yıl artış olmakta, Suudi Arabistan tarafından ülkelere nüfuslarının binde biri oranında uygulanan kota nedeniyle de müracaat edenlerin tamamını o yılda hacca götürmek mümkün olamamaktadır. Nitekim önceki yıllarda müracaatta bulunduğu halde hacca gidememiş birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Türkiye’den Hacca gidenlerin sayısı, yaklaşık olarak 70 bin civarındadır. Bu da yıllık kontenjanla ilgilidir. Bu 70 bin içerisine girebilmek için öncelikle, Diyanet İşleri Başkanlığı ‘ndan yapılan ilana göre ön kayıt yaptırmak gerekmektedir. Daha sonra Başkanlığımızca bilgisayar ortamında basın ve kamuoyuna açık bir şekilde noter huzurunda kura çekimi yapılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığımızca, kuraya tabi tutulacak hacı adaylarının önemli bir bölümünün önceki yıllardan beri bekleyen ve bu yıl tekrar kayıt yenileten, bir kısmının da ilk kez ön kayıt yaptırmış olanlardan teşekkül etmesi sebebiyle, önceki yıllardan bekleyenlerin mağduriyetlerini belli oranda giderebilmek ve kendilerine daha fazla imkan sağlamak maksadıyla, kur’a çekiminde; kayıt yapılan yıllara göre kat sayı uygulanması ve kuranın; hacı adaylarının peş peşe girdiği kura sayısının kendisiyle çarpımı sonucu elde edilecek rakama göre çekilmesi benimsenmiştir. Örneğin Katsayılı kura sistemi ile 5 yıldır başvuru yapanların 25 kez, 4 yıldır kayıt yaptıranların 16, 3 yıldır kayıt yaptıranların 9, 2 yıldır kayıt yaptıranların 4 ve bu yıl ilk kez kayıt yaptıranların ise 1 kez ismi çıkmakta, böylece yeni kayıt yaptıranların heyecanı da her yıl devam etmektedir.
Kura sonucu kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan adayları, İl veya İlçe Müftülükleri’nde kesin kayıtlarını yaptırır. Hacı adayları il ve ilçe müftülüklerince bilgilendirme ve irşad seminerlerine tabi tutulur, Hacı adaylarının pasaportları, toplu halde Ankara’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne gönderilir, vizeleri alındıktan sonra uçak biletleri ile birlikte, önceden belirlenen (hangi hacı adayının hangi hava alanından gideceği) hava alanlarına gidilir ve pasaport ve biletler Hacı adaylarına teslim edilir, sonrasında da hava yolu ile hac yolculuğu başlar.
Kaynak: diyanet.gov.tr