Ihlamur ve Adaçayı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
5709.jpg

Ekinezya, ıhlamur ve adaçayı… Kış aylarında hastalığa karşı mücadele eden bu 3 kafadar sayesinde vücut direnciniz büyük oranda artıyor.

Ekinazya ile ilgili yapılan araştırmalarda soğuk algınlığı etkenlerine karşı vücudun bağışıklık sistemini desteklediğini ortaya konmuştur. Araştırmanın ortaya koyduğu bulgulara göre, ekinezya hem bu virüsleri öldürüyor hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin (sitokinler) miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engelliyor.

Ekinezyayı Doğru Miktarda Kullanmak Önemli

Ekinezyanın soğuk algınlığı konusunda etkisi olmadığı yönünde tartışmalar da mevcuttur. Bu konu hakkında Prof. Dr. Erdem Yeşilada şunları dile getiriyor: “Bir etki varsa vardır, yoksa yoktur. Eğer bu şekilde istikrarsız sonuçlar görülüyorsa, o zaman deney yöntemi ve uygulama sorunları söz konusudur. Deneylerde kullanılan ilacın kalitesi, ilacın uygulandığı süre ve miktarı bunu etkilemektedir. Dolayısıyla yeterli kalitede güvenilir bir markalı ürün seçilmesi, önerilen süre ve miktarlarda kullanılması önemlidir.”

Vazgeçilmez İlaç Ihlamur

Soğuk algınlığı denilince akla gelen bir diğer bitki de ıhlamur. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre ıhlamur çiçeklerinin de ekinezya gibi “iltihap giderici” etkisi bulunduğunun deneysel olarak ortaya konulduğunu, yürüttükleri çalışmanın sonucunda ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediğini ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğunun görüldüğünü belirtiyor. Ayrıca çay şeklinde hazırlandığında bazı uçucu bileşenlerinin (linalool) ve flavonoitlerinin yatıştırıcı etkisi deneysel olarak gösterildiğinden bilhassa inatçı öksürüklerde kişilerin rahatlamasını sağlaması bakımından da yararlı olabileceğini söylüyor.

Adaçayı ile İltihapsız Bir Hayat

İçerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu biliniyor. Adaçayı ile hazırlanan gargaranın bu amaçla kullanılması oldukça faydalı.

Yeni yayımlanan bir klinik çalışmada, adaçayı ile ekinezyanın birlikte uygulandığında dezenfektan gargaradan daha etkili olduğu gösterilmiş. İsviçre’de son 3 gün içerisinde boğaz ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran 155 gönüllü üzerinde yürütülen bu çalışmada, bileşiminde ekinezya ve adaçayı içeren gargaranın, 5 gün süre ile günde 10 defa kullanılması ile üçüncü günden başlayarak etkili olduğu gözlenmiş. Deneyde paralel olarak bir başka grup hastada yürütülen çalışmada 2 saat ara ile ağza sıkılan bir dezenfektan çözeltisinden (klorhekzidin/ lidokain) daha yüksek etki bulunmuştur
 
Üst