İyilikleri her seferinde yapılan kişiye hatırlatmak, başa kakmak doğru mudur?

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Malî yardımın, infak ve sadakanın Allah rızâsı için yapılmış olmasının kesin işareti, yardım yapılan kimseden hiçbir menfaat beklememek, onu yar*dım sebebiyle minnet altında tutmamak, incitmemek, hiç böyle bir şey olmamış gibi davranmaktır.
"Mallarını Allah yolunda sarfedip sonra sarfettikleri şeyin ardından başa kakmayan ve eza etmeyenlerin ecirleri Rablerinin katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir." (Bakara 2/262)
Yapılan iyiliği başa kakmanın günah olduğu ve yapılan iyiliğin sevabını iptal edeceği ayet ve hadislerde açıklanmıştır. Şöyleki:
"Ey İnananlar! Allah'a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara gösteriş için malını sarfeden kimse gibi, sadakalarınızı başa kakma ve eza etmekle boşa çıkarmayın. Onun durumu, üzerinde toprak bulunan kayanın durumu gibidir, üzerine bol yağmur yağdığında onu cascavlak bırakır. Kazandıklarından hiçbir şey elde edemezler. Allah inkar eden kimseleri doğru yola eriştirmez." (Bakara 2/264)
Peygamber Efendimiz (s.a.v) de şöyle buyurmaktadır:
"Üç sınıf insan vardır ki Allah Teâlâ kıyamet gününde bunlara iltifat buyurmaz, yüzlerine bakmaz, onları tezkiye etmez, korumaz. Onlar için can yakıcı bir azap vardır. Bunlar: Elbiselerini kibirlenerek yerlerde sürüyen, yaptığı iyiliği başa kakan ve satılık eşyasını yalan yeminle kıymetlendirmeye çalışan kimselerdir." (Müslim, İman, 171; Ebû Davûd, Libas, 25)
İnsanları, sadaka ve malî yardım yüzünden minnet altında bırakmaya ve in*citmeye kalkışanların bu davranışı, Allah'a ve âhirete iman etmeyen, başkalarına gösteriş olsun diye veya kişiden menfaat beklediği için harcama yapan kimselerin davranışlarına benzetilmiş, kâfirlerin gösteriş yaparak ve riyakârca harcamasına benzer şekilde müminlerin de sadakalarını başa kakma ve eziyet ile yapmaları halinde onlar gibi sevaptan mahrum kalırlar.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
Üst