Kalp Hastalıkları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Kalp, ritmik kasılmalar ile kanı pompalayarak vücudumuzu sağlıklı tutan en önemli organımızdır. Vücutta bulunan diğer kaslardan kalbin çok farkı yoktur. Çalışmak için oksijene ihtiyacı vardır. Kalbin bu ihtiyacını gidermesi çok önemlidir bu nedenle çeşitli rahatsızlıklar başlayabilir.

Kalp hastalıkları çok fazla neden ile oluşabilir. Bunlar arasında ki en önemli olan rahatsızlıklar ; kalp kapağı bozuklukları, kalp yapısında olan anormallikler, kan akışını sağlayan damarlarda problemler, kalpteki ritim bozuklukları olarak sayılabilir.

Damar sertliği ; kalp hastalıkları arasında en tehlikeli olandır. Protein ve kolesterol artışı ile damar çepherlerinde biriken yağ damarlarda tıkanıklık yaratır. Kanın, kalbe pompalanmasında problemler oluşur. Damarlar zaman içinde esnekliğini kaybeder ve kan basıncı hızla artar. Kan basıncının artması ile damarlar zedelenir ve pıhtılar oluşmaya başlar. Koroner damarlarda oluşan daralma, kalbi besleyen kan miktarını azaltır. Kalp, oksijensiz kalmaya başlar.

Kalp krizi, koroner damarların tıkanması ve kalbe yeterli kanın gitmemesi ile kalp kaslarının oksijensiz kalması ile kalıcı hasar oluşması sonucu oluşur. kalp atışlarında sorun, düzensiz atma ve ritim bozuklukları ile oluşur. Acil hastaneye gitmek ve tedaviye başlamak gereklidir. Müdahale edilmezse, kötü sonuçlar doğurabilir.

Kalp yetmezliği ; Kalbin kan pompalama işini yapmamasına kalp yetmezliği denir. Kalp krizi sonrası oluşan çeşitli hasarlar, kan basıncının artması ve virüs enfeksiyonları kalp kasının zayıflamasına neden olur. Kalpte bulunan kapakçıkların bir tanesi görevini yapmazsa kalp yetmezliği oluşabilir. Böylece kan kalpte birikmeye başlar ve kalpte basınç hızla artar. Böylece tüm organlar etkilenmeye başlar. Akciğerde sıvı birikimi, bacaklarda şişmeler gibi pek çok hastalık başlar.
 
Üst