Kan taşı (Şap) nedir?

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Bugün bir arkadaşla sohbet ederken görüntüsü hayal meyal çocukluk yıllarımda kalmış ,o zamanlar ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilemediğim şap (kantaşı) yeniden hafızamda yerini almaya başlayınca biraz araştırma isteği hasıl oldu.

O zamanlar büzücü etkisinden dolayı küçük çaplı kanamaları kesmekte kullanılan bu taşın,meğer bilmediğimiz daha pek çok faydaları mevcutmuş.
Aşırı terleme sorunu olanlarda nemli cilde direkt olarak uygulanması,kokuya neden olan bakterileri etkisiz hale getirdiğinden yaygın olarak kullanıldığı gibi, terlemeyi de engellemediği ve ağır metalli parfüm içermediği için yaygın olarak kullanıdığı bilgilerine sıkça rastladım.

Hatta ülkemizin tanınmış hekimlerinin bu sorun için kullanılmak üzere şap tozundan ve kolay bulunacak bir kaç doğal malzemeden hazırlanabilecek basit formülleri bile var. Böyle kolay ve basit uygulamalardan, sık görülen topuk dikeni rahatsızlığı içinde tavsiye edilmiş.

Ciltteki sivilceler, ağızda görülen aftlar, bebeklerin huysuzlanmasına sebep olan,özellikle yaz aylarında daha sık görülen pişikler bunlardan sadece bazıları.Cilt bakımında traş sonrası bakımında kullanılması ve sıkılaştırıcı etkisiyle beraber,paraben içermemesi de, bu taşı, kimyasal kremlere doğal ve ucuz bir alternatif sunuyor.

İşte bu taşın hakkında yazılanlardan küçük bir numune...

Şap, genelde iki sofra tuzuna verilen addır: potasyum alüminyum fosfat ve amonyum alüminyum sülfat. Normal oluşan durumunda, madde 2000 yıldan uzun süredir geniş bir uygulama alanında kullanılmıştır. 20. yüzyılın başlangıcından önce, rutin olarak üretilirdi ve turşu, konserve, deri tabaklama ve fırınlamada kullanılır. O zamandan beri, besin işlemesinde kullanımı yan etkileri üzerine endişelerden dolayı yavaş yavaş azaldı. Ama tıp ve sağlık hizmeti alanındaki uzmanlar yaralanma ve hastalıkları tedavi etmek için şapı hala sık sık kullanırlar.

Tıpta şap, dokuları daraltmak ve vücut sıvılarının akıntısını azaltmak için kanama durdurucu, organik dokuları daraltmak ve hemorajla kanamayı durdurabilir veya azaltmak için bir stiptik ve zehir yutulduğunda kusmayı sağlamak için bir emetik olarak düzenli kullanılır. Genelde bazı aşıları kuvvetlendirmek ve enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için de kullanılır. Veterinerler genelde evcil hayvan sahiplerin, uygunsuz tırnak kesmekten oluşan hayvan kesiklerine kanı durdurma yolu olarak toz versiyonunu sürmelerini tavsiye edebilir.

Şap bir aşıyı kuvvetlendirmek için kullanıldığında kıvam artırıcı veya takviye ajan olarak sınıflanır. Alüminyum içeren kıvam artırıcıların bazı aşıların daha uzun dayanmasını sağladığı ve genelde hastalığa karşı daha fazla antikor üretmeye yardımcı göründüğü gösterilmiştir. ABD’de nispeten yaygın aşılar lisanslıdır ve difteri-tetanos-boğmaca (DTP) dahil genelde çocuklara uygulanır. Boğmaca yaygın olarak boğmaca öksürüğü, difteri-tetanos-hücresiz boğmaca (DTaP) olarak bilinir. Hücresiz bütün boğmaca hücresi yok demektir. Hepatit A ve B, insan papilom virüsü (HPV) ve kuduzda da kullanılır.

Bazı kişiler toz şapın aftlar için etkili bir evde tedavi olduğuna inanırlar. Bu tür tedavinin savunucuları genelde afta tozdan günde birkaç kez sürmenin iyileşmeyi hızlandırdığını iddia ederler. Ama bu tedavi yöntemini benimseyen herkes olası yan etkilerin farkında olmalıdır. Aftlar bazen yanar ve toz bazen ağzın büzülmesine neden olabilir. Tozu ağızlarının içine veya kenarına süren kişilere tedavinin ardından ağızlarını yıkamaları tavsiye edilir çünkü şapın emetik etkileri kusmaya neden olabilir.

Şap, birçok tıbbi dolapta bulunan günlük ürünlerin hala bir ürünüdür. Örneğin, tıraştan kaynaklanan jilet kesiklerinin kanamasını durdurmak için kantaşı (kalemler gibi noktaları olan küçük kalıpsı şap çubukları) genellikle kullanılır. Bu madde, diş macunu ve diş tozunun malzemelerinde de sık sık listelenir.

1640 lı yıllarda Osmanlı’ da çok yaygın kullanılan ve İtalyanlar tarafında alınarak dünyaya yayılan kan taşı kılcal damarları büzerek kan akışını önler. Ayrıca cildi gerginleştirir ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Doğal antiseptik olması nedeniyle sivilce tedavilerinde sıkça kullanılır.

En önemli özellikleri arasında koltuk altı terlemelerini kesmesidir. Koltuk altı terlemeye karşı en etkili doğal ürünlerden biri olan kan taşının günde bir defa kullanılması yeterli olacaktır. Böylece kan taşı sayesinde gün içinde koltuk altı terlemenin önüne geçilmiş olunur.

Şap taşını koltuk altına uygulamadan önce ıslatmanız yeterli olacaktır. Islattıktan sonra koltuk altına sürebilirsiniz.

Uyarı: Özellikle berber ve kuaförlerde kullanılan kan taşlarının tek kullanımlık olmasına dikkat ediniz. Herkesin kullandığı bir kan taşını kullanmanız ciddi hastalıklara davetiye çıkarmanız anlamına gelir. Bu nedenle berber ve kuaförlerin kullananların kan taşı noktasında dikkat etmeleri gerekir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst