Kitap Okumaya Nasıl Teşvik Edilir?

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
Ergenlik çağında insan fiziksel ve ruhsal açıdan çocukluk dönemini geride bırakıp gençliğe doğru yol açmış olur. Bu dönem o kadar önemli ki ebeveynin ilgl veya ilgisizliği, çocuklarının gelecekte mutlu veya mutsuz bıe birey olmasına neden olabilir.

Ebeveyn çocuklarını bu dönemde kitap okumaya teşvik ederek ve onlara yol göstericilik yaparak onların gençlik dünyasını aydınlatmış olurlar. Bu yüzden de ebeveyinler için birkaç temel öneride bulunarak çocukların okuma hevesini artma konusunda yardımcı olacağız:

5472adcd8e8b25820c3a9f058b2eb4b3_1274076105.jpg


1.Ergenlik yaştaki çocuğu okumaya zorlamayın. zorla yapılan şeyler hiçbir zaman iyi sonuçlar varmaz. Bu zorlama eylemiyle geçici sonuçlar elde edebilirler fakat bu süreklilik taşımaz. Bu nedenle ilk önce onları heyecan verici kitaplarla tanıştırıp o tür kitapları tavsiye edelim.

2.Çocuklarınızla kitapevlerine gidin. Kitap almasanız bile kitapevlerinde zaman geçirin. Böylece çocuklar artık kitapevlerinin önünden kolayca geçmemeyi öğrenmiş olurlar.

3.Onlara huzur bulmak için kitap okumayı önerin. Bu dönemleriyle ilgili ruhsal ve fiziksel değişikliklerinden bahsedin. Ondan bu dönemin streslerinden kurtulması için sevdiği gündelik aktivitelerin yanında kitap okumaya da zaman ayırmasını isteyin.

4.Çocuklarınızın iyi işlerini kitapla ödüllendirin. Bu armağan onun kafasında iyi işlerin ödülü kitaptır diye yerleşir. Ve böylece onlar kitabı iyi şeyler yanında görmüş olacaklar.

5.Bu yaştaki çocuklarınız kitapları için güzel ve uygun bir kütüphane alın. Böylece onlara dolaylı olarak kitapların ne kadar önemli olduğunu ve diğer eşyalar gibi kitapların da özel ve düzenli bir yere sahip olduğunu göstermiş olursunuz.

6.Onlara ayraç kullanmayı öğretin. Onların zihinsel faaliyetleri çok olduğu için kafaları çabuk yorulur. Onlara sürekli bir kitabı sonuna kadar okumaya mecbur kalmadıklarını hatırlatın. Onlara kitap okuma sırasında ne zaman yorulurlarsa kitabı kapatıp ara verdikten sonra yeniden devam edebileceklerini hatırlatın.

7.Kitabı onlar için bir hobi olarak tanıtalım. Çocukların birçoğu kitabı ciddi bir eylem olarak görürler. Bundan yola çıkarak onlar için fıkra kitapları alarak onlardan yüksek sesle fıkraları okuyarak sizinle paylaşmasını isteyin ve eğlendinizi gösterin.

8.Çocuklarınızın olumlu okuma tecrübelerini geliştirin, şöyle ki dinazorlarla ilgili bir kitap okuduğunda onu doğa müzesine götürün. Ondan sonra çocuklar kendi kendilerine yeni şeyleri keşfetmeye adım atmış olacaklar.

9.Çocuklarınıza yeni teşvik edici şeyler önerin. Örneğin ona kitabının bitiminden sonra hep beraber istediği veya beğendiği filmi izleyeceğinizi söyleyin.Bu konu ona gündelik aktivitelerin yanında kitap okumaya da zaman ayırmasına yardımcı olur.

10.Televizyon izlemeyi onlar için kısıtlayın. Aşırı televizyon izlemek onların hafızalarının azalmasına neden olmakla beraber konsantrelerini bozmuş olur. Onlara kitabın ve sporun zihinsel faaliyetlerinin güçlenmesine ve daha da aktif bir hale geleceklerine neden olucağını anlatın. Bu tavsiyelere uyarak hem bu çağdaki çocuklarınızın yorgunluğunu büyük bir oranda gidermiş olursunuz aynı zamanda kitap okumaya da teşvik etmiş olursunuz.


Yazar: ViktoryaTayler
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst