Kudûri-i Şerif sual cevapları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
İBADET BAHSİ

1- Kuduri şerif hangi ilme taalluk eder? Musannıfı kimdir? Kaç kısımdır?
C. Kudur-i şerif, ilmi fıkha taalluk eder. Musannıfı; Ebü’l Hasan-el Kudurî el Bağdadî’dir. Kudur-i şerif üç kısımdır: İbadât, Muamelât, Ukubât.

2- Tahâret nedir?
C. Taharet hakikaten veya hükmen olan necasetten temizlenmektir. Hakikaten: Pislik Hükmen: Abdestsizlik

3- Abdest hakkındaki ayeti celile hangisidir?
C. يا ايهاالذين امنوا اذا قمتم الى الصلاة فاغسلوا وجوهكم و ايديكم الى المرافق وامسحوا برؤسكم وارجلكم الى الكعبين
Maide suresi, ayet :6

4- Abdestin farzları nelerdir?
C. Abdestin farzları: yüzü yıkamak, elleri dirseklerle beraber yıkamak, ayakları topuklarla beraber yıkamak ve başın dört de birini mesh etmektir.

5 – Abdestin sünnetleri nelerdir?
C.Abdestin sünnetleri: Uykudan uyanan bir kimsenin ilk önce ellerini yıkaması, abdeste besmele ile başlamak, abdest alırken misvak kullanmak, mazmaza ve istinşak yapmak, kulakları mesh etmek, sakalları ve parmakları hilallemek, azaları üçer defa yıkamak.

6 - Abdestin müstehapları nelerdir?
C. Abdeste niyet etmek, kaplama mesh yapmak, abdesti tertip üzere almak, sağ taraftan başlamak. Abdestin vacibi birdir. Buda gözlerin çapaklarını yıkamaktır.

7- Abdesti bozan şeyler nelerdir?
C. Sebileynden (iki yoldan) çıkan her şey, kan, irin, sarı su (bunlar bedenden çıkıp temiz hükmünde olan bir yere temas ederse abdest bozulur), ağız dolusu istifra yapmak, çekildiği zaman düşülecek bir şeye dayanarak veya yaslanarak ,yatarak uyumak, bayılmak, delirmek, kendisinde ruku ve secde bulunan bir namazda kahkaha atmak.

8- Guslün farzı nedir?
C. Mazmaza, istinşak ve sair bedeni kuru yer kalmaksızın yıkamak.

9- Guslün sünnetleri nedir?
C.Gusul abdesti alacak kişinin, gusle ellerini ve avret mahallini yıkayarak başlaması, eğer bedenin de bir necaset var ise onu temizlemesi, namaz abdesti gibi abdest alması, eğer gusul abdesti aldığı yerde su birikiyorsa ayaklarını çıkarken yıkaması, başına ve sair bedenine üç defa su döküp ovalaması.

10- Guslü icap eden şeyler nelerdir?
C. Meninin kadın veya erkekten şehvet ve şiddet yolu ile çıkması, inzal olmaksızın sünnet uzuvlarının teması, hayız ve nifasdır. ( Resülullah Efendimiz, Cuma ve ihram için guslü sünnet kılmıştır.)

11- Kendisi ile taharet caiz olan sular nelerdir?
C. Yağmur, dere, pınar, kuyu ve deniz suyu.

12- Mai müstamel nedir? Kendisi ile abdest caizmidir?
C. Kendisi ile abdestsizlik giderilen veya ’a yakınlık için kullanılan her sudur. Bu su ile abdest almak caiz değildir.

13- Teyemmüm nedir? Farzı kaçtır?
C. Temizlik kastı ile temiz toprağı kullanmaktır. Farzı ikidir; 1)Niyet 2) İki darp ve mesih


14- Kendisi ile teyemmüm caiz olan şeyler nelerdir?
C. Toprak, kum, taş,kireç,alçı ve sürme ve zirnih gibi toprak cinsinden olan her şey ile teyemmüm caizdir.

15- Teyemmüm ve abdest de niyetin hükmü nedir?
C. Teyemmümde niyet farz, abdest de ise sünnetdir. Bu sebeden dolayı, bir kişi niyetsiz abdest efalini yerine getirse abdest almış olur ancak niyetsiz teyemmüm efalini yerine getirse, teyemmüm almış olmaz.

16- - Teyemmüm ne ile bozulur?
C.Abdesti bozan her şey, teyemmümü de bozar. Ayrıca kullanmaya gücü yeter olduğu halde müteyemmimin suyu görmesi de teyemmümü bozar.

17- Mestler üzere mesh caiz midir? Müddeti ne kadardır? Meshin müddeti ne zaman başlar?
C. Mestler üzere mesh sünnet ile caizdir. Müddeti; mukim için bir gün bir gece, müsafir için üç gün üç gecedir. Abdestli olarak mestleri giyip, abdest bozulduktan sonra meshin müddeti başlar.

18- Meshi bozan şeyler nelerdir?
C. Abdesti bozan her şey meshi de bozar. Ayrıca mestin ayaktan çıkması ve vaktinin geçmesi meshin bozulması için sebebdir.

19- Hayız nedir? Müddeti nedir?
C. Hayız; hastalık olmaksızın baliğa olmuş kızın rahminin attığı kandır. Hayzın en azı; geceleri ile üç gün, en fazlası on gündür. Üç günden azı on günden fazlası istihaza yani hastalıktan dolayı gelen kandır.

20- İstihaza kanı nedir? Müddeti nedir? Hangi hükümlerde, ne gibi değişiklikler yapar?
C. İstihaza kanı, kadının üç günden az veya on günden fazla gördüğü kandır. Yine kadının, hamilelik sürecinde gördüğü veya doğum halinde çocuk çıkmadan evvel gördüğü kan da istihaza kanıdır. Bir müddet ile kayıtlı değildir. İstihaza kanının hükmü, devamlı akan burun kanı gibi olduğundan dolayı şer’î hükümlerde her hangi bir değişiklik yapmaz. İstihaza kanı, namaz, oruç ve cinsi münasebete mani değildir.

21- Nifas kanı neye denir? Müddeti nedir?
C. Nifas kanı, kadının doğum akabinde gördüğü kandır. Nifas’ın en azı için bir sınır yoktur ama en fazlası kırk gündür. Kırk gün üzerine ziyade olan kan, istihaza kanıdır.

22 - İstinca, istinka ve istibra ne demektir?
C. İstinca; Bir kimsenin, def’i hacetten sonra pisliğin çıktığı yeri temizlemesidir.
İstinka; İstinca da mübalağa yapmaktır ki, bu da önce münasip kuru bir şeyle silmek, sonra su ile yıkamak, sonra da kurulamakla olur.
İstibra; Erkeklerin idrar yaptıktan sonra erkeklik uzvundaki akıntıyı tamamen kesip gidermeleridir. Bunun da en güzel şekli sıvazlamadan sonra, öksürmek, bir miktar yürümek, bir yana eğilmek sureti ile olur.

23- Namazların ilk ve son vakitleri nedir?
C. Sabah namazı; fecri sadığın doğması ile başlar, güneş doğuncaya kadar devam eder. Öğle namazının ilk vakti; güneş zail olduğu vakittir. Ahir vakti ise İmamı Azam’a göre her şeyin gölgesi iki misli oluncaya kadardır. İmameyn’e göre ise, her şeyin gölgesi bir misli oluncaya kadardır. İkindi namazının ilk vakti, öğle namazının çıktığı vakittir. Son vakti ise güneş batmadan biraz önceki vakittir. Akşam namazının ilk vakti; güneşin batması iledir. Son vakti ise ufukta ki beyaz şafak kayıp oluncadır. Yatsı namazının ilk vakti ufukta ki şafağın kayıp olması iledir. Son vakti ise; fecri sadığın doğması iledir. Vitir namazının ilk vakti; yatsı namazından sonraki vakittir. Son vakti ise; ikinci fecrin doğuşu iledir.

24- Ezan nedir?
C. Lüğaten ilan manasınadır. Şeran ise; namaz vaktini hususi lafızlar ile ilan etmektir.

25- Ezanın hükmü nedir? Hangi namazlar için sünnetdir?
C. İster eda olsun ister kaza olsun beş vakit namaz için ve Cuma namazı için ezan okumak sünneti müekkededir.



26- Hangi namazlar için ezan yoktur?
C. Vitir namazı, iki bayram namazları, kusuf (güneş tutulması) namazı, husuf (ay tutulması) namazı, cenaze namazı, istiska, sünnet ve nafile namazlar için ezan yoktur.

27- Abdestsiz ezan ve kamet, ayrıca cünübken ezan okumak caiz midir?
C. Abdestsiz bir kimsenin ezan okuması kerahetsiz caiz ama cünüb kimsenin ezan okuması mekruhtur. Abdestsiz bir kimsenin kamet okuması da mekruhdur. Ama her ikisinin de iadesi lazım gelmez.

28- Namazın şartları kaçtır?
C. Namazın şartları altıdır. Hadesten taharet, Necasetten taharet, Setr-i avret, İstikbal-i kıble, Vakit, Niyettir.

29- Erkekler, hür kadınlar ve cariyeler için avret mahalleri nerelerdir?
C. Erkekler için avret mahalli; Göbek altından diz kabağına kadardır. Diz kapağı da avrettendir. Hür olan kadının avret mahalli ise; yüzü, elleri ve ayaklarından başka her yeri avrettir. Cariyeler için avret mahalli; Göbek altından diz kabağına kadardır. Diz kapağı da avrettendir. Aynı zamanda göğüs ve sırtı da avret mahalline dahildir.
30- Musallî, kıblenin yönünde şüphe etse soracak kimse de bulamasa ne yapar?
C. Musallî, kıblenin yönünde şüphe etse soracak kimse de bulamasa, rey (kendi zannı galibi) ile hareket edip namazını kılar. Namazını kıldıktan sonra yanıldığını anlasa dahi namazını iade etmesi icab etmez. Hatasını namazda iken anlasa veya namaz kılarken biri gelip yanlış tarafa doğru kılıyorsun deyip doğru tarafı gösterse namazın içinde iken kıbleye döner ve namazını tamamlar.

31- Namazın rükünleri kaçtır?
C. Namazın rükünleri altıdır. İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rüku, secde, kade-i ahire de teşehhüt miktarı oturmaktır.
32 - İmamete evla olanlar sırası ile kimlerdir?
C. İmamete en layık olan; Cemaat arasında sünneti en iyi bilen, şayet bunda eşit iseler kıraati en güzel olan, eğer burada da eşit iseler en takva sahibi olan, burada da müsavî iseler cemaat arasında en yaşlı olan kimse imamete daha layıktır.

33- Kimin, kime imamlığı caiz değildir? Kimin, kime imamlığı caizdir?
C. İdrarını tutabilen bir kimsenin tutamayan bir kimse arkasında, müstehaze olmayan bir kadının müstehaze olan bir kadın arkasında, okumayı bilen bir kimsenin ümmî bir kimse arkasında, elbiseli bir kimsenin çıplak bir kimse arkasında namaz kılması caiz değildir. Fakat, teyemmüm edenin abdest almış olana, mestlerini mesh edenin ayaklarını yıkayana ve oturarak namaz kılanın ayakta durarak namaz kılana imameti caizdir.

34- Kazaya kalmış namazlarda kaza hangi tertip üzere yapılır?
C. Eğer altı vakitten daha az namaz kazaya kalmış ise, bunlar vacip olma sırası ile kaza edilir. Eğer altı vakitten fazla ise tertip düşer.

35- Kendisinde namaz mekruh olan( evkat-ı mekruhe ) vakitler nelerdir?
C. Kendisinde namaz mekruh olan( evkat-ı mekruhe ) vakitler üçtür.
1-) Güneşin doğma ( tulu ) vaktinde (Yani, güneş doğduktan sonra İmam-ı Azam’a göre kırk sekiz, İmameyne göre otuz iki dakika içinde)
2-) Güneş göğün tam ortasına (zeval vaktinde) geldiğinde ( Yani, öğle namazından evvelki on beş – yirmi dakika içinde)
3-) Güneşin batma ( gurub) vaktinde ( Yani, akşam namazından evvelki kırk beş dakika içinde)
Bu vakitlerde cenaze namazı kılınmaz, tilavet secdesi yapılmaz. Ancak o günün ikindi namazı kılınabilir.
Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar, ikindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar nafile namaz kılınmaz.
Bu iki vakitte Tilavet secdesi yapmakta, kaza namazı ve iki rekatlık tavaf namazı kılmakta bir beis yoktur. Fecri sadık doğduktan
sonra sabah namazının sünnetinden başka nafile kılınmaz.


36- Nafile bir namaz bozulduğu zaman takdirde ne lazım gelir?
C. Nafile bir namaz bozulduğu zaman; üzerine vacip olur ve kazası lazım gelir.

37- Sehiv secdesi ne zaman lazım gelir?
C. Sehiv secdesi: Vacibin terk ve tehirinde, farzın yalnız tehirinde lazım gelir. Mesela; Musalli, namazına namaz cinsinden olan fakat o namazda bulunmayan bir şey ziyade ettiği zaman, vücubu sünnet ile sabit olan bir fiili terk
ettiği zaman, fatiha, kunut, teşehhüt veya bayram tekbirlerini unuttuğu zaman, dört rekatlı namazlarda ikinci rekate oturmadığı zaman, imam gizli okunacak yerde aşikar, aşikar okunacak yerde gizli okuduğu zaman lazımdır. İmamın sehvi yüzünden, cemaatte sehiv secdesi yapar.

38- Bir kimse üçüncü rekatı mı yoksa dördüncü rekatı mı kıldığında şüpheye düşse ne lazım gelir?
C. Eğer bu hal ilk defa başına geliyorsa namazını yeniler. Eğer çoğu kere bu hal tekrarlanıyorsa zannı galibi ile amel eder. Eğer hangi rekatta olduğuna dair zannı da yoksa katiyet ile bildiği rekat üzere namazını tamamlar.

39- Hastanın namazda hükmü nedir?
C. Eğer hasta olan kimsenin ayakta durmaya gücü yetiyorsa, namazı ayakta kılar. Buna muktedir değilse, namazı oturarak kılar. Oturarak namaz kılarken, secdesini rukü’dan biraz daha aşağıda yapar. Eğer buna da muktedir değilse, sırtı üzere yatarak namazını kılar. Ayaklarını kıbleye çevirir. Rukü ve secdelerde ima yapar. Eğer hasta kimsenin, başıyla ima yapmaya da gücü yoksa namazı tehir eder. Göz, kaş ve kalb ile ima olmaz.

40- Tilavet secdesinin hükmü nedir? Kur’an-ı Kerim’de kaç tane tilavet secdesi vardır? Hangi surelerdedir?
C. Tilavet secdesinin hükmü, vaciptir. Kur’an-ı Kerim’de on dört yerde tilavet secdesi vardır. Bu on dört ayet; A’raf, Ra’d, Nahl, İsra, Meryem, Hacc, Furkan, Neml, Secde, Sâd, Fussilet, Necm, İnşikak, Alak surelerindedir.

41- Ahkâmı şer’iyye kendisi ile değişen seferin izahı nedir?
C. Ahkâmı şer’iyyenin değişmesine sebeb olan yolculuk; insanın gitmeye niyet ettiği yer ile oturduğu yer arasında yaya veya deve yürüyüşü ile üç gün üç gecelik (doksan km’lik) yol mesafesi olup, bu mesafelik yola on beş günden az kalmak niyetiyle gitmesidir. Bu kadar mesafeye gitmeyi kast eden kimse, bulunduğu şehrin evlerini tamamen geçtiği zaman müsafirdir.

42- Sefer ile değişen hükümler nelerdir?
C. Seferi olan bir kimse, dört rekatlı farzları iki kılar. Dört rekat kılması caiz değildir. Ayrıca ramazını şerif orucunu tutmayıp, tehiri de caizdir.

43- Seferde iken namazları iki rekat kılmak azimet midir, ruhsat mıdır?
C. Hanefî mezhebine göre, seferde olan birinin seferde iken dört rekatli farz namazları iki rekat kılması azimettir. Bu sebepten dolayı; Hanefî mezhebine mensup olan bir kimse, seferde iken dört rekatli farz namazları kısaltmasa da dört rekat kılsa hata etmiş olur. Bundan dolayı istiğfar etmesi lazım gelir. Ayrıca selamı da te’hir ettiği için sehiv secdesi lazım gelir

44- Bir kimse seferde iken geçirmiş olduğu namazı mukim iken, mukimken geçirmiş olduğu namazı seferde iken nasıl kaza eder?
C. Bir kimse seferde iken geçirmiş olduğu namazı, mukim iken iki rekat olarak kaza etmesi icap eder. Bir kimse mukimken geçirmiş olduğu namazı, seferde iken dört rekat olarak kaza etmesi icap eder.

45- Vatan kaç kısımdır?
C. Vatan üç kısımdır. 1- Vatan-ı Aslî 2- Vatan-ı İkame 3- Vatan-ı Süknâ
Vatan-ı Aslî: Kişinin doğduğu, büyüdüğü ve evlendiği yerdir. Orada doğmamış, evlenmemiş ama yaşamaya niyet ettiği, ayrılmak istemediği yerde vatan-ı aslidir. Vatan-ı aslî, başka bir vatan-ı aslî ile bozulur.
Vatan-ı İkâme: Müsafirin en az on beş gün kalmaya niyet ettiği, asıl vatanına en az doksan km’lik mesafede bulunan yerdir. Burada namazlar kısaltılmadan dört rekat olarak kılınır. Vatan-ı İkame, diğer bir vatan-ı İkame ve vatan-ı aslî’ye dönmekle bozulur.
Vatan-ı Süknâ: Müsafirin, on beş günden daha az bir müddet için oturmaya niyet ettiği ve asıl vatanına doksan km’lik veya daha fazla bir mesafede bulunan yerdir. Vatan-ı Süknâ’da dört rekatlı farz namazlar iki rekat kılınır.

46- Cuma namazının vücubunun şartları nelerdir?
C. Erkek olmak, hür olmak, mukim olmak, sıhhatli olmak, gözleri sağlam olmak, ayakları sağlam olmak, namaza gitmeye mani bir hal olmamak.(Düşman korkusu, aşırı yağmur, kar, fırtına gibi.)

47- - Cuma namazının sıhhatinin şartları nelerdir?
C. Cuma kılınacak yerin şehir olması, emir veya vekilinin kıldırması, öğle namazı vaktinde kılınması, cemaat huzurunda hutbe okunması, imamdan başka üç kişinin bulunması, Cuma kılınacak yerin herkese açık olması.

48- Cuma namazı kaç rekattır?
C. Cuma namazı on altı rekattır. İlk dört rekat, cumanın ilk sünnetidir. İki rekat, cumanın farzıdır. Farzdan sonra kılınan dört rekat, cumanın son sünnetidir. Sünnet’den sonra kılınan dört rekat ise zuhr-u ahirdir. (Eğer o gün kılınan Cuma namazı kabul olunmamış ise, vaktin namazı kılınmış olsun diye ihtiyaten ulemanın koyduğu bir namazdır ki o günün öğle namazı kılınmış olur. Eğer Cuma kabul olunmuş ise kazaya kalmış olan son öğle namazı kılınmış olur.) Son iki rekat ise vaktin sünnetidir.

49- Cuma namazı, kendisine vacip olmayanlar kimlerdir?
C. Köle, müsafir, kadın, esir, mahpus ve hastalar üzerine Cuma vacip değildir.

50- Ramazan ve kurban bayramı sabahı müstehap olan şeyler nelerdir?
C. Bir müslümanın ramazan bayramı sabahı evden çıkmadan bir şeyler yemesi, güzel kokular sürmesi, gusül etmesi, camiye yürümesi müstehaptır. Ancak bayram namazından evvel nafile namaz kılınmaz. Kurban bayramı sabahı gusül etmesi, güzel koku sürmesi, yemeği namaz sonuna tehir etmesi, mescide yönelip tekbir getirmesi müstehaptır.

51- Teşrik tekbiri nedir? Hükmü nedir? Hangi vakitten hangi vakte kadar alınır?
C. Teşrik tekbiri: ü Ekber ü Ekber La ilahe illAllâhü vAllâhü ekber ü Ekber ve lillahil hamd’dir. Hükmü ise vaciptir. İmam-ı Azam’a göre arefe günü sabah namazında başlar, bayramın birinci günü ikindi namazının sonuna kadar devam eder. ( Yani sekiz vakittir.) İmameyne göre ise; arefe günü sabah namazından sonra başlar, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eder. Yani yirmi üç vakittir. (Fetva da buna göredir.)

52- Teravih namazının hükmü nedir? Kaç rekattır?
C. Teravih namazının hükmü, sünnettir. Yirmi rekattır. Cemaatle kılınması Hz Ömer zamanında başlamıştır. İlk defa teravih namazını cemaate kıldıran sahabe Übey bin Ka’b hazretleridir.

53- Korku namazı kaç rekattır?
C. Korku namazı diye ayrı bir namaz yoktur. Günlük kılınan beş vakit namazdır. Sadece bu beş vakit namazın korku anında kılınış şeklini ifade eder.

54- Vefat etmek üzere olan bir Müslüman için yapılacak muameleler nelerdir?
C. Vefat etmek üzere olan bir Müslüman sağ tarafı üzerine yatırılarak yüzü kıbleye çevrilir. Yanın da kelime-i şehadet getirilir. Ama sen de getir diye cebr yapılmaz. Aynı zaman da yanında sure-i yasin okunur.

55- Vefat etmiş olan bir müslümana yapılacak ilk muameleler nelerdir?
C. Vefat edince, bir bez ile çeneleri kafasının üzerinden bağlanır. Gözleri kapatılıp elleri iki tarafına uzatılır. Şişmemesi için karnı üzerine bir demir parçası konulur. Yıkanıncaya kadar yanında Kur’an okunmaz. Yıkanılacağı zaman, ayakları kıbleye gelecek şekilde teneşir üzerine yatırılır. Avret mahalli açılmadan elbisesi çıkarılır ve ısıtılmış su ile yıkanır.
56- Kefen nedir? Erkekler de ve kadınlar da sünnet olan kefen nedir?
C. Kefen; Vefat eden müslümanın, sarılıp kabre konulduğu bezdir. Erkeklerde sünnet olan kefen; kamis, izar ve lifafe isminde üç elbise ile kefenlenmesidir. Kamis ile; boynundan ayağına kadar kefenlenir. İzar ile; Başından ayağına kadar kefenlenir. Lifafe ile de; baştan ayağına kadar sarılıp dürülür ve iki ucu bağlanır. Kâfî miktarda bez bulunamayacak olursa; erkeklerde izar ve lifafe yeterlidir.Kadınlar için sünnet olan kefen ise; kamis, izar, lifafe, baş örtüsü ve göğüsler üzerine bağlanan bezden ibarettir. Kâfî miktarda bez bulunamayacak olursa; kadınlarda izar, lifafe ve baş örtüsü kâfî görülür.


57- Cenaze namazının hükmü nedir?
C. Cenaze namazı, vefat eden din kardeşlerimiz hakkında dua olmak üzere bir farzı kifayedir.

58- Zekat nedir? Zekat kime vaciptir?Kime vacip değildir?
C. Zekat,muayyen maldan muayyen bir cüzü muayyen bir şahsa vermektir. Zekat: nisab miktarı mala, mülkü tam ile malik olup, o malın üzerinden bir sene geçmiş ise hür, müslüman, akıllı ve baliğ herkese vaciptir. Sabiye, köleye, mükateb köleye ve maldan çok borcu olana vacip değildir.

59- Hangi mallarda zekat yoktur?
C. Kişinin oturduğu evi, giydiği elbisesi, ev eşyaları, bindiği hayvanları(arabası), hizmetçileri ve kullandığı silahlarında zekat yoktur
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
60- Devenin zekatı nedir?
C. Devenin sayısı beşden az olduğunda zekat vacip olmaz. Deve sayısı hepsi saime olmak ve üzerinden bir sene geçmek şartıyla beşden dokuza kadar bir koyun, dokuzdan on dörde kadar iki koyun, on beşden on dokuza kadar üç koyun, yirmiden yirmi dörde kadar dört koyun verilir.

61- Sığırların zekâtı nedir?
C. Sığırda nisap otuzdur. Daha azı için zekât verilmez. Otuz sığır saime olup, üzerinden bir yıl geçtiği takdirde bir tebi veya tebia’yı (iki yaşına girmiş erkek veya dişi buzağı) zekât vermek gerekir. Sığırın adedi kırka ulaşınca bir müsin veya müsinne ( üç yaşına girmiş erkek veya dişi buzağı) zekât olarak verilir.

62- Koyunun zekâtı nedir?
C. Kırk koyundan azında zekât yoktur. Koyun adedi kırk’a ulaşıp, saime olup, üzerinden bir yıl geçtiği takdirde kırk koyunda, bir koyun verilir. Kırk’dan yüz yirmi koyuna kadar böyledir. Yüz yirmi bir’den ikiyüz’e kadar iki, iki yüz’den dörtyüz’e kadar üç, dört yüz’de dört ve dört yüz’sen sonra her yüz koyun için bir koyun zekât olarak verilir.

63- Atların zekâtı nedir?
C. Atlar; dişisi ile erkeği karışık olup, saime olduğu takdirde sahibi muhayyerdir. Dilerse, her at mukabilinde bir dirhem(bir altın) verir, dilerse atların kıymetini hesaplayıp her 200 dirhem mukabilinde 5 dirhem zekât verir. İmam-ı Azam’a göre üremediği için yalnız erkek atlar için zekât yoktur. İmameyne göre ise atlara zekât yoktur.

64- Gümüşün zekâtı nedir?
C.Gümüş de nisap 200 dirhemdir. 200 dirhemden azında, gümüşte zekât yoktur. Bu miktar veya üzerinde olup üzerinden bir sene geçmiş ise 200 dirhemde 5 dirhem zekât vardır.

65- Altının zekâtı nedir?
C. Altın da nisap 20 miskal yani 80,18 gram’dır. 20 miskal’den azında zekât yoktur. Bu miktar veya üzerinde olup, üzerinden bir sene geçmiş ise her 20 miskalde yarım miskal zekât vardır. Sonra ise her dört miskal’de on arpa ağırlığı ( iki kırat) zekât verilir.

66- Ticaret mallarında zekât farz mıdır? Ticaret mallarının zekâtı neye göre verilir?
C. Cinsi ne olursa olsun, ticaret mallarında zekât farzdır. Ticaret mallarının değeri, altın ve gümüşün herhangi biri üzerinden nisabı doldurduğu takdirde, fakirlerin menfaatine en uygun olanı ile değerlendirilip zekâtı verilir. Senenin başında ve sonunda nisabın tam olması halinde, sene içinde eksilme zekâtı düşürmez.

67- Kendisine zekât verilmesi caiz olanlar kimlerdir?
C. Zekât malları; Fakirler, miskinler, zekât toplamak ile vazifeliler, müellefe-i kulub (kalbleri islama ısındırılmak istenenlere), köleler, borçlular, yolunda olanlar ve yolda kalmışlara verilebilir.(Tevbe suresi, ayet: 60) (Bu ayeti kerime de masarıfı zekât ( zekâtın verileceği yerler) diye sayılan sekiz sınıfdır. Ancak müellefe-i kulup (kalpleri İslam’a ısındırılmak istenenler) sınıfı Hz. Ömer Efendimiz zamanında, bu sınıflardan çıkarılmıştır. Çünkü Cenab-ı Hak zamanla İslam’ı güçlendirdiğinden artık bu sınıfa ihtiyaç kalmamıştır.)




68- Zekât mükellefi olan kimse, kimlere zekât veremez?
C. Zekât mükellefi olan kimsenin; zekât mükellefi olan zengine, babasına, dedesine, oğluna, torununa, torununun oğluna, anasına, anasının anasına, zevcesine, mükatep kölesine, sair köle ve cariyesine, Haşim oğullarının fakirlerine ve kölelerine zekât vermesi caiz değildir. Zevcenin, kocasına zekât vermesi İmam-ı Azam’a göre caiz değildir. İmameyne göre ise, geçim sıkıntısı çektiği takdirde zevcenin kocasına zekât vermesi caizdir.

69- Sadaka i fıtrın hükmü nedir? Kimlere vaciptir? Kimlere verilir?
C. Ev, ev eşyası, elbise, binek, silah ve hizmetinde bulunan köleler gibi aslî ihtiyaçlarından fazla ve nisap miktarı mala malik olan (sadaka-i fıtır’ın nisabında namî olmak ve üzerinden bir yıl geçesi şart değildir) her müslümana; kendisi, küçük çocukları ve köleleri için fıtır sadakası vermek vaciptir. Kişi üzerine; (isterse beraber otursun) büyük çocuklarının ve hanımının fıtır sadakası vacip değildir. Ayrıca mükateb, ticaret bulundurulan köle ve cariye, ortaklaşa kullanılan kölelerin fıtresi de verilmez. Zekâtın verildiği yerlere sadaka-i fıtır da verilir.

70- Sadaka-i fıtır hangi vakitte vacip olur?
C. Sadaka-i Fıtır’ın vakti; Ramazan bayramının ilk günü, ikinci fecrin doğuşuyla başlar ve bayram namazından çıkma vaktinde son bulur. Sadaka-i fıtır’ın vaktinden evvel verilmesi de caizdir.

71- Savm nedir? Kaç kısımdır?
C. Savm ( Oruç) : İbadet niyetiyle imsaktan güneş batıncaya kadar yemekten, içmekten ve cinsi münasebetten kendini men etmektir.
Mutlak oruç, altı kısımdır
1-) Farz oruç: Ramazan orucunun edası, kazası ve kefaret orucu gibi.
2-) Vacip oruç: Bozulan nafile orucun kazası ve nezir orucu gibi.
3-) Sünnet oruç: Muharrem ayının dokuzuncu günüyle beraber aşure günü (yani muharrem ayının onuncu günü) tutulan oruçtur.
4-) Mendup oruç: Her aydan tutulan üç gün oruç. (O üç günün “eyyamı biyz” yani arabî ayların 13,14,15’inci günleri olması da menduptur.)
5-) Nafile oruç: Şu zikrettiğimiz oruçların dışında mekruh olmayan oruçlar nafiledir.
6-) Mekruh oruç: Yalnız aşure günü ve Cuma günü tutulan oruçlar gibi. Ayrıca Ramazan bayramının birinci ve kurban bayramının bir, iki, üç, dördüncü günleri tutulan oruçlar da tahrimen mekruhdur.

72- Niyet itibarı ile oruç kaç kısımdır?
C. Niyet itibarı ile oruç iki kısımdır. 1- Geceden niyet icap eden oruçlar: Ramazanın kazası, nafileden bozulan ve gününe gün tutulan oruçlar, kefaret oruçları, zamanı belli olmayan nezir oruçları. Bunlarda mutlaka geceden niyet şarttır. 2- Geceden niyet icap etmeyen oruçlar: Ramazan ayında tutulan oruç, zamanı muayyen olan nezir ve nafile oruçlar. Bunlar da geceden niyet şart değildir. Bu kısım oruca, geceden niyet edilebildiği gibi gündüz vakti kaba kuşluğa kadar da niyet edilebilir.

73- Orucun vakti nedir?
C. Orucun vakti, ikinci fecrin doğmasından güneş batıncaya kadardır.

74- Orucu bozmayan şeylerden malumat verir misiniz?
C: 1- Unutarak yemek, içmek ve cinsi münasebette bulunmak 2- Uyurken ihtilam olmak 3- Meni gelmeksizin öpmek 4- Delirmiş olarak sabahlamak 5- Ağza gelen balgamı yutmak 6- Burnuna iken akıntıyı yutmak 7- Kulağına su kaçmak 8- Dişleri arasında kalan nohuttan küçük bir şeyi yemek 9- Elinde olmayarak çok dahi olsa kusmak 10- Sürme çekmek 11- Gıybet etmek 12- Göze ilaç damlatmak

75- Orucu bozup sadece kaza icap ettiren eyler şeyler nelerdir?
C. 1- Oruç hatırında iken boğazına bir şey kaçmak 2- Ağzına aldığı veya burnuna çektiği su boğazına kaçmak 3- Niyetin vakti geçip öğleden sonra niyet etmek 4- Unutarak yedikten sonra, orucu bozulmadığı halde bozuldu zannı ile bir şeyi kasden yemek 5- İğne vurdurmak 6- Burnuna ilaç çekmek 7- Kulağına yağ akıtmak 8- Fecr-i sadık doğmadı zannı ile sahur yemek 9- Güneş battı zannı ile iftar etmek 10- Ağzına giren yağmur veya kar suyunu yutmak



76- Orucu bozup hem kaza hem keffaret icap ettiren şeyler nelerdir?
C. 1- Bilerek yemek, içmek 2- Bilerek cinsî münasebette bulunmak 3- Bilerek sigara içmek 4- Ermeni kili denilen toprağı veya çamurunu, yahut yemeyi adet edindiği bir çamuru yemek 5- Gıybet ettikten sonra (orucu bozuldu diye) orucu bozmak 6- Hanımının veya sevdiği bir kimsenin tükürüğünü yutmak

77- Oruçluya mekruh olan şeyler nelerdir?
C. 1- Zaruretsiz bir şey tatmak 2- Zaruretsiz bir şey çiğnemek 3- Önceden çiğnenmiş ve tadı kalmamış bir sakızı çiğnemek 4- Öpmek 5- Kişinin eşiyle sarılması 6- Tükürüğünü ağzında biriktirip yutmak 7- Kan aldırmak
78- Oruç keffareti nedir?
C. Oruç keffareti; Bir köle (azad edilecek kölenin müslüman veya kafir, erkek veya kadın, büyük veya küçük olması arasında bir fark yoktur.) azad etmek, buna gücü yetmezse aralıksız iki ay oruç tutmak, buna gücü yetmezse altmış fakiri doyurmaktır

79- İtikâf nedir? Hükmü nedir?
C. İtikâf; bir mescitte oruçlu olarak ve itikâf niyetiyle durmaktır. Hükmü ise müstehaptır.

80- İtikâf kaç kısımdır?
C. İtikâf; üç kısımdır. 1- Vacip itikâf: Kişinin nezretmiş olduğu itikâfdır. 2- Sünnet itikâf: Ramazan-ı şerif’in son on günü girilen itikâfdır. 3- Nafile itikâf: Bu ikisinin dışındaki itikâf ise nafiledir. (Mesela mescide girerken itikâfa niyet etmek gibi)

81- Hac nedir? Hükmü nedir? Kimlere farzdır?
C. Hac: Muayyen fiiller ile muayyen zamanda muayyen mekânları ziyaret etmektir. Hac: Hür,müslüman, büluğ çağına ulaşmış akıllı ve sıhhatli, aslî ihtiyacından ve dönünceye kadar ailesinin nafakasının haricinde azığı olmak, binek vasıtası ve yol azığı bulunmak şartıyla (ömründe bir defa) farzdır.

82- Hac ayları nelerdir?
C. Hac ayları; şevval, zilkade ayları ve zilhicce ayının da ilk on günüdür.
83- Hac edecek kimseler için, ihramsız geçilmesi caiz olmayan mîkat mahalleri nerelerdir?
C. 1- Medine ehli için: Zül’huleyfe 2- Irak’lılar için: Zat-ü ırk 3- Şam’lılar için: Cuhfe 4- Necid’liler için: Karn (Karnü’l menazil) 5- Yemen’liler için: Yelemlem’dir. 6- Mekke ehli: Hac için Harem-i şerif de ihram giyerler, umre için ise harem-i şerif’in dışı olan ve Hıll diye isimlendirilen yerde ihram giyerler. Mîkat mahallerinin içinde oturanların da ihram giyecekleri yer Hıll denilen yerdir.

84- Cemi takdim ve cemi te’hır nedir?
C. Hacılar, arefe günü sabah namazını Mina da kıldıktan sonra Arafat’a çıkarlar. Öğle vaktinde imam olan kimse hacılara cem’i takdim yaparak bir ezan ve iki kametle öğle ve ikindi namazlarını kıldırır. Hacılar, Arefe günü güneş battığı vakit, Arafat’tan Müzdelife’ye geçerler. İmam Müzdelife’de yatsı vakti girdiğinde hacılara cem’i te’hir suretiyle bir ezan ve iki kametle akşam ve yatsı namazlarını kıldırır.

85- Tavaf kaç kısımdır?
C. Tavaf üç kısımdır. 1- Tavaf-ı Kudüm: Mekkeye gelen hacının ilk yaptığı tavaftır. Ayak basma tavafıdır. Hükmü, sünnetdir. 2- Tavaf-ı ziyaret: Hacı şeytan taşlayıp ihramdan çıktıktan sonra kurban bayramının birinci günü yaptığı tavaftır. Hükmü farzdır. 3- Tavaf-ı Veda: Hacı, Hac ef’alini bitirdikten sonra memleketine dönerken yaptığı son tavaftır. Hükmü ise vaciptir.

86- Hac kaç kısımdır?
C. Hac üç kısımdır. Haccı kıran, Hsccı temettü ve Haccı ifrad.
Haccı Kıran: Bir ihram ile bir seferde haccı ve umreyi cem etmektir. Haccı Temettü: İki ayrı ihram ile hac ve umre’yi îfa etmeye denir. Haccı İfrad: Bir ihram ile sadece haccı yapmaya niyet etmektir. Bu üç kısım arasında en faziletlisi haccı kıran sonra haccı temettü daha sonra haccı ifrattır.



87- İhsar nedir? Ne icap eder?
C. İhsar: İhramda olan kimsenin hac veya umresini bir hastalık veya düşman gibi, her hangi bir sebepten dolayı tamamlayamamasıdır ki bu kişinin ihramdan çıkması helaldir. Yolundan alıkoyulan hacı adayı ihramdan
çıktığı vakit, üzerine bir hac ve umre lazım gelir. Haccı kıran yapan bir kimsenin üzerine ise bir hac ve iki umre (kazası) vacip olur.

88- Hedy nedir? Nelerden olur?
C. Haremi şerifte kesilen kurbandır. Hedy: Deve, sığır ve davar (koyun, keçi)’den olur.
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
89 - Sulh nedir? Kaç kısımdır.
C. Sulh: her iki tarafın karşılıklı rızalarıyla aralarındaki münazayı def etmek için yaptıkları akittir. Sulh
Üç kısımdır. 1- Sulh mea ikrar 2- sulh mea sükut (müddea aleyhin ikrar ve inkar etmemesidir). 3- sulh mea inkar.

90 - Şirket nedir? Kaç kısımdır?
C. Şirket: İki veya daha fazla kişinin asıl malda, sermayede ve kar da yaptıkları akittir. Şirket iki kısımdır. 1-) Şirketi ukud. 2-) Şirketi emlak. Şirketi ukud da dört kısımdır. Bunlar: Müfaveza, inan, sanayi ve vücuh dur.

91- Şuf’a ne demektir? Şuf’a da hak sahibi kimdir?
C.Şuf’a: Başkasına satılmış olan bir akarı (gayri menkul) bayi ve müşterinin rızasına bakmaksızın üçüncü bir kişinin satış fiyatı ile alma hakkına denir.hak sahibine şefiğ denir. Şuf’a da hak sahibi ilk önce mülkde ortak olan, eğer o yoksa su ve yol gibi mülkün hakkında ortak olan, eğer oda yoksa komşu olandır.

92 - İddet nedir? Muhtelif iddetler nelerdir?
C. Nikah zail olduğunda kadının başkası ile evlenebilmesi için beklemesi lazım gelen müddettir. Hür ve hayız gören bir kadının iddeti üç guru yani üç hayız müddetidir. Eğer çok küçük yaşta olması veya çok yaşlı olması sebebi ile hayız görmüyorsa iddeti üç aydır. Eğer bu kadın hamile ise iddeti çocuğu doğuruncaya kadardır. Eğer bu kadın cariye ise ve hayız da görüyorsa iddeti iki hayız dır. Eğer hayız görmüyorsa iddeti 1.5 aydır. Eğer bir kadının kocası ölürse bu kadının iddeti 4 ay 10 gündür. Bu kadın cariye ise iddeti 2 ay 5 gündür.

93- Mehrin miktarı ne kadardır? Mehri müsemma nedir?
C. Mehrin en az miktarı on dirhemdir. Fazlası için nihayet yoktur.Eğer on dirhemden daha az ta’yin edilirse kadın yinede on dirhem alır. Eğer mehir isimlendirilmezse kadın için mehri misil yani benzerlerinin mehri vardır. Teyzesi, halası gibi yakınları ne alıyorsa kadın o miktarda mehir alır. Her iki tarafın isimlendirdikleri mehirdir.

94 - Mehri müaccel ve mehri müeccel nedir?
C. Mehri müaccel: peşin veri lmesi şart kılınan mehirdir. Mehri müeccel: sonra verilmesi şart kılınan mehirdir. Mehrin tamamı müeccel veya müaccel olabilir.

95- Batıl olan nikah nelerdir?
C.Batıl olan nikah ; nikahı müvakkat ve nikahı müt’adır. Nikahı müvakkat: belirli bir müddet için yapılan nikahtır. Nikahı müt’a: malum bir müddet içerisinde mal mukabilinde yapılan nikahtır.

96- Talak nedir. Kaç çeşit talak vardır?
C. Nikah: şer’an nikahla üçe kadar ziyade olan sabit kaydı kaldırmaktır. Üç çeşit talak vardır. Talak-ı ahsen, talakı sünnet, talakı bidat.
Talak-ı ahsen: kocanın hanımına tuhur müddeti içersinde bir talak verip cimada bulunmaması ve iddeti doluncaya kadar onu terk etmesidir.
Talak-ı Sünnet: kocanın hanımını üç ayrı tuhur müddetinde üç ayrı talak ile boşamasıdır.
Talak-ı bidat: kocanın bir defada üç talak ile veya bir tuhur müddeti içinde üç talak ile boşamasıdır. Ayrıca talakı ric’ı ve talakı bayın vardır. Talakı ric’ı : medhul anha olan kadını ıvazsız sarih lafızlarla, bir veya iki talak ile boşamaktır. Talakı bayın: kinevi veya şiddet ifade eden lafızlarla veya ıvaz mukabili üç talak ile boşamaktır




97- Nikahta kefaet (denklik) muteber midir? Nelerde aranır?
C. Nikahda kefaet nuteberdir. Bir kadın kendi dengi ile evlenmediği zaman velileri kocası ile kendi arasını ayırabilir. Denklik; soy, din, sanat ve mal da aranır. Malda denklik damadın mehir ve sadakaya malik olmasıdır.

98- Had nedir? Muhtelif hadler nelerdir?
C. Had: Hazreti ’ın hakkı olduğu halde takdir olunan cezalardır.
Haddi zina; zina yapan muhsan (hur,akıl baliğ,müslüman ve nikahı sahih ile evli) ise taş ile recmdir. Muhsan değil ise hür için 100 sopa, köle için 50 sopa dır.
Haddi şürb; ( içki içme cezası) Eğer bir kimsede içki emaresi bulunur buna şahitler şehadet ederse içki içen hür ise cezası 80 sopa, köle ise 40 sopa vurmaktır.
Haddi gazif (iftira); bir kimse muhsan (iffetli) bir racül veya muhsane bir kadına sarih zina lafzı ile iftira atarsa hür için 80 sopa, köle için 40 sopa vurulur. Şehadeti kabul olunmaz.

99- Katil kaç kısımdır? Hükümleri nedir?
C. Katil beş kısımdır.Amden (kasten), amdene benzeyen, hataen, hata mecrasına icra olunan ve bir sebep den dolayı gatil.
Amden gatil: silahla veya silah makamına kaim olan sivri tahta veya taşla veya ateşle öldürme kasdı ile yapılan cinayettir. Cezası: Kısas günahkarlıktır. Ancak ölenin akrabaları ağışlarsa kısas kalkar. Keffaret yoktur. Amdene benzeyen katil: imamı azam hazretlerine göre silah olmayan ve silah makamına kaim olmayan bir şey ile öldürmek kasdıyla yapılan cinayettir. İmameyne göre büyük bir taş veya kalın bir odunla öldürme kasdıyla yapılan cinayettir. Cezası: Günahkar olmak, keffaret ve diyettir, kısas yoktur.
Hataen katil: iki kısımdır. 1- kasıtta hata: avlanan kimsenin av zannederek birini öldürmesidir. 2- fiilde hata: hedefe atış yaparken bir insana isabet etmesidir. Hataen katlin cezası: keffaret ve yakınlarına diyet vardır. Günahkarlık yoktur.
Bir sebeple katil: başkasının mülkünde derin bir çukur kazmak veya büyük bir taş bırakmak sebebiyle meydana gelen katildir. Cezası: kâtilin yakınlarının diyet ödemesi icap eder. Bunda keffaret yoktur. Hata ile mümin öldürmenin kefareti mümin bir kölenin azat edilmesidir

100- Şehadet kaç mertebedir?
C. Şehadet 4 mertebedir? 1-) Zinada şehadet. Bunun için 4 şahit lazımdır. Kadının şahitliği kabul olunmaz
2-) Hadler ve kısaslarda şehadet. Bunda iki racülün şehadeti kabul olunur. Kadınların şehadeti makbul değildir. 3-) Had ve kısasların gayrısında ki haklar da şehadet. Bunda iki racül veya bir racül iki kadının şehadeti makbuldür. 4-) Erkeğin muttali olamayacağı şeylerde şehadet. Bunda bir kadının şehadeti makbuldür. Veladet ve bekaret gibi.

101- Yemin nedir? Kaç kısımdır?
C. Cenabı hakkın ismi ile yapmaya veya yapmamaya azmetmiş olduğu kuvvetli bir akittir. Yemin üç kısımdır: Yemini ğamus, mün’akide, lağıv.
Yemini ğamus :geşmiş zaman sığası ile yalan yere kasten yemin etmektir. Kefareti yoktur ama bu yemini eden günahkar olur. Tevbe ve istiğfar etmesi lazımdır.
Yemini mün’akide :Bir işi ileride yapmak veya yapmamak üzere yemin etmektir. Bu yemini bozana kefaret lazımdır.
Yemini lağv : geçmiş zamanda olan bir şeye doğru olduğunu zannederek yapılan yemindir.
 
Üst