Melekler - 7.Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konu Anlatımı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Meleklere iman inanç esaslarından biridir. Melek, Allah tarafından nurdan yaratılmış insan gibi bir vucudu olmadığı için gözle görülmesi mümkün olmayan varlıktır. Kur’an’da meleklere imanın farz olduğunu bildiren ayetler vardır. Bunlardan birinde şöyle buyurulur:

“O Peygamber de kendisine Rabbinden indirilene iman etti, mü’minler de. (Onlardan) her biri, Allah’a, O’nun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandı” (Bakara 285)


Melekler, nurdan yaratılmış, nuranî ve manevî varlıklardır. Yemek, içmek, erkeklik, dişilik, evlenmek, uyumak, yorulmak, usanmak, gençlik, ihtiyarlık gibi insanî özellikleri yoktur. Melekler Allah’a isyan etmezler. Allah’ın emrinden çıkmazlar. Hangi iş için yaratılmışlarsa o işi yaparlar. Sürekli ibadetle meşgul olurlar ve bundan dolayı yorulmaz ve sıkılmazlar.


Melekler son derece hızlı varlıklar oldukları için uzak yerlere çok hızlı bir şekilde giderler. Melekler Allah’ın izni ile çeşitli kılık ve şekillere girebilirler. Gaybı ancak Allah bildiği için onlar da Allah’ın kendilerine bildirdiği gayba ait şeyler dışında herhangi bir bilgiye sahip olamazlar.


Dört büyük melek vardır ve görevleri ise şunlardır;

a-Cebrail; Vahiy meleğidir. Allah’tan aldığı vahyi peygamberlere ulaştırır.

b-Azrail; Ölüm meleğidir. Allah’ın izni ile ecel anı gelmiş olanların ruhlarını cesedlerinden ayırır.

c-Mikail; Doğa olayları ve insanların rızıklarını sağlayan melektir.

d-İsrafil; Kıyamet kopacağı zaman, Allah’ın emriyle sur denilen ve bizce nasıl olduğu bilinmeyen şeye üflemek suretiyle, dünya yaşamının bittiğini ve kıyamet gününün başladığını bildirecek olan melektir.


Ayrıca insanları koruyan ‘hafaza’ (koruyucu) melekler, iyilik ve kötülüklerimizi yazan ‘kiramen katibin’ (yazıcı) ve kabirde insanları sorgulayacak olan ‘münker-nekir’ (sorgu) melekleri vardır. Bunların dışında çeşitli görevleri olan melekler de vardır.

(Anlatım: Dr. Mustafa Akman)
 

Benzer Konular

Üst