Nisan yağmurları "şifalı" olarak kabul edilip, kaplarda biriktirilip hastalara verildiğinde şifalı olduğu söyleniyor. Bu konuda hadisler var mıdır?
- Bir sitede “nisan yağmuruna fatiha ve bası surelerin..” okunmasında şifa olduğuna dair bilginin kaynağı olarak Tefsiru’l-kebir verilmiştir. Ancak biz o kaynakta böyle bir bilgiye rastlayamadık.
- Arapça bir sitede de Zadu’l-Maad kaynak verilmiş, fakat orada da böyle bir bilgiye rastlayamadık.
- Bütün araştırmalar sonunda , başka hadis kaynaklarında da böyle bir bilgi bulamadık.
- Bu konudaki uzmanların görüşü şöyledir:
Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağmurun, okyanus, deniz, göl ve diğer su kaynaklarının buharlaşması, su buharı şeklinde oluşan bulutların soğuyarak yeryüzüne dönmesiyle gerçekleştiğini belirtti.
Prof. Dr. Durak, nisan yağmurlarının da benzer şekilde oluşarak yeryüzüne düştüğünü, ancak bu yağmura insanların özel bir önem atfettiklerini, bunun da bazı nedenleri olduğunu ifade etti.
HAVASI KİRLİ YERLER İSTİSNA
İlkbaharda tabiatın canlanmaya başlamasıyla birlikte bitki ve ağaçların çiçek tozları, reçine, eterik yağları (bitki kaynaklı, ağır kokulu yağlar) ve çiçek polenlerinin rüzgar ve hava akımlarıyla atmosfere karıştığını bildiren Prof. Dr. Durak, şunları kaydetti:
Nisan yağmurunun bereketi, rahmeti...
Soru: Bir kardeşimiz:
“Sahih hadislerde Nisan yağmurunun bereketi, rahmeti veya şifa oluşuyla ilgili hadis var mıdır?” diye sormuş.
Cevap: Biz, Sahih Hadislerde Nisan yağmurunun bereketi, rahmeti veya şifa oluşuyla ilgili her hangi bir Sahih Hadis bilmiyoruz!
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet