SORU : Ölmüşlerimiz için kurban kesebilir miyiz?
Cevap:
İbadetler yaşayan insanlar içindir. Kişi öldükten sonra artık onun sorumlu olduğu herhangi bir ibadet kalmaz. Allah Teala şöyle buyurur:
“İnsanın kendi çalıştığından başkası kendisinin değildir.” (Necm, 53/39)
“Kim ahireti ister ve ona inanarak çalışıp çabalarsa, işte bunların çalışmaları teşekküre değerdir.” (İsra, 17/19)
Bu ayetlerde de görüldüğü gibi ibadetler kişiseldir, insanın kendi çalışıp çabalaması ile yerine getirilir. Bu da insanın son nefesini vereceği ana kadar devam eder. Bir ayet-i kerime’de Allah Teala şöyle buyurur: “Sana yakîn (ölüm) gelip çatıncaya kadar Rabbine ibadet et.” (Hicr, 15/99) Ölümle beraber insanın amel defteri kapanır, fakat üç şey bundan müstesnadır. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu konuyu şöyle açıklamıştır:
“İnsan öldüğü zaman ameli kesilir; yalnız şu üç şey hariç: Biri; sadaka-i câriye (yani uzun süre ayakta kalan bir hayır eseri), diğeri; kendisinden faydalanılan ilim, üçüncüsü ise; kendisine hayır duâ eden iyi evlat.” (Müslim, Vasiye, 4)
Ölen kişiler için geride kalanların yapabilecekleri tek şey onlar için hayır dualar etmektir. Bun konudaki ayetler de şöyledir:
“Rabbim! Hesabın görüldüğü günde beni, anamı, babamı ve tüm mü’minleri bağışla.” (İbrahim, 14/41)
“Onlardan sonra gelenler: «Rabbimiz! Bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizde müminlere karşı kin bırakma; Rabbimiz! Şüphesiz Sen şefkatlisin, merhametlisin» derler.” (Haşr, 59/10)
Sonuç olarak, sevabı ölmüş kişilere bağışlanmak üzere kurban kesmeniz uygun değildir.
SÜLEYMANİYE VAKFI
FETVA