Orman Meyveli Karamel Kup

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
sytkqwxn.jpg


Böğürtlen, Çilek, Goji, Yaban Mersini, Ahududu, Acai gibi İngilizce isimleri berry uzantılı olan tüm bu meyveler vitamin, antioksidan, mineral ve lif açısından zengindir. Bu maddeler arasında en önemlisi olan antioksidanlar vücudun yaşlanmaya ve yıpranmaya karşı korur.

Sıcağa dayanıklı cam kupları yarısına kadar orman meyveleri ile doldurun. Eğer bu meyveleri bulmakta zorluk çekerseniz aynı tarifi aşağıda adı geçen kivi, nar, vişne, turunçgiller, üzüm gibi meyve parçacıklarıyla da yapabilirsiniz.

Yarısına kadar dolan kupların diğer yarılarını yağsız veya az yağlı yoğurt ile dolduralım. Buzdolabının en soğuk katında 1 saat kadar bekletelim. Kullandığınız meyveler ve yoğurt çok soğuk ise buzdolabında bekletmenize gerek yok. Soğumuş kupların üzerine bir-iki çay kaşığı, süsleyecek kadar üzüm veya dut pekmezi dökelim. Fırınınızın ızgara kısmını, yani sadece üstten ısıtma modunu açıp kupların sadece üst kısmı 2-3 dk ısınacak kadar fırında tutalım. Fırından çıktığında üzerine azıcık tarçın ve ceviz-fındık rendesi koymanız olayı iyice şova dönüştürecektir. Çok hafif karamelize olan ılık pekmezin tadı, soğuk yoğurt ve meyvelerle birleşince eminim ki beğeneceksiniz.

Unutmayın, kupu pişirmek için değil üstü karamelize olsun diye fırının ızgara bölümüne koyup üstten ısıtma yapıyoruz. Pişirme yapılırsa bu tip gıdaların içindeki faydalı maddeler ısıl işlemden zarar görür, faydası azalır. Mikrodalga da bu iş için uyun değildir.

TATLI KRİZİNE BİREBİR

Tatlı kriziniz geldiğinde veya çocuklar çikolata, şeker, dondurma vs. sayıkladığında imdadınıza koşacak bu tarif, içerdiği antioksidan gibi faydalı maddelerle sağlığınızı korumanıza yardım edecek.

Antioksidanlar kısmen vücudumuz tarafından üretilir. Dışarıdan gıda yoluyla alınan en önemli antioksidanlar Selenyum, A, C ve E vitaminleridir. Vücuttaki kimyasal ve metabolik olaylar sonucunda açığa çıkan serbest radikallerin oluşmasına engel olurlar. Kanser, kalp krizi, kronik hastalıklar ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski, antioksidan alımının arttırılmasıyla mümkün.

Antioksidan yönünden zengin gıdaların başında orman meyveleri adı altında toplanan berry’ler var. Reçel, marmelat, konserve yapılabilirler. Pasta, tatlı ve dondurmalara ilave edilebilirler. Kozmetikte şampuan ve krem katkı malzemesi olarak kullanılırlar. Ayrıca içerdikleri lutein adı verilen madde, makula dejenerasyonu olarak bilinen ve gözde retinayı etkileyen ileri yaş görme kusurunu engelliyor.

Sağlıklı beslenmek ve başkalarına iyi örnek olmak sizin elinizde…

Dr. Dinçer SERTKAYA


alıntı
 
Üst