Safra çamuru nedir ?

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Safra çamuru nedir ? Safra çamuru tedavisi nasıl yapılır ? Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yılmaz anlatıyor...

Safra kesesi çamuru, safra kesesinin içerisinde bulunan sıvının zamanla yumuşaklığını yitirmesi ile meydana gelir ve ileri de taş oluşumuna neden olur. Karaciğerden safra kesesine geliş yolu zaman içerisin de ve alınmayan bir takım önlemler dahilinde çamurlaşır. Bu çamur safra yolunu tıkatabilir ve ileride o bölgede taşların oluşmasına neden olur. Bu taşlar ileri de sancılı bir dönemi peşinden getirir ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Safrada meydana gelmiş olan çamurların varlığından çoğu zaman kişilerin haberi olmaya bilir. Yeni gelişmeye başladığı dönemlerde kişilere hiç bir etki göstermeksizin, bölgede yerleşme gerçekleştiren bu çamurlar sinsice alanı tıkar ve ileride ciddi sorunlara yol açar. Bu sorunların ilk başında ise ağrılı bir süreç gelir ve devamında kişiler de bulantı, kusma gibi belirtileri gösterir.

Safra kesesinde oluşan çamurun giderilmesi için ameliyata gerek yoktur. Düzenli beslenme listesi, öğün atlamadan bir program halinde yemek yiyerek çamurların temizlenmesini sağlaya bilirsiniz. Fakat eğer doktor kontrolünde bulunmadan kendi teşhisiniz ile safra kesenizde çamur olduğu kanısına varmış iseniz ilk olarak bir gastroskopi yaptırmanızda fayda olacaktır. Safra kesesinde oluşan çamurların ilk belirtileri titreme, üşüme, geğirme, kusma hissi ve bulantıdır. Pek çok kişi bu belirtiler dahilinde safra kesesi çamuru olduğu düşünebilir. Ancak pek çok hastalığın da belirtisi olan bu etkenler kişide görüldüğünde ilk olarak şikayetini bir uzmana bildirip uygun testleri yaptırmalıdır.

Safra kesesi çamurları kişilerde bir kere oluştuktan sonra devamını getirebilen bir sorundur. Özellikle bu hastalığın artış gösterdiği dönemler gebelik, oruç, uzun süreli aç kalma hali vs. çamurların oluşmasına neden olmakla birlikte artmasına da sebebiyet vermektedir. Bu durumların düzeltilip normal bir sürece geçilmesi halinde ilk olarak çamurda azalma sonrasında ise kayboluş görülecektir.

Tedavi;

İlk olarak hastanın safra kesesinde oluşmuş olan çamurun gelişimine bakılır. Eğer çamur ilaç tedavisi ile düzeltilebilecek gibi duruyorsa hastaya ilk olarak ilaç tedavisi önerilir. Bu husus da hastaya verilecek ilaç ''ursodeoksikolik asit'' isimli ilaçtır ve hastanın durumuna bakıldıktan sonra verilmesi tavsiye edilir. Eğer hasta bu ilacı kullandığında mide problemi yaşar ise kısa bir zamanda mide doktoruna görünmesi en doğrusu olacaktır. Aynı zamanda safrada görülen bu durumu düzeltebilecek ''ursofalkın ve motilium'' gibi ilaçlarda safra kesesi çamurunun üstesinden gelebilmektedir. Safra kesesi çamuru her kişide görülmesi mümkün olan bir sorundur. Ancak bazı kişiler de ilerleme gösterebilirken, bazılarında ise kendiliğinden yok olabilir...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst