Süt emenin diğer kardeşleri, emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Evet, evlenilebilir. Çünkü sadece süt emen kimse süt annesi vasıtasıyla diğerleriyle süt akrabası olur. Süt emen kimsenin nesebi kardeşleri ablasının süt emmesinden dolayı diğerleriyle akraba olmaz. Buna göre bir kimse ablasının süt kardeşleriyle veya süt kardeşinin kızıyla evlenebilir.
Süt emme çağındaki bir çocuğun bir kadın memesinden süt emmesiyle, o kadının çocukları ile süt kardeşliği gerçekleşir. Bir damla dahi olsa sütün azından ve çoğundan kardeşlik hükmü meydana gelir.
Süt emme çağı İmam-ı Azam'a göre otuz ay (iki buçuk yıl) dır. İmameyne göre ise yirmi dört ay (iki yıl) dır. Bu müddetten sonra ne kadar emerse emsin süt kardeşlik olmaz.
Mesela, bir annenin yeni bir erkek bebeği olsun. Başka bir annenin de kız çocuğu olsun. Bu kız çocuk diğer kadının sütünü emse,sadece aynı dönemde emdiği erkek çocukla mı süt kardeş olur yoksa o kadının büyük çocukları da süt kardeşi olur?
Bu konuda genel bir kaide vardır.
“Sütü emenin kendisi, süt emdirenin nesline haramdır.” Yani sütü emen çocuk, emdiği kadının bütün neslinden gelenlere haram olur.
Buna göre süt emen çocuğun diğer kardeşleri, emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir. Çünkü sadece emen çocuk emdiği kadının süt oğludur. Emen çocuğun diğer kardeşleri o kadının süt oğlu olmadığı için, çocuklarıyla evlenmesi helaldir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Muharremât
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet