Süt kardeşler evlenebilir mi ayet ya da hadis var mı?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Bebek iken eşimin ablası ile yanlışlıkla süt emmişim. Yıllar sonra süt emdiğim kızın küçük kız kardeşi ile ailelerinin bizi evlendirdi. Ailelerinin o zaman bu konuyu sorunlarını sakıncası olmadığını ögrenmişler. Ancak 30.09.2017 günü saat 10.30 sıralarında kanal 7 de bulunan Necmettin Nursacan'a bunun gibi bir soru sordu. Hoca süt emen çocukların hepsi kardeş olurlar bu aileden hiçbir kimse dinen evlenemezler dedi. Kafam allak bulak. 40 yıla yakın evliliğini ve 3 tane oğlum var. Süt emdigim kızın küçük kız kardeşi ile evliyim.Dinen sakıncası var mıdır Bu konuda bana bilgi verirseniz memnun olurum. Saygılarımla.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Değerli kardeşim bu önemli ve özel bir mevzu olduğundan, internette araştırma yapmak ve fetva aramak yerine, en yakın müftülüğe giderek durumunu anlatman ve gerekli fetvayı alman daha isabetli olacaktır.
 

sorularlaislamiyet

Deneyimli Üye
Üye
Süt kardeş ile evlenmek dinimizce caiz değil mi?

Değerli kardeşimiz,

Süt kardeş ile evlenmek caiz değildir. Çocukken bir defa da olsa emdiği kadın süt annesi olacağı için, onun çocukları süt emen çocuğa haram olur.

Ancak süt kardeş olmak için gerekli bazı şartlar vardır.

Detaylı bilgi için tıklayınız:

SÜT AKRABALIĞI / HISIMLIĞI, SÜT KARDEŞLİĞİ

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 

sorularlaislamiyet

Deneyimli Üye
Üye
Süt emenin diğer kardeşleri, emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir mi?

Değerli kardeşimiz,

Evet, evlenilebilir. Çünkü sadece süt emen kimse süt annesi vasıtasıyla diğerleriyle süt akrabası olur. Süt emen kimsenin nesebi kardeşleri ablasının süt emmesinden dolayı diğerleriyle akraba olmaz. Buna göre bir kimse ablasının süt kardeşleriyle veya süt kardeşinin kızıyla evlenebilir.

Süt emme çağındaki bir çocuğun bir kadın memesinden süt emmesiyle, o kadının çocukları ile süt kardeşliği gerçekleşir. Bir damla dahi olsa sütün azından ve çoğundan kardeşlik hükmü meydana gelir.

Süt emme çağı İmam-ı Azam'a göre otuz ay (iki buçuk yıl) dır. İmameyne göre ise yirmi dört ay (iki yıl) dır. Bu müddetten sonra ne kadar emerse emsin süt kardeşlik olmaz.

Mesela, bir annenin yeni bir erkek bebeği olsun. Başka bir annenin de kız çocuğu olsun. Bu kız çocuk diğer kadının sütünü emse,sadece aynı dönemde emdiği erkek çocukla mı süt kardeş olur yoksa o kadının büyük çocukları da süt kardeşi olur?

Bu konuda genel bir kaide vardır. “Sütü emenin kendisi, süt emdirenin nesline haramdır.” Yani sütü emen çocuk, emdiği kadının bütün neslinden gelenlere haram olur.

Buna göre süt emen çocuğun diğer kardeşleri, emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir. Çünkü sadece emen çocuk emdiği kadının süt oğludur. Emen çocuğun diğer kardeşleri o kadının süt oğlu olmadığı için, çocuklarıyla evlenmesi helaldir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Muharremât

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
Üst