Türkiyede ipek böcekçiliği nerelerde ve nasıl yapılır?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Türkiyede ipek böcekçiliği nerelerde ve nasıl yapılır? ülkemizde ipek böceği hangi şehirlerimizde ve illerimizde yetiştirilir kısaca bilgi verir misiniz? İpek böcekçiliği hangi bölgemizde yapılır hakkında bilgiler kısaca.

İpek böceğini ilk olarak çinliler beslemeye başlamış ve kumaş elde etmişlerdir. Sonraki yıllarda buldukları bu teknolojiyi saklama gereksinimi içine girmişler ve 1500 yıl saklamışlardır. Sonra bütün dünya öğrenmeye başlamış ve ipek böceğini yetiştirmişlerdir.

Türkiye'ye ise yaklaşık 1500 yıl önce gelmiştir ve vatandaşlarımızı bu böceği yetiştirip ürün elde etmeye başlamışlardır. Şimdi ise ülkemizde suni ipeğin yaygınlaşması ve daha ucuza mal edilmesi nedeniyle ipek böcekçiliği giderek azalmıştır.

İpek böcekçiliği her ne kadar yaygınlaşması azaldı ise de Türkiye'de genellikle marmara bölgesinde yapılmaktadır. Türkiyede yaklaşık 40000 - 70000 kutu kadar ipek böceği yetiştirilmekte bunlardan da yılda 2000 ton kadar yaş koza üretilmektedir. Dediğimiz gibi daha çok marmara bolgesinde uğraşılmaktadır. Dut ağacının olduğu her her yerde ipek böcekçiliği yapılabilir.

Marmara bölgesinin içerisinde ise en çok bursa ve çevresinde ipek böceği yetiştirilir. Hatta bursa'da bulunan ve koza pazarı olarak nitelendirebileceğimiz ve mezat olarak kullanılan Koza Han şuan ipek pazarının sürdürüldüğü bir yerdir.

Türkler bu mesleği orta asyadan gelen Türkler olan manavlar tarafından iznik ve çevresine meslek olarak getirilmiştir ve 1000 yıldır da sürdürülmektedir.

Son yıllara baktığımızda genç kızlarımızın çoğu bu sektörde çalışmakta ve ve kazanımını sürdürmektedir. Yaklaşık 100.000 kadar kızımız bu sektörde çalışmakta ve istihdamı sağlanmaktadır. Türkiye'ye yılda 70-80 milyon dolarlık döviz kazanmaktadır.

İpek böcekçiliği Türkiyede en çok Diyarbakırın Kurp ilçesinde yetiştirilmektedir.
 
M

Misafir Yorumu

Ziyaretçi
ipek böceği satın almak istiyorum nasıl alabilirim lütfen bir bilgi verir misiniz.
 
Üst