Bütün Peygamberler çobanlık yaptı mı?

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
كَمَا رَوَى الْبُخَارِيُّ عَنْ يَحْيَى بْنِ بُكَيْرٍ ، عَنِ اللَّيْثِ ، وَمُسْلِمٍ عَنْ أَبِي الطَّاهِرِ ، عَنِ ابْنِ وَهْبٍ كِلَاهُمَا ، عَنْ يُونُسَ ، عَنِ الزُّهْرِيِّ ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ ، عَنْ جَابِرٍ قَالَ : كُنَّا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِمَرِّ الظَّهْرَانِ نَجْتَنِي الْكَبَاثَ ، وَإِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : " عَلَيْكُمْ بِالْأَسْوَدِ مِنْهُ فَإِنَّهُ أَطْيَبُ " . قَالُوا : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، أَكُنْتَ تَرْعَى الْغَنَمَ ؟ قَالَ : " نَعَمْ ، وَهَلْ مِنْ نَبِيٍّ إِلَّا وَقَدْ رَعَاهَا ؟

Nitekim Buharî, Yahya b. Bükeyr kanalı ile Cabir´in şöyle dediğini rivayet etmiştir:

"Merrü´z-Zehran´da Rasûlullah (s.a.v.)´la birlikte misvak ağacının yemişini topluyorduk.

Rasûlullah (s.a.v.): "Siyah olanlarını toplamaya bakın. Çünkü o daha hoştur." dedi.

Denildi ki:

- Ya Rasûlallah, sen koyun güttün mü?(Bunu koyun güdenler bilir)

- Evet, koyun gütmemiş hiçbir peygamber yoktur."

(Buhâri)
 
Son düzenleme:

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Allah ın hikmetsiz hiçbir işi olmadığına göre bu çobanlık mesleğinde bir incelik olmalı, tam olarak ne olabilir, aklınıza gelen birşeyler var mı?

1-Koyunlarla haşır-neşir olan kimsenin hilm ve şefkat duyguları gelişir.
2-Liderlik ve birçok işi yönetme becerileri gelişir.
3-Sabır duyguları gelişir.
4-Hayvanları idare ederek belli bir tecrübeye sahib olur
5-İnsanlara daha çok tahammul gösterir.

ve daha birçok hikmetleri var.
 

kethuda

Üye
"Peygamberler koyunları güderek, yürütülmesi boyunlarına yüklenen ümmetlerinin işleri hususunda tecrübe sahibi olmuşlardır. Zîra koyunlarla haşır neşir olma sonunda onlarda hilm ve şefkat duyguları gelişir. Çünkü onlar, koyunları gütmeye ve mer'ada dağılmalarından sonra toplamaya, bir otlaktan diğer bir otlağa nakletmeye, hayvanların vahşi hayvan ve hırsız nev'inden düşmanlarını defetmeye sabrettiler. Hayvanların tabiatlarındaki farklılıkları, zayıflıklarına ve muâhedeye olan ihtiyaçlarına rağmen aralarındaki şiddetli iftirakları görüp tecrübe edinirler. Bu durumdan ümmete karşı sabretmeye ülfet kazanırlar ve ayrıca ümmetin tabiatlarındaki değişiklikleri, akıllarındaki farklılıkları anlarlar. Böylece ümmetin yarasını sarar, zayıflarına merhamet eder, onlarla daha iyi geçinir. Bu davranışların vereceği meşakkatlere çobanlıktan gelenlerin tahammülleri, bu işlere birden bire girenlerden daha kolay olur. Koyun güdünce bu hususlar tedricen kazanılır."

"Bu tecrübe işinde koyun üzerinde durulmuştur. Çünkü koyun diğerlerinden daha zayıf, bunların dağılmaları da deve ve sığırda daha fazladır. Çünkü deve ve sığırın bağlama imkânı vardır. Adeten koyun kırda bağlanmaz. Ayrıca, koyun daha çok dağılsa da, emirlere uyması diğerlerinden daha çabuk olur."
 
Üst