Zilhicce Ayı ve Önemi..

mekke-medine

KF Ailesinden
Özel Üye
Zilhicce Hicri takvimin on ikinci ayıdır. İslam dininin temel gereklerinden olan Hac İbadetinin yapıldığı aydır. Ayrıca haccın bir parçası ve tamamlayıcısı olan ve Müslümanlarca hac dışında da vacip olarak yapılan kurban kesme ibadeti de bu ayda yapılır.Allah-ü Teâlâ'nın, kullarına yılın belirli günlerini çokça sevap kazanmaları için vesileler sunması, şüphesiz ki O'nun kullarına olan lütuf ve ihsanındandır. İşte bu vesilelerden birisi de Zilhicce ayının ilk on günüdür. Allah (c.c) Fecr Suresinde bu günler üzerine yemin etmektedir. “On geceye andolsun” Bu on günün dokuzuncu günü Kurban bayramından önceki Arefe günü ve onuncu günü de Kurban bayramının birinci günüdür. Bu sebeple Zilhicce ayının ilk on günü son derece önemli olup, mutlaka değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimidir.

ZİLHİCCE’NİN İLK ON GÜNÜ NEDEN FAZİLETLİDİR?
1.Yüce Allah Zilhicce ayının ilk on gününe büyük değer vermiş ve üzerine yemin etmiştir.

Ayet-i Kerime'de Fecre ve O on geceye, yemin olsun ki”buyrularak müminler için manevî bir fırsat dönemi olan bu mübarek zamana dikkat çekilmiştir. Allah(c.c) Kur’an-ı Kerim de ancak çok önemli şeyler üzerine yemin etmiştir. Bu surede de fecre ve on geceye yemin ederek bu zaman diliminin ne kadar değerli olduğunu bize bildirmiştir.

2. Zilhiccenin ilk on gününde yapılan salih ameller diğer günlerde yapılanlardan daha faziletlidir

.
Peygamberimiz (s.av): “Şu günlerde (zilhiccenin ilk on günü) işlenecek Salih amel kadar başka günlerin hiçbirinde Allah katında daha sevimli bir amel yoktur.”buyurmuş. Bunun üzerine sahabe-i kiram, “Allah yolunda yapılacak cihad da mı daha üstün değildir ya Rasûlullah?” diye sormuşlar. Efendimiz de “Evet, Allah yolunda yapılacak cihad da daha üstün değildir. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin ameli başkadır. Bu kimsenin ameli, bu günlerde yapılacak amellerden üstündür.”buyurmuştur.Bugünlerde yapılacak ibadet ve iyiliklerin cihad ile kıyaslanması ve şehit olduğu için geri dönmeyen kimsenin cihadı hariç, diğer cihadlardan da faziletli olduğunun bildirilmesi bugünlerin önemini göstermektedir.Nitekim İbn Abbas’tan rivayet olunan bir hadise göre Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.” “Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!” Ayet ve hadislerle övgülere mazhar olan bu ikram günlerini, günahların boğucu ikliminden fecre uyanmak, gönül dünyamızı çepeçevre saran karanlık bulutları fecir ışıklarıyla aydınlatmak için bir fırsat bilip değerlendirmeliyiz.

3. Zilhicce’nin ilk on günü içerisinde Arefe günü bulunur ve Arefe günü kıymetli bir gündür.

Arefe, Kurban Bayramından bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayinin 9. günüdür. Arefe günü çok faziletli bir gündür.Rasulullah (sav) “Allah’ın Arefe gününden daha çok kullarını ateşten azat ettiği bir gün yoktur” buyurmuştur. Resulullah (sav) Zilhicce'den dokuz günle Aşura Günü oruç tutardı. Bir de her aydan üç gün, ayın ilk pazartesi ile perşembe günü oruç tutardı."Ebu Katâde (ra) anlatıyor: "Resulüllah (sav) buyurdular ki: "Arefe günü tutulan orucun, geçen yılın ve gelecek yılın günahlarına kefaret olacağına Allah'ın rahmetinden ümidim var."Amr İbnu Şuayb babasından oda dedesinden anlatıyor: "Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: "Duaların en faziletlisi àrefe günü yapılan duadır. Ben ve benden önceki peygamberlerin söyledikleri en faziletli söz, lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerike leh lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadir. (Allah'tan başka ilah yoktur, O tektir, O'nun ortağı yoktur, mülk O'nundur, hamd O'na aittir. O, her şeye kadirdir) sözüdür."

4. Zilhiccenin ilk on günü içerisinde Kurban bayramının ilk günü bulunur.

Kurban Bayramı Müslümanlarca Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, onbirinci ve onikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr ' (Kesme günleri) denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Müslümanlar bu günlerde kurban keserler, kurbanlarından yerler ve ikramda bulunurlar. Ukbe İbn Amir (ra) anlatıyor: "Resulullah (sav) buyurdular ki: "Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri, biz müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme-içme günleridir." Allah-ü Teâlâ şöyle buyurur: “Böylece kendi yararlarını açık açık görsünler ve Allah’ın onlara rızık olarak verdiği, belirlenen günlerde kesecekleri kurbanlık hayvanlar üzerine O’nun adını ansınlar. Artık onlardan hem kendiniz yiyin, hem sıkıntı içindeki yoksulları doyurun.”Âyette geçen “belirli günler” ifadesinden maksadın İbn Kesir tefsirinde İbn Abbas’dan ne diğer bazı mufessirlerden nakille “Zilhicce’nin ilk on günü” olduğu, yine aynı tefsirde İbn Ömer, İbrahim en-Nahaî gibi bazı âlimler tarafından da kurban bayramının ilk üç günü olduğu yönünde beyanlar vardır. Fakat Kurban bayramının ilk gününün Zilhicce’nin onuncu günü olduğu düşünülürse her iki izahatın da bu günlerin önemini pekiştirdiği görülür. Ayrıca Rasûlullah (sav) “Allah katında en önemli günler Kurban bayramının ilk günü ve onu takip eden gündür” buyurmuştur.

5. Zilhicce'nin ilk on gününde bütün müminler, İslam'ın beş temel şartını aynı anda yaşama fırsatı bulurlar.

Sadece Allah'a yönelerek tevhidi yaşar, namaz kılar, nafile oruç tutar, hacceder ve sadaka verirler. İbn-i Hacer, Fethu'l-Bârî adlı eserinde, "Görüldüğü gibi Zilhicce'nin ilk on günü diğer günlerden ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü bu günlerde namaz, oruç, sadaka ve hac gibi ibadetleri aynı anda edâ etmek mümkün olmaktadır. Bu durum, diğer zamanlarda mümkün olan bir durum değildir” demiştir.

6. Günler içinde en faziletli günler zilhicce ayının ilk on günüdür.
Cabir İbn Abdullah’dan rivayet edilen bir hadis de Rasulullah şöyle buyurmuştur: “Günler içinde en faziletli günler zilhicce ayının ilk on günüdür.”
 
Üst