Hadislerle İstihare ve İstişare

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
İstihare Ve İstişare

“...Ey peygamber! Toplumu ilgilendiren her konuda ümmetine danış görüşlerini al;...” (Al-i İmran: 3/159)
“...O mü’minler ki işlerini aralarında danışarak yaparlar.” (Şûra: 42/38)

719. Câbir radıyallahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem tıpkı bir Kur’an sûresini öğretir gibi, bize her iş için istihâre yapmayı öğretirdi. Şöyle buyururdu:
“Herhangi biriniz bir iş yapmak istediğinde, farz namazlardan ayrı olarak iki rekât namaz kılsın, sonra da şöyle desin:
Allahım! Sen her şeyi bildiğin için, hakkımda hayırlı olanı bana da bildirmeni, senin gücün her şeye yettiği için, beni başarılı kılmanı ve hayırlı olanı nasip etmeni, senin o büyük kereminden niyaz ederim. Çünkü senin gücün her şeye yeter, benimki yetmez; sen her şeyi bilirsin, ben bilemem. Şüphesiz sen görülüp bilinmeyenleri de bilirsin.
Allahım! Eğer bu işin benim dinim, dünyam ve âhiretim için hayırlı olduğunu biliyorsan (râvi, sözün burasında Hz. Peygamber’in hangi ifadeyi kullandığında tereddüt etti. Onun şöyle demiş olabileceğini söyledi: “şimdi veya daha sonrası için hayırlı olduğunu biliyorsan”) onu yapmayı nasip et, kolaylık ver ve onu bana mübarek kıl. Şayet bu işin benim dinim, dünyam ve âhiretim için kötü olduğunu biliyorsan (yine râvi, sözün burasında Hz. Peygamber’in hangi ifadeyi kullandığında tereddüt etti. Onun şöyle demiş olabileceğini söyledi: “şimdi veya daha sonrası için kötü olduğunu biliyorsan”) onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise onu bana nasip et, sonra da gönlümü bu sonuca râzı kıl!” der ve isteyeceği şeyi söylerdi.[1]

* İyi kötü helal veya haram olduğu bilinen konularda istihare yapılmaz, hakkında kesin kanaat uyanmayan meselelerde yapılır ve o işte Allah’ın bize hayırlısını göstermesini ve hayırla sonuçlandırılmasını istemeli ve sonucuna da razı olmalıyız.[2]

[1] Buhârî, Teheccüd 28, Daavât 48, Tevhîd 10. Ayrıca bk. Tirmizî, Vitr 18; İbni Mâce, İkâme 188.
[2] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 238.
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Mrb İstihare Rabbimin gösterdiği mesajdır değilmi? Görülen şeyde yani istiharede yanılma olmuyor diye duydum

İstihareden çıkan sonuca göre hareket etmek şart değildir.

Önce istihareyi kısa bir tahlile tabi tutalım. İstiharede görülen şey evet mi, yoksa hayıra mı işaret ediyor, onu kestirmek kolay değil. Yoruma bağlı bir keyfiyet.

Sonra görülen şey şeytani mi, yoksa Rahmani mi? Bunu da kestirmek kolay değil. Bunun için de ehil olmak gerek.

Bir de istihare bağlayıcı değil. İlle de görülen işarete göre hareket edilecek diye bir mecburiyet yoktur.

İstişareye gelince. Ehil kimselerin meseleyi enine boyuna konuşup düşünmeleri sonunda vardıkları bir sonuç var. Bu sonuç hem aklın, hem mantığın, hem de ilmin icabı olacak seviyede olur. Yahut da olmalıdır. Öyle olunca istişareye uymaktan başka yol kalmaz.

Meseleyi istişareye iştirak edenlerin akıllarıyla da düşünmek, gözleriyle de görmek, ilimleriyle de nazar etmek, herhalde sağlam bir incelemedir. Biri yanılabilir, ikincisi görmeyebilir, ama hepsi de aynı yanlışa düşmezler. Bundan sonrası Allah'a tevekküldür.

Esasen bu gibi hayati konularda en sağlam tedbir, tarafların birbirlerini gerçek hüviyetleriyle tanımalarıdır. Olmayan vasıfları var gösterip de sonunda sürprizle karşılaşmamalıdır.

/sorularlaislamiyet
 
J

jsjdjd

Ziyaretçi
Arkadaşlar bende çok araştırdım hatta uyguladım uyku ve uyanıklık arasında hayalmi rüyamı die kestiremediğiniz zaman ne görürseniz bu istihare namazı da olabilir Allahın her hangi başka günlerde uyarmasıda olabilir uyku ve uyanıklık arası buraya dikkat edin hayalmi rüyamı die düşündüğünüz yerde kalın hayırlı ise yeşil ve beyaz hayırlı değil ise kırmızı ve siyah tabı bunu perdeyi boyanmış halde gösterilmiyor ben mesela yemyeşil bahçe gördüm veya kar görürsünüz vb
 

umutkural

Yeni Üye
Üye
İstihare veya rüya yorumlamak konuları, oldum olası bana problemli gelmiştir;

Hz. Yusuf gibi bir peygambere tanınmış özel bir olanak olan rüyayı yorumlama ve mana çıkarma mucizesinin, sıradan insanlar tarafından kullanılmak isteniyor olmasının, haddini aşmak olarak değerlendirilmesi gerekmez mi?

Öte taraftan: Gaybdan bilgi almaya çalışmak dinimizin temel öğretilerine ters düşmez mi?

Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına; pek tabii ki gördüğümüz rahmani rüyalar var ve bunlarında anlamları var. Buna inancımız tam lakin bu gördüğümüz rüyaları kitapçıdan -ve hatta islami kitabevlerinden- üç kuruşa aldığımız kitaba bakıp "rüyamda fare gördüm bu şuna dalalet eder." demek ve buna inanmak farklı bir olaydır.
 
Üst