Yatırım Fonlarından fon almak caiz mi?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Selamün Aleyküm, fon almak caiz midir cübbeli

Benim yatırım fonlarına yapılan yatırım ve dinimizin buna olan bakış açısıyla ilgili bir sorum var.

Bir kişinin bir yatırım fonuna belli bir miktar para yatırmak istediğini düşünelim. Söz konusu fon çoğunlukla dinimiz açısından sorun oluşturmayan sektörlerin şirketlerine yatırım yapıyor (enerji, teknoloji vb. sektörler).

Ama fona yatırılan paranın küçük bir kısmı da finans sektörüne aktarılıyor. Sektörde yer alan şirketler arasında kârlarını gayrimenkul ve sigorta ticaretinin yanı sıra sermaye faizinden de elde eden bankalar var. Bilindiği gibi faiz İslam dininde haram.

Benim sorum su: bir kişi yatırım yaptığı fondan elde edeceği kazancın bir kısmını ayırıp bağış yapsa, söz konusu fona yatırım yapmak caiz olur mu? Yoksa yatırım fonunun sahip olduğu portföyün sadece küçük bir kısmını finans şirketlerinin oluşturmasına rağmen fona yatırım yapmak kati suretle caiz olmaz mı?

Vereceğiniz cevap için size şimdiden teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.

Saygılarımla.
 

SETR

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Değerli kardeşimiz,

Önce, yatırım fonunun ne olduğu ve bu fonların gelirinin nasıl elde edildiği konusunda kısa bilgiler aktarmamız gerekiyor:
"Portföy, geniş anlamıyla bir kişinin ya da kuruluşun sahip olduğu varlıkların tümünü ifade eder. Dar anlamıyla portföy ise, sermaye piyasası araçları ve kıymetli madenlerden oluşan varlık grubudur."
"Yatırım fonları, halktan topladıkları paralar karşılığı, hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler. Her bir yatırımcı, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak fona ortak olurlar."
"Fon yatırımınızdan, şu üç yoldan para kazanabilirsiniz: İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kâr payı, faiz olarak menkul kıymetlerden gelir elde eder. Fon elde ettiği bütün gelirini fon portföy değerine yansıtır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa sermaye kazanç elde eder. Fon elde ettiği bu sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtır."
Yukarıdaki açıklamalar da gösteriyor ki yatırım fonlarının gelirleri içinde faiz de vardır ve önemli bir yer tutmaktadır. İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonlar faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Özel finans kurumlarına para yatırmak ve buralardan kredi kullanmak caiz midir? Finans kurumları (faizsiz banka) ile bankalar arasındaki fark nedir?..

Kaynak: Sorularla İslamiyet
 
Üst