Kutub-i Sitte Hadis-i Şerifleri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2541 - Hz. Ase (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam askeri bir birligin basina bir adami komutan yapmisti, Bu zat arkadaslarina namaz kildirirken, her seferinde kiraatini kulhuvallahu ahad ile tamamliyordu. Dondukleri zaman durumu Hz. Peygamber'e soylediler. Aleyhissalatu vesselam:
"Sorun ona nicin oyle yapiyormus?" buyurdu. Dedigi gibi kendisine sorulmustu.
"Cunku O, Rahman'in sifatidir, ben onu okumayi seviyorum!" diye cevap verdi. Bunun uzerine Aleyhissalatu vesselam:
"Ona bildirin, Allah onu seviyor!" mujdesini verdi."
Buhari, Ezan 106, Tevhid 1; Muslim, Salat 263, (813); Nesai, Iftitah, 69, (2, 171).

2542 - Sakik Ibnu Seleme (rahimehullah) anlatiyor: "Bir adam Ibnu Mes'ud'a gelerek:
"Ben bir rek'atte mufassal surelerin tamamini okudum" dedi. Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) da:
"Siir mirildar gibi mirildar, meyve dokusturur gibi dokusturur musun? Olmaz oyle sey! Resulullah (aleyhissalatu vesselam) tek rek'atte birbirine denk iki sure okurdu. Bir rek'atte, Ikterebet ve el-Hakka surelerini, bir rek'atte Vettur ve Vezzariyat surelerini; bir rek'atte Ve iza vaka'at ve Nun surelerini; bir rek'atta Seele sailun ve ve'n-Nazi'atsurelerini; bir rek'atte Veylun li'l-Mutafifin ve Abese surelerini, bir rek'atte el-Muddessir ve, el-Muzzemmil surelerini; bir rek'atte Hel Eta ve La Uksimu biyevmi'l-Kiyame surelerini, bir rek'atte Amme yetesaelun ve Ve'I-Murselat surelerini; bir rek'atte de ed-Duhan ve Iza's-Semsu Kuvvirat surelerini okurdu."
Buhari Ezan 106, Fedailu'l-Kur'an 6, 28; Muslim, Musafirin 275, (822); Ebu Davud, Salat 326, (7.396); Nesai, Iftitah 75, (2,175,176); Tirmizi, Salat 422, (602).
Bu rivayet, metin olarak Ebu Davud'un rivayetidir. Ebu Davud: "Bu Ibnu Mes'ud'un telifidir" demistir. Bunu Alkame ve Esved'den kaydeder. Digerleri, sureleri zikretmezler.

2543 - Ebu Zerr (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam gece namazina kalkti ve sabah vakti girinceye kadar namaza devam etti. Namazda tek ayet okudu. O da su (mealdeki) ayettir:
"Onlara azab edersen, dogrusu onlar senin kullarindir. Onlari bagislarsan, guclu olan, Hakim olan suphesiz ancak sensin" (Maide 118).
Nesai, Iftitah 79, (2, 177).

2544 - Ebu Seleme anlatiyor: "Hz. Omer (radiyallahu anh), halka aksam namazi kildirmisti. Namazda kiraatte bulunmadi. Namazdan cikinca kendisine:
"Kur'an okumadin!" dendi.
"Ruku ve secdeler nasil oldu?" diye sordu.
"Iyi oldu!" dediler.
"Oyleyse, tamamdir!" dedi."
Rezin tahric etmistir. Bu hadise Beyhaki Sunen'inde yer vermistir (2, 381).

CEHRI OKUMA

2545 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) demistir ki: (Kur'an) her bir namazda okunur. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bize hangilerini isittirmisse biz de size isittiriyoruz. Hangilerini de gizlemisse biz de size gizliyoruz."
Ebu Davud, Salat 129, (797); Nesai, Iftitah 58, (2, 163); Buhari, Ezan 104; Muslim, Salat 43, (396).

2546 - Ebu Katade (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir gece (evinden) cikmisti. Hz. Ebu Bekr (radiyallahu anh)'e ugradi. Alcak sesle namaz kiliyordu. Hz. Omer (radiyallahu anh)'e ugradi, o da yuksek sesle namaz kiliyordu."
Ravi der ki: "Resulullah'in yaninda toplaninca Aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ey Ebu Bekr sana ugradim sen sessizce namaz kiliyordun." Ebu Bekr:
"Ben konustugum Zat-i Zulcelal'e sesimi isittirdim ey Allah'in Resulu!" cevabini verdi.
Hz. Omer'e de: "Sana da ugradim. Sen yuksek sesle namaz kiliyordun!"dedi. O da su cevabi verdi:
"Ey Allah'in Resulu! Uyuklayani uyandiriyor, seytani da uzaklastiriyordum."
Ebu Davud, Salat 315, (1329); Tirmizi, Salat 330, (447); Hadisin metni Ebu Davud'a ait.
Hasan Basri rivayetinde der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Hz. Ebu Bekr'e:"Ey Ebu Bekr sen sesini biraz yukselt!" dedi. Hz. Omer'e de: "Sesini sen de biraz alcalt!" buyurdu."

2547 - Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh)'den yapilan rivayette, bu kissa aynen zikredilir, ancak Hz. Ebu Bekr'e: "Sesini biraz yukselt", Hz. Omer'e de: "Sesini biraz alcalt" dedi" cumleleri zikredilmez."
Fakat su ziyadede bulunur: "Ey BiIaI seni, su sureden ve su sureden okurken isittim" dedi. (Bilal) cevaben: "(Kur'an) tatli bir kelam, Allah onu kisim kisim yapip bir araya getirdi" dedi. Sonunda Resulullah aleyhissaIatu vesselam: "Hepiniz isabet ettiniz!" buyurdu."
Ebu Davud, Salat 310, (1330).

2548 - el-Beyazi (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselm) namaz kilmakta olan insanlarin yanina geldi. Kiraatte sesleri yuksekti. Hemen: "Namaz kilan kimse Rabbine munacaatta (hususi konusmada) bulunuyor demektir. Oyleyse ne sekilde munacaatta bulunduguna dikkat etsin. Kur'an'i birbirinize cehren okumasin!" dedi."
Muvatta, Salat 29, (1, 80); Ebu Davud, Salat 310, (1332).

2549 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in geceleyin kiraati bazan yuksek sesle, bazan da alcak sesle olurdu."
Ebu Davud, Salat 310, (1328).

2550 - Abdullah Ibnu Seddad anlatiyor: "Ben Hz. Omer (radiyallahu anh)'in: "Ben uzuntu ve huznumu yalniz Allah'a acarim..." mealindeki ayeti (Yusuf 86) okurken (boguk boguk cikan) sesini en arka safta oldugum halde isittim..."
Buhari, Ezan 70, (Bab basliginda senetsiz olarak zikreder.)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2551 - Semure Ibnu Cundub (radiyallahu anh) anlatiyor: "Namazda iki sekte hatirimda kaldi. Biri, imam "Allahu ekber" dedikten kiraata basladigi ana kadar gecen sektedir. Digeri de Fatiha ve zamm-i sureyi okuyup bitirince rukuya gitme sirasindaki sektedir."
(Hadisi rivayet eden Hasan Basri) der ki: "Bunun uzerine Imran Ibnu Husayn ona karsi cikti (ve tek sekte oldugunu soyledi). Sonunda Medine'ye Ubeyy (Ibnu Ka'b)'e yazip sordular. (Ubeyy verdigi cevapta) Semure'yi tasdik etti."
Ebu Davud, Salat 123, (777, 778, 779); Tirmizi, Salat 186, (251); Ibnu Mace, Ikamet 12, (844, 845).
Bir diger rivayette, "..Kiraatten cikinca bir sekte" denmistir. Bir diger rivayette: "...Iftitah tekbiri alinca ve kiraatten cikinca" denmistir.

TADIL-I ERKAN

2552 - Ebu Mes'ud el-Bedri (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Sizden biri, ruku ve secdelerde belini (tam olarak) dogrultmadikca namazi yeterli olmaz."
Ebu Davud, Salat 148, (855); Tirmizi, Salat 196, (265); Nesai, Iftitah 88, (2,183); Ibnu Mace, Ikamet 21, 22, (891-898).

2553 - Nu'man Ibnu Murre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam): "Icki icen, zina yapan ve hirsizlikta bulunan kimse hakkinda ne dersiniz?" diye sordu. Bu sual, bunlar hakkinda henuz hadd cezasi gelmezden once sorulmustu.
"Allah ve Resulu daha iyi bilir!" diye cevap verdiler. Aleyhissalatu vesselam:
"Bu fiiller agir suctur, onlar hakkinda ceza vardir. Hirsizligin en kotusu de namazini calmaktir" buyurdu. Bunun uzerine:
"Ya Resulullah, kisi namazini nasil calar?" diye sordular. Su cevabi verdi:
"Rukusunu ve secdelerini tamamlamaz."
Muvatta, Kasru's-Salat 72, (1,167).

2554 - Salim el-Berrad anlatiyor: "Ebu Mes'ud'a gelerek: "Bize Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in namazindan anlat!" dedik. Hemen onumuzde kalkti, tekbir getirdi. Rukuya varinca ellerinin ayalarini dizlerinin uzerine koydu. Parmaklarini dizinin alt kismina getirdi. Dirseklerini yan taraflarina uzatti. Bu halde her uzvu hareketsiz; sabiit durdu. Sonra semi'allahu li-men hamideh dedi ve her uzvu duz oluncaya kadar dogruldu."
Ebu Davud, Salat 148, (863); Nesai, Iftitah 93, (2,186).

2555 - Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) soyle buyurdular: "Secdede ta'dile riayet edin, kimse kollarini kopeklerin yayisi gibi yaymasin."
Buhari, Ezan 141; Muslim, Salat 233, (493); Ebu Davud, Salat 158, (897); Tirmizi, Salat 205, (276); Nesai, Iftitah 140, (2, 211, 212).

2556 - Yine Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Ruku ve secdeleri yerine getirin. AIIah'a yemin oIsun siz secde ruku ettikce ben arkamda olanlari da goruyorum." -Belki "sirtimin gerisini" demisti-"
Buhari, Eyman 3, Ezan 88; Muslim, Salat 110; Nesai, Iftitah 106. (2, 193-194).

2557 - Malik Ibnu'I-Huveyris (radiyallahu anh)'ten rivayete gore, arkadaslarina: "Size Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in namazini haber vereyim mi?" diye sormustur. Ebu Kilabe der ki: "(Boyle soyledikten sonra), bize seyhimiz Ebu Yezid'in namazi (gibi) namaz kildirdi. Ebu Yezid, basini birinci ve ucuncu rek'atin ikinci secdesinden kaldirinca otururcasina dogrulur sonra kalkardi."
Buhari, Ezan 127, 140, 143, 45; Ebu Davud, Salat,142, (342); Nesai, Iftitah 182, (2, 234).

RUKU VE SECDELERIN MIKTARI

2558 - Said Ibnu Cubeyr (rahimehullah) anlatiyor: "Enes Ibnu Malik (radiyallahu anh)'i dinledim soyle diyordu: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'dan sonra, namazi Resulullah 'in namazina bu derece benzeyen, su gencten yani Omer Ibnu Abdilaziz'den baska birinin ardinda namaz kilmadim."
Enes (devamla) dedi ki: "Rukusunda on tesbihat, secdelerinde de o kadar tesbihat tahmin ettik."
Ebu Davud, Salat 154, (88); Nesai, Iftitah 166, (2, 224-225).

2559 - es-Sa'di babasindan veya amcasindan naklediyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a namazini kilarken dikkatle baktim, ruku ve secdelerinde ucer kere subhanallahi ve bi-hamdihi diyecek kadar duruyordu."
Ebu Davud, Salat 154, (885).

2560 - Gunder'in bir rivayetinde denir ki: "Ibnu'l-Es'as zamaninda Kufe'ye Mataru'bnu Naciye (adinda biri) galebe caldi. (Ibnu Abbas'in oglu) Ebu Ubeyde Ibnu Abdillah'a halk'in onune gecip namaz kildirmasini emretti. Ebu Ubeyde, (namaz kildirirken) basini rukudan kaldirdigi zaman ben: "Allahumme Rabbena ve leke'l-hamdu mil'e's-semavat ve mil'e'l-ardi ve mil'e ma si'te min sey'in ba'du. Ehle's-senai ve'l-mecdi, La mani'a li-ma a'tayte ve la mu'tiye li-ma mena'te. Ve la yenfe'u za'l-ceddi minke'l-ceddu" duasini okuyuncaya kadar kiyamda dururdu."
el-Hakem der ki: "Bunu ben Abdurrahman Ibnu Ebi Leyla'ya zikrettim. Dedi ki: "Bera Ibnul-Azib (radiyallahu anh)'i isittim: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kildigi namazin rukusu, secdesi, ruku ve secdeden basini kaldirdigi zamanki ve iki secde arasindaki (fasilalari) birbirine yakin uzunlukta idi" demisti."
Su'be der ki: "Ben bunu Amr Ibnu Murre'ye soyledim. O da: "Ben, Ibnu Ebi Leyla'yi gordum, onun namazi boyle degildi" dedi."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2561 - Sahiheyn'in diger bir rivayetinde soyle gelmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in ruku ve secdesi ve iki secde arasindaki (fasila ile), rukudan basini kaldirdigi zamanki (fasila) -kiyam ve ku'ud (oturma) haric- birbirine yakin miktardaydi."
Buhari, Ezan 120, 127, 140; Muslim, Salat 194, (471); Ebu Davud, Salat 147, (852); Tirmizi, Salat 207, (279); Nesai, lftitah 114, (2, 197-198).

2562 - Zeyd Ibnu Vehb anlatiyor: "Huzeyfe (radiyallahu anh) bir adamin namaz kilarken hile yaptigini gormustu.
"Sen bu namazi ne zamandan beri kiliyorsun?" diye sordu. Adamcagiz:
"Kirk yildan beri!" dedi. Huzeyfe? "Oyleyse kirk yildan beri namaz kilmadin (butun kildiklarin bosa gitmis). Sayet bu sekilde namaz kilarak olecek olursan Muhammed'in fitratindan baska bir fitrat uzere oleceksin.!" dedi ve ilave etti:
"Kisi namazi hafif kilar (ama buna ragmen) tam kilar, guzel kilar!"
Buhari, Ezan 119,132; Nesai, Sehv 66, (3, 58-59).

2563 - Abdurrahman Ibnu Sibl (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) karga gagalamasindan, vahsi hayvanlar gibi kollari yaymaktan, kisinin mescidde deve gibi mekan tutmasindan nehyetti"
Ebu Davud, Salat 148, (862); Nesai, Iftitah 145, (2, 214).

RUKU VE SUCUDUN SEKLI

2564 - Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bize namazi soyle ogretti: "Once tekbir getirdi iki elini kaldirdi. Rukuya gittigi zaman ellerini dizlerinin arasinda kavusturdu.
Ravi der ki: "Sa'd'a bu haber ulasinca:
"Kardesim dogru soyledi. Biz boyle yapardik, sonra sununla emredildik dedi ve bununla diz kapaklarini kavrayip avuclamayi kastetti."
Ebu Davud, Salat 150, (868); Nesai, Iftitah 90, (2,184,185).

2565 - Hz. Omer (radiyallahu anh) demistir ki: "Diz kapagi(ni tutmak) sizin icin sunnet kilinmistir. Oyle ise rukuda diz kapaklarini kavrayin."
Tirmizi, Salat 192, (258); Nesai, Iftitah 92, (2,185).

2566 - Ebu Ishak anlatiyor: "Bera Ibnu Azib (radiyallahu anh) bize secdeyi soyle vasfeyledi: Ellerini (yere) koydu, dizleri uzerine dayandi, kalcasini (havaya) kaldirdi ve: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) boyle secde yaparlardi" buyurdu."
Bir diger rivayette: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namaz kilinca kollarini kanat gibi yanlarina acardi" denmistir."
Ebu Davud, Salat 158, (896); Nesai, Iftitah 141, (2, 212).

2567 - Bera (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Secde ettigin zaman ellerini yere koy, dirseklerini (havaya) kaldir."
Muslim, Salat 234, (494); Tirmizi, Salat 202, (271).

2568 - Tirmizi'nin bir rivayetinde soyle gelmistir: "Bera'ya: "Resulullah aleyhissalatu vesselam secde edince yuzunu nereye koyardi?" diye sordum.
"Ellerinin arasina" diye cevap verdi."
Muslim, Salat 234, (494); Tirmizi, Salat 202, (271).

2569 - Abdullah Ibnu Malik Ibni Buhayne (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namazda secdeye gidince ellerinin arasini, koltuk alti beyazliklari gorununceye kadar acardi."
Buhari, Ezan 130, Muslim, Salat 235, (495); Nesai, Iftitah 52, (2, 212).

2570 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Biriniz secde edince kollarini, kopegin yaymasi gibi yere yaymasin."
Tirmizi, Salat 205, (275); Ebu Davud, Salat 158, (901)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2571 - Amir Ibnu Sa'd babasindan (Sa'd'dan) (radiyallahu anh) naklediyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (secdede) ellerin yere konulmasini, ayaklarin da dikilmesini emretti."
Tirmizi, Salat 206, (277, 278).

2572 - Ebu Humeyd es-Saidi (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ruku yapinca itidali muhafaza eder, basini (yukari) dikmez, (asagi da) egmezdi. Ellerini dizkapaklarinin uzerine koyardi. Secde icin yere egilince adalelerini koltuk kismindan yana acardi. Ayaklarinin parmaklarini da aralardi."
Nesai, Iftitah 96, (2, 137); 138, (2, 211).

2573 - Yine Ebu Humeyd (radiyallahu anh) anlatiyor: Resulullah aleyhissalatu vesselam secde ettigi zaman, burnunu ve alnini yere koyardi. Ellerini yanlarindan aralardi, avuclarini omuzlari hizasina koyardi."
Tirmizi, Salat 201, (270).

2574 - Vail Ibnu Hucr (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) secde edince, yere, dizkapaklarini ellerinden once koyardi. Kalkinca da ellerini dizkapaklarindan once kaldirirdi."
Ebu Davud, Salat 141, (838); Tirmizi, Salat 199, (268); Nesai, Iftitah 128, (2, 206).

2575 - Ebu Davud'un diger bir rivayetinde soyle gelmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) secdeye gidince alnini ellerinin arasina koydu, kalkinca da dizkapaklarinin uzerine kalkti ve dizlerine dayandi."
Ebu Davud, Salat 141, (839).

2576 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Biriniz secde edince, devenin cokusu seklinde yere cokmesin, yani ellerini dizlerinden once yere koymasin."
Ebu Davud, Salat 141, (840, 841); Tirmizi, Salat 200, (269); Nesai, Iftitah 128, (2, 206-207).

2577 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bana sunu soyledi: "Ey Ali! Ben, kendim icin sevdigimi senin icin de seviyorum, kendim icin hoslanmadigimi senin icin de hoslanmiyorum, oyleyse iki secde arasinda ik'ada bulunma."
Tirmizi, Salat 209, (282).

2578 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (namazda) kisinin, elleriyle yere dayanarak oturmasini yasakladi."
Ebu Davud, Salat 187, (992).

2579 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namazda ayaklarinin sirti uzerinde kalkardi."
Bu hadis, Ebu Davud'da mevcut degildir, ancak Tirmizi'de yer almaktadir, (Salat 214, (288).

2580 - Malik Ibnu'l-Huveyris (radiyallahu anh)'in anlattigina gore Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i namaz kilarken gormustur. Efendimiz, tek rekatte iken, tam bir oturus vaziyeti almadan kalkmamistir."
Buhari, Ezan 142, Ebu Davud, Salat 142, (844); Tirmizi, Salat 213, (287); Nesai, Iftitah 181, (2, 233-234)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2581 - Nafi (rahimehullah) anlatiyor: "Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) secde ettigi zaman ellerini, yuzunu koydugu seyin uzerine ko;yardi. Ben O'nu cok soguk bir gunde gordum, ellerini (giymekte oldugu) burnusunun altinda cikarmis cakillarin uzerine koymustur."
Muvatta, Kasru's-Salat 59, (1,163).

2582 - Mecze Ibnu Zahir, Ashabu Secere'den Uhban Ibnu Evs'ten naklettigine gore, Uhban "Diz kapaklarindan rahatsizdi, secde ettigi zaman dizkapaginin altina minder koyardi."
Buhari, Meeazi 35.

2583 - Nafi (rahimehullah) anlatiyor: "Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) soyle derdi: "Hasta kimse secde etmeye muktedir olamazsa basiyla ima eder, alnina herhangi bir sey kaldirmaz."
Muvatta, Kasru's-Salat 74, (1, 168).

SECDE AZALARI

2584 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bize yedi aza uzerine secde etmemizi, sacimizi ve elbisemizi toplamamamizi emretti. Bu azalar Sunlardir: "Alin, eller, diz kapaklari, ayaklar."

2585 - Bir diger rivayette soyle demistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Ben yedi kemik uzerine secde etmekle emrolundum: Alin, -ve eliyle burnunu isaret etti- eller, diz kapaklari, ayaklarin etraflari. Ne elbiseleri ne de saci (secde sirasinda) toplamayiz."
Buhari, Ezan 133, 134, 137; Muslim, Salat 227-231 (490); Ebu Davud, Salat 155, (889, 890); Tirmizi, Salat 203, (273); Nesai, Iftitah 130, (2, 208); Ibnu Mace, Ikamet 19, (883-885). Ikinci rivayet Sahiheyn rivayetidir.

2586 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a nisbet ederek buyurdu ki: "Eller de secde eder, tipki alnin secde etmesi gibi. Oyleyse, biriniz alnini secdeye koyunca ellerini de koysun. Alni secdeden kaldirdimi onlari da kaldirsin."
Ebu Davud, Salat 155, (892); Nesai, Iftitah 129, (2, 207).

KUNUT

2587 - Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir ihtiyac sebebiyle, kendilerine Kurra denilen yetmis kisiyi yola cikardi. Suleym asiretinden Ri'I ve Zekvan adinda iki kabile Bi'r-i Ma'une (Ma'une Kuyusu) denilen bir suyun yaninda bunlarin onunu kesti. Hey'et bunlara: "Biz size gelmedik. Biz Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in bir ihtiyaci icin gidiyoruz" dediler. Ancak oburleri bunlari dinlemeyip oldurduler.
Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (duruma muttali olduktan sonra) sabah namazlarindan sonra bir ay boyu onlara beddua etti. Bu hadise namazda kunut okumanin baslangici oldu. Biz kunut yapmiyorduk."
Abdulaziz Ibnu Suheyb der ki: "Bir zat Enes (radiyallahu anh)'e Kunut'dan sorarak:
"Bu, rukudan sonra mi yoksa kiraatin tamamlanmasindan sonra mi?" dedi. Enes:
"Hayir, kiraatin bitiminde" diye cevap verdi."
Bir baska rivayette (Enes) soyle dedi: "(Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir ay boyu) rukudan sonra (kunut yaparak bazi Arap kabilelerine beddua etti.)"
2588 - Bir baska rivayette: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sabah namazindan sonra bir ay boyu kunut yapti" denmistir."

2589 - Muslim'in bir rivayetinde: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), bir ay boyu sabah namazinda rukudan sonra kunut yaparak Useyye (kabilesi)ne beddua etti" denir."
Buhari nin bir rivayetinde: "Kunut, aksam ve sabah namazindaydi" denir."
Ebu Davud ve Nesai'nin bir rivayetinde: "Bir ay kunut yapti sonra terketti" denir."
Buhari, Vitr 7, Cenaiz 41, Cizye 8, Megazi 38, Da'avat 59; Muslim, Mesacid 297-308, (677-679); Ebu Davud, Salat 345, (1444-1445); Nesai, Iftitah 116, (2, 200).

2590 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) tam bir ay boyu, hic aralik vermeden her namazin pesinde, ogle, ikindi, aksam, yatsi ve sabah namazlarinda Kunut yapti. Soyle ki: Son rek'at'te semi'allahu li-men hamideh deyince Suleym asiretinden Ri'l, Zekvan, Useyye kabilelerine beddua ediyor, namazda kendine uyanlar da amin diyorlardi."
Ebu Davud, Salat 345, (1443)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2591 - Hufaf Ibnu Ima el-Gifari (radiyallahu anh)s anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ruku'ya gitti, sonra basini kaldirdi ve "Gifar kabilesini Allah magfiret etsin, Eslem kabilesine Allah selamet versin, Useyye Allah'a ve Resulune isyan etmistir. Allahim, Beni Lihyan'a lanet et. Ri'l ve Zekvan'a da lanet et" deyip secdeye gitti."
Muslim, Mesacid 308, (679).

2592 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma)'in anlattigina gore, Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in sabah namazinin son rekatinin rukusundan basini kaldirinca semi'allahu limen-hamideh Rabbena ve leke'l-hamd dedikten sonra soyle soyledigini isitmistir: "Allahim falancaya falancaya lanet et." Allah Teala Hazretleri bunun uzerine su mealdeki ayeti indirdi: "(Kullarimin) isinden hicbir sey sana ait degildir. (Allah) ya onlarin tevbesini kabul eder, yahud onlari, kendileri zalim (kimse)ler olduklari icin, azablandirir" (Al-i Imran 128).
Buhari, Tefsir, Al-i Imran 9, Megazi 21, I'tisam 17; Tirmizi, Tefsir Al-i Imran (3007);
Nesai, Iftitah 121, (2, 203).

2593 - Hasan Basri (rahimehullah) anlatiyor: "Omer Ibnu'l Hattab (radiyallahu anh), halki, Ubeyy Ibnu Ka'b uzerinde topladi. O, bunlara ramazanda yirmi gece namaz kildirdi. Bu esnada (vitirlerde) sadece son yarida kunut yapti, daha once hic kunut yapmadi. Son on kalinca cemaate gelmedi, teravihi evinde kildi. Halk: "Ubeyy (cemaatten) kacti" dedi."
Ebu Davud, Salat 340, (1428,1429).

2594 - Hasan Ibnu Ali Ibnu Ebi Talib (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bana vitirde okudugum bir dua ogretti. Soyle ki: "Allahim! Beni hidayet verdiklerinden kil, afiyet verdiklerinden eyle, beni, islerini uzerine aldiklarin arasina koy. (Omur, mal, ilim, v.s.'den) verdiklerini hakkimda mubarek kil. Vukuuna hukmettigin serlerden beni koru. Sen diledigin hukmu verirsin, kimse seni mahkum edemez. Sen kimin isini uzerine aldiysan o zelil olmaz. Rabbimiz! Sen munezzehsin, muallasin."
Ebu Davud, Salat 340, (1425,1426); Tirmizi, Salat 341, (464); Nesai, Kiyamu'l-Leyl, 51, (3, 248).

2595 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) vitrinin sonunda sunu okurdu: "Allahim! Senin gadabindan rizana siginirim, cezandan affina siginirim. Senden sana siginirim. Sana (layik oldugun) senayi saymaya gucum yetmez. Sen, kendini sena ettigin gibisin."
Ebu Davud, Salat 340, (1427); Tirmizi, Da'avat 123, (3561); Nesai, Kiyamu'l-Leyl 51, (3, 248-249).

2596 - Hz. Cabir (radiyallahu anh) demistir ki: "En efdal namaz, kunutu uzun olandir."
Muslim, Musafirin 164, (756); Tirmizi, Salat 285, (387).

TESEHHUD

2597 - Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bana, avucum avuclarinin icinde oldugu halde, Kur'an'dan sure ogretir gibi tesehhud'u ogretti." "Tahiyyat, tayyibat ve salavat Allah icindir. Ey Nebi, selam, AIlah'in rahmet ve bereketleri senin uzerine olsun. Selam bizim uzerimize ve Allah'in salih kullari uzerine de olsun. Sehadet ederim ki Allah'tan baska ilah yoktur, yine sehadet ederim ki Muhammed AIIah'in Resuludur."
Bir rivayette "Allah'in salih kullari" ibaresinden sonra soyle denmisftir: "Siz bu tesehhudu yaptiniz mi sema ve arzdaki butun salih kullara selam vermis olursunuz."

2598 - Bir diger rivayette: "(Tesehhudden) sonra diledigi senayi yapmakta muhayyerdir" denmistir.

2599 - Ebu Davud'un bir rivayetinde soyle gelmistir: "Sehadet ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve elcisidir" (dersiniz). Sonra her biriniz hosuna giden duayi secip onunla dua etsin."

2600 - Ebu Davud'un bir diger rivayetinde soyle gelmistir: "...bize onlari ogretirdi veya su dualari bize tesehhudu ogrettigi gibi ogretirdi:
"Allah'im! Kalplerimizi birlestir, aramizdaki gecimsizligi duzelt. Bizi selamet yollarina sevket, zulumattan nura kavustur. Bizi, cirkinliklerin acik ve gizli olanlarindan uzak tut. Kulaklarimizi, gozlerimizi, kalplerimizi, zevcelerimizi ve cocuklarimizi hakkimizda mubarek ve hayirli kil. Tevbelerimizi kabul et, sen rahimsin, tevbeleri kabul edersin. Bizleri verdigin nimetlere sakir, onlarla sena edici, onlari kabul edici kil, onlari (agirette de nasib ederek) hakkimizda tamamla."
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2601 - Yine Ebu Davud'un bir diger rivayetinde: "Sehadet ederim ki Muhammed Allah'in elcisidir" cumlesinden sonra soyle denir: "Bunu soyledin veya sehadeti ifa ettin mi, namazini ifa ettin demektir. Kalkmak istersen kalk, oturmak istersen otur."

2602 - Nesai nin bir rivayetinde soyle denmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'la namaz kilinca: "Selam Allah'in uzerine, selam Cibril ve Mikail uzerine olsun" derdik. Resulullah (aleyhissalatu vesselam):
"Selam Allah'in uzerine olsun demeyin. Zira Allah selam'in kendisidir. Ancak soyle deyin: "Tahiyyat. . . Allah icindir. . . "
Buhari, Ezan 148,150, el-Amel fi's-Salat 4, Istizan 3, 28, Da'avat 17, Tevhid 5; Muslim, Salat 55-61, (402-403); Ebu Davud, Salat 182, (968-969); Tirmizi, Salat 215, (289); Nesai, Iftitah 189, (2, 237).

2603 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bize, Kur'an'dan sure ogrettigi gibi tesehhudu ogretirdi. Soyle derdi: "Tahiyyat, mubarekat, salavat, tayyibat AIIah icindir. Ey Nebi selam, AIIah'in rahmet ve bereketi sana olsun. Selam bize, Allah'in salih kullarina olsun. Sehadet ederim ki Allah'tan baska ilah yoktur, sehadet ederim ki Muhammed AIIah'in Resuludur."

2604 - Tirmizi'de soyle gelmistir: "...Selam sana olsun, selam bize olsun." Yani her iki "selam" kelimesi de elif lamsizdir."
Muslim, Salat 60, (403); Ebu Davud, Salat 182, (974); Tirmizi, Salat 216, (290); Nesai, Iftitah 193, (2, 242-243).

2605 - Ebu Musa (radiyallahu anh)'dan Nesai'nin yaptigi bir rivayette soyle gelmistir: "..Sehadet ederim ki AIIah'tan baska ilah yoktur, tektir, seriki yoktur. Muhammed'de O'nun kulu ve Resuludur."
Nesai, Iftitah 192, (2, 242).

2606 - Yine Nesai'de Hz. Cabir (radiyallahu anh)'den gelen bir rivayette soyle denmistir: "Tesehhudu, Kur'an'dan bir sureyi ogrendigimiz gibi ogrendik. Soyle ki: "Bismillah ve billah ettahiyyatu.. "
Bu rivayette, abduhu ve resuluhu ibaresinden sonra su ziyade mevcuttur: "Es-eIu'I-Iahe'I-cennete ve e'uzu bihi mine'n-nari. (AIIah'tan cenneti istiyor, atesten O'na siginiyorum."
Nesai, Iftitah 194, (2, 243).

2607 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'dan tesehhud olarak sunu rivayet etmistir: "et-Tahiyyatu IiIIahi vessalavatu ve't-tayyibatu. es-Selamu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi."
Ibnu Omer der ki: "Ben buna sunu ilave ettim: "Ve berekatuhu es-Selamu aleyna ve aIa ibadillahis-SaIihin. Eshedu en La-ilahe illallah..."
Ibnu Omer der ki: "Ben buna sunu ilave ettim: "Vahdehu Ia-serike Iehu ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu."
Ebu Davud, Salat 182, (971).

2608 - Muvatta'da Soyle gelmistir: "(Nafi der ki:) "Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) soyle tesehhud okurdu: "BismiIlahi, et-tahiyyatu lil-lahi, ve'ssalavatu lillahi, ez-Zakiyatu lillahi, es-Selamu aIe'n-Nebiyyi ve Rahmetullahi ve berekatuhu, es-Selamu aleyna ve ala ibadillahi's-Salihin, Sehidtu en Ia-ilahe illallahu ve sehidtu enne Muhammeden ResuIullahi."
Bunu ilk iki rek'at(in ka'desin)de okur ve tesehhudunu tamamlayinca dua ederdi. Namazin sonunda oturunca da yine boyle tesehhudde bulunur ve tesehhud'u one alirdi. Sonra diledigi duayi okuyarak dua ederdi. Tesehhudunu tamamlayip selami vermek isteyince soyle derdi:
"Es-selamu ale'n, Nebiyyi ve rahmetullahi ve berekatuhu es-selamu aleyna ve aIa ibadillahi's-salihin."
Sonra sagina, es-selamu aleykum derdi. Sonra mukabeleten imama selam verirdi. Solundan biri kendisine selam verirse mukabeleten ona da selam verirdi."
Rezin sunu ilave etti: "Ve dedi ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) boyle yapmayi emretti."
Muvatta, Salat 54, (1, 91); Ebu Davud, Salst 182, (971).

2609 - Imam Malik'in, Kasim, Ibnu Muhammed'den yaptigi diger bir riyayette soyle gelmistir:
"Hz. Aise (radiyallahu anha) tesehhudde iken sunu okurdu: "Et-Tahiyyatu et-tayyibatu es-Salavatu, ez-zakiyatu lillahi, eshedu en la ilahe illallahu vahdehu la serike lehu ve enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu. Esselamu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi ve berekatuhu, esselamu aleyna ve ala ibadillahi's-salihin, esellamu aleykum."
Muvatta, Salat 55, (1, 91-92).

2610 - Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh)'dan yapilan rivayete gore sunu demistir: "Tesehhud'un sessiz okunmasi sunnettir."
Ebu Davud, Salat 185, (986); Tirmizi, Salat 217, (291)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
KA'DE (OTURMA)

2611 - AIi Ibnu Abdirrahman el-Mu'avi (rahimehullah) anlatiyor: "Ben namazda cakil taslarini kurcalarken Ibnu Omer (radiyallahu anh) beni gordu. Namazdan cikinca beni bundan nehyetti ve:
"Sen de Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in yaptigi gibi yap!" dedi. Ben:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ne yapmisti?" diye sordum. Ben:
"Namazda oturdugu zaman, efendimiz sag avucunu sag dizinin uzerine koyarak, butun parmaklarini yumar, basparmagini takip eden parmagiyla da isarette bulunurdu. Sol avucunu da sol uylugunun ustune koyardi."

2612 - Nafi'nin Ibnu Omer (radiyallahu anhuma)'den yaptigi bir diger rivayette soyle denmistir: "...Sol eli de sol dizinin ustune acmis olarak: koydu."

2613 - Yine Ibnu Omer'den bir baska rivayet soyledir: "Sag elini sag; dizi uzerine koydu. Elliuc akdi yapip sehadet parmagiyla isarette bulundu."

2614 - Nesai'nin Ali Ibnu Abdirrahman'dan kaydettigi bir rivayette der ki: "Ibnu Omer (radiyallahu anhuma)'nin yaninda namaz kildim ve namazda cakillari alt ust ettim. Bana:
"Cakillari alt ust etme. Zira cakillarin cevrilmesi seytan isidir. Sen de Resulullah'in yaptigi gibi yap. Ben O'nun ne yaptigini gordum" dedi. Ben:
"Resulullah'in ne yaptigini gordun?" diye sordum.
"Soyle' dedi ve sag ayagini dikti, solunu yatirdi. Sag elini sag uylugu uzerine, sol elini de sol uylugu uzerine koydu. Sehadet parmagiyla da isaret etti."
Bir diger rivayette soyle denmistir: "Bas parmagi takip eden parmagi ile kibleye isaret etti, nazarlarini da ona dikti."
Muslim, Mesacid 114-116, (580); Muvatta, Salat 48, (1, 88); Ebu Davud, Salat 186, (987); Tirmizi, Salat 220, (294); Nesai, Iftitah 189, (2, 237), Sehv 32-35, (3, 36-38).

2615 - Ibnuz-Zubeyr (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namazda oturunca, sol ayagini (sag) uylugunun ve bacaginin altina koyar, sag ayagini da yere doserdi."

2616 - Yine Ibnu'z-Zubeyr (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (namazda oturur vaziyette iken), dua edince, hareket ettirmeksizin parmagiyla isaret yapar, bu vaziyette dua (tesehhud) okurdu. Sol eliyle de sol uylugunun uzerine dayanirdi."
Bir diger rivayette soyle gelmistir: "Gozu de isaretinden ayrilmazdi."
Ebu Davud, Salat 186, (988, 989, 990); Nesai, Iftitah 189, (2, 237); Sehv 35, 39, (3, 37, 39).

2617 - Vail Ibnu Hucr (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sol ayagini yere yaydi, elini sol uylugunun uzerine koydu, sag ayagini da dikti."
Nesai'nin bir rivayetinde: "Kollarini, uyluklarinin uzerine koydu. Sehadet parmagiyla isaret ederek dua ediyordu (tesehhudu okuyordu)."
Tirmizi, Salat 218, (292); Nesai, Sehv 30, (3, 35).

2618 - Ebu Ya'fur (radiyallahu anh) diyor ki: "Mus'ab Ibnu Sa'd Ibnu Ebi Vakkas'in soyle soyledigini isittim: "Babamin yaninda namaz kilmis, namazda avuclarimi ic ice kavusturup uyluklarimin arasina koymustum. Babam bu tarzdan beni men' etti ve:
"Biz de bir ara boyle yapmistik. Ondan nehyedildik ve ellerimizi dizlerimizin uzerine koymakla emrolunduk" dedi."
Buhari, Ezan 118; Muslim, Mesacid 29, (535); Ebu Davud, Salat 150, (867); Nesai, Iftitah 91, (2,185).

2619 - Asim Ibnu Kuleyb el-sermi an ebihi an ceddihi -ki ismi de Sihab Ibnu'l-Mecnun'dur- der ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesseIam)'in huzuruna girdim, namaz kiliyordu. Sol elini sol uylugunun uzerine koymus, sag elini de sag uylugunun uzerine koymus idi. (Sag elin) parmaklari hep yumuk, sadece isaret parmagi acikti. Soyle dua ediyordu:
"Ey kalbleri donduren Allah'im, kaIbimi dinin uzerine sabit kil."
Tirmizi, Da'avat 135, (3581).

2620 - Ebu Humeyd es-Saidi'den yine Tirmizi'nin bir rivayetinde soyle denir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) tesehhud icin oturdu, sol ayagini yayip sag gogsunu kibleye cevirdi..."
Tirmizi, Salat 219, (293)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2621 - Nesai deki rivayette su ziyade var: "Namazin sona erdigi rek'atte sol ayagini geride birakmis ve uyluk kemigine dayanarak oturmus, sonra da selam vermisti."
Yine Nesai'nin bir diger rivayetinde su ziyade var: "Sehadet parmagini kaldirmis ve onu hafif egmis (vaziyette tesehhudu okuyordu)."
Nesai, Sehv 29, 38, (3, 34, 39).

2622 - Abdullah Ibnu Abdillah Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Ibnu Omer namazda oturunca bagdas kurardi. Ayni seyi ben de yaptim. O sirada yasim gencti. Beni bundan nehyetti. Ve dedi ki:
"Namazin sunneti sag ayagini dikmen, solu da bukmendir." Ben kendisine:
"Ama sen bunu yapiyorsun!" dedim. Bunun uzerine:
"Ayaklarim beni tasimiyor" diye aciklamada bulundu."

2623 - Nesai'nin rivayetinde soyle denmistir: ". . (Namazin sunneti) sag ayagini dikmen, parmaklarini kibleye yoneltmen ve sol (ayak) uzerine de oturmandir.
Buhari, Ezan 145; Muvatta, Salat 51, (89, 90); Nesai, Iftitah 189, 190, (2, 235, 236). Metin Buhari'ye aittir.

2624 - Tavus (rahimehullah) anlatiyor: "Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'a (namaz'da) iki ayak uzerine ik'a hakkinda sordum.
"Bu sunnettir" dedi. Kendisine
"Biz bunu erkege eziyet goruyoruz!" dedik. O tekrar:
"Bilakis, o, Peygamberiniz (aleyhissalatu vesselam)'in sunnetidir!" dedi."

Muslim, Mesacid 32, (536); Ebu Davud, Salat 143, (845); Tirmizi, Salat 210, (283). Metin Muslim'e aittir.
Ebu Davud'da, "iki ayak uzerine" tabirinden sonra "secdede" ziyadesi mevcuttur.

2625 - Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ilk iki rek'atte oturunca, (cabuk) kalkmak icin sanki kizgin tas uzerine oturmus gibiydi."
Ebu Davud, Salat 188, (995); Tirmizi, Salat 270, (366); Nesai, Iftitah 195, (2, 243).

SELAM

2626 - Amir Ibnu Sa'd, babasindan (radiyallahu anh) naklediyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (namazini tamamlayinca) sagina ve soluna selam verirdi, oyle ki ben (geride oldugum halde) yanaginin beyazligini gorurdum."
Muslim, Mesacid 119, (582); Nesai, Sehiv 68, (3, 61).

2627 - Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (namazi bitince) sagina ve soluna selam verir, soyle derdi: "Esselamu aleykum ve rahmetullah, es-selamu aleykum ve rahmetullah."
Ebu Davud, Salat 189, (996); Tirinizi, Salat 221, (295); Nesai, Sehiv 71, (3, 63).
Ebu Davud'da "soluna" tabirinden sonra su ziyade yer alir: "...Oyle ki yanaginin beyazini gorduk."
Nesai de ise su ziyade vardir: "...Oyle ki, su taraftan yanaginin beyazligini gorurduk."

2628 - Ebu Davud'un Vail Ibnu Hucr (radiyallahu anh)'dan yaptigi bir diger rivayette soyle gelmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) sagina, "esselamu aleykum ve rahmetullah ve berekatuhu" diyerek, soluna da "es-selamu aleykum ve rahmetullah" diyerek selam verirdi."
Yine Ebu Davud'da Semure Ibnu Cundeb'ten gelen bir rivayette:
"...sonra imaminiza ve kendinize selam verin" buyurulmustur."
Ebu Davud, Salat 189, (997), 182, (875).

2629 - Cabir Ibnu Semure (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile beraber namaz kilinca, ellerimizle (isaret ederek): "Esselamu aleykum ve rahmetullahi" demistik -ve eliyle de iki tarafina isaret etti. -Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bunun uzerine:
"Ellerinizle neye isaret ediyorsunuz? Niye ellerinizi hircin atlarin kuyrugu gibi (kipirdak) goruyorum? Namazda sakin olun. Herbirinizin ellerini dizlerine koyup, sonra sagindaki ve solundaki kardesine selam vermesi yeterlidir"
Muslim, Salat 119, (430); Ebu Davud, Salat 189, (998, 999, 1000); Nesai, Sehiv 5, (3, 4, 5).

2630 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) selam verince: "Allahumme ente's-selam ve minke's-selam. Tebarekte ya ze'l-celali ve'l-ikram" diyecek kadar otururdu."
Bu cumlenin manasi: "Ey Allah'im! Sen selamsin (her cesit ayip, kusur ve afetlerden uzaksin). Insanlarin mazhar oldugu selamet sendendir. Ey Celal ve ikram sahibi Rabbimiz! Senin sanin yucedir" demektir."
Muslim, Mesacid 136, (592); Tirmizi, Salat 224, (298)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2631 - Semure Ibnu Cundeb (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) imamin selamina selamla mukabele etmemizi, birbirimizi sevmemizi, birbirimize selam vermemizi emretti."
Ebu Davud, Salat 190, (1001).

NAMAZIN EVSAFINI BILDIREN BAZI HADISLER

2632 - Ebu Humeyd es-Saidi (radiyallahu anh) anlatiyor: "Kendisi, Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in Ashabindan on kisilik bir grupla oturuyor idi. Resulullah'in namazini zikrettiler. Bunun uzerine:
"Ben icinizde Aleyhissalatu vesselam'in namazini en iyi bilen kimseyim!" "Nasil olur. Allah'a yemin olsun, sen O'na bizden daha cok tabi olmus bizden once onun sohbetine katilmis degilsin!" dediler. O:
"Herseye ragmen!" deyip (israr edince):
"Peki (Efendimizin nasil namaz kildigini) arzet gorelim" dediler. 0 da anlatti:
"Aleyhissalatu vesselam, namaza kalkinca kollarini omuzlari hizasina kadar kaldirirdi. Butun kemikleri mutedil sekilde yerlerinde istikrarini bulunca tekbir getirir, sonra kiraatte bulunur, sonra tekrar tekbir getirir, ellerini omuzlari hizasina kadar kaldirir, sonra rukuya gider ve el ayalarini dizlerinin uzerine koyar, sonra o durumda mutedil bir vaziyet alir, basini ne asagi kirar ne de yukari kaldirir, sonra basini kaldirip:
"Semi'allahu li-men hamideh (Allah kendisine hamdedeni isitir)!" der, sonra ellerini tekrar omuzlarinin hizasina kadar mutedil sekilde kaldirir, sonra: "Allahu ekber!" deyip yere egilir, ellerini yanlarina acar, sonra basini kaldirir, sol ayagini buker, uzerine oturur, secde edince ayaklarinin parmaklarini acar, sonra secde eder, sonra: "Allahu ekber!" der, basini kaldirir, sol ayagini buker, her kemik yerine gelinceye kadar sol ayaginin uzerine oturur. Sonra ayni seyleri diger (rek'at)de yapardi.
Sonra iki rek'ati (tamamlayip) kalkinca, iftitah tekbirinde oldugu gibi tekbir getirir, ellerini omuzlarinin hizasina kadar kaldirir. Sonra ayni seyleri namazin geri kalan kisminda da yapardi.
Selam verecegi son rek'atin secdesi olunca sol ayagini (mak'adinin altindan sag tarafina) cikarir ve sol tarafi uzerine yere cokerek otururdu."
(Onun bu aciklamasini dinleyince yanindakiler:) "Dogru soyledin,) Resulullah (aleyhissalatu vesselam) boyle namaz kilardi!" dediler."
Ebu Davud, Salat 117, (730-735); Tirmizi, Salat 227, (304, 305). Hadis Buhari'de muhtasar olarak gelmistir. Ezan 145).

2633 - Rifaa Ibnu Rafi' (radiyallahu anh) anlatiyor:"Biz mescidde iken bedevi kilikli bir adam cikageldi. Namaza durup, hafif bir sekilde (yani rukunleri, tesbihleri kisa tutarak) namaz kildi. Sonra namazi tamamlayip Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a selam verdi: Efendimiz:
"Uzerine olsun. Ancak git namaz kil, sen namaz kilmadin!" buyurdu. Adam dondu (tekrar) namaz kilip geldi, Resulullah'a selam verdi. Aleyhissalatu vesselam selamina mukabele etti ve:
"Don namaz kil, zira sen namaz kilmadin!" dedi. Adam bu sekilde iki veya uc sefer ayni seyi yapti, her seferinde Aleyhissalatu vesselam:
"Don namaz kil, zira sen namaz kilmadin!" dedi. Halk korktu ve namazi hafif kilan kimsenin namaz kilmamis sayilmasi herkese pek agir geldi.
Adam sonuncu sefer: "Ben bir insanim isabet de ederim, hata da yaparim. Bana (hatami) goster, dogruyu ogret!" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Tamam. Namaza kalkinca once AIIah'in sana emrettigi sekilde abdest aI. Sonra (ezan okuyarak) sehadet getir. Ikamet getir (namaza dur). Ezberinde Kur'an varsa oku, yoksa AIIah'a hamdet, tekbir getir, tehlil getir, sonra rukuya git. Ruku halinde itmi'nana er (azalarin rukuda mutedil halde bir muddet dursun). Sonra kalk ve kiyam halinde itidale er, sonra secdeye git ve secde halinde itidale er, sonra otur ve bir muddet oturus vaziyetinde dur, sonra kalk.
Iste bu soylenenleri yaparsan namazini mukemmel (kilmis olursun). (Bundan bir sey) eksik birakirsan namazini eksilttin demektir."
Ravi der ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in bu sonuncu sozu Ashab'a onceki: (Don, namaz kil, zira sen namaz kilmadin!) sozunden daha kolay (ve rahatlatici) oldu. Zira (bu soze gore), sayilanlardan bir eksiklik yapan kimsenin namazinda eksiklik oluyor ve fakat tamami heba olmuyordu."
Tirmizi, Salat 226, (302); Ebu Davud, Salat 148, (857-861); Nesai, Iftitah 105, (2,193),167, (2, 225).

2634 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Namazin anahtari temizliktir. (Namaz disi seylerle mesguliyeti) haram kilan sey iftitah tekbiridir, (namaz disi mesguliyeti) helal kilan sey (de sondaki) selamdir."
Ebu Davud, Taharet 31, (61); Tirmizi, Taharet 3, (3).

NAMAZIN UZUNLUGU VE KISALIGI HAKKINDA

2635 - Ebu Said (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in ogle ve ikindi namazindaki kiyamlarini(n uzunlugunu tahmin ve) takdir ederdik. Ogledeki ilk iki rek'atin uzunlugunu Elif lam-mim Tenzilu's-Secde suresi(ni okuyacak) kadar tahmin ettik. Sonra iki rek'atin uzunlugunu da bunun yarisi kadar takdir ettik.
Ikindinin ilk iki rek'atinin kiyaminin uzunlugunu, oglenin son iki rek'atinin uzunlugu kadar takdir ettik. Ikindinin son iki rek'atinin uzunlugunu da bunun yarisi kadar."
Muslim, Salat 156, (452); Ebu Davud, Salat 130, (804); Nesai, Salat 16, (1, 237).

2636 - Yine Ebu Said (radiyallahu anh) anlatiyor: "Ogle namazi baslardi, bu anda bir kimse Baki'ye gider, ihtiyacini gorur, sonra abdest alir, gelir ve uzunlugu sebebiyle Resulullah'in birinci rek'atine yetisirdi."
Muslim, Salat 161, (454); Nesai, Iftitah 56, (2, 164).

2637 - Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatiyor: "Bir gece Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte namaz kildim. Oylesine namazi uzatti ki, icimden cirkin bir sey yapmak gecti.
"Ne yapmak istemistin?" diye sordular. Dedi ki:
"Oturup O (aleyhissalatu vesselam)'nu terketmeyi dusundum."
Buhari, Teheccud 9; Muslim, Musafirin 204, (773).

2638 - Fadl Ibnu'l-Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Namaz ikiser ikiser kilinir. Her iki rek'atte bir tesehhud vardir. Namazda husu duyulur (tazarruda bulunulur), temeskun (tezellul) izhar edilir. Ellerini kaldirirsin." Soyle de dedi: "Ellerini, icleri kendi yuzune donuk olarak Rabbine kaldirir; isteklerini (israrla tekrarla soyleyerek) istersin:
"Ya Rabbi! ya Rabbi! ya Rabbi!.." Kim bunu yapmazsa namazi eksiktir."
Tirmizi, Salat 283, (385).

2639 - Ammar Ibnu Yasir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kisi vardir, namazini kilar bitirir de, kendisine namazin sevabinin onda biri yazilir. Kisi vardir, dokuzda biri, sekizde biri, yedide biri, altida biri, beste biri, dortte biri, ucte biri yarisi yazilir."
Ebu Davud, Salat 128, (796).

HADESTEN TAHARET

2640 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "AIIah temizlik olmayan namazi kabul etmez, hiyanetle kazanilan paradan verilen sadakayi da kabul etmez."
Muslim, Taharet 1, (224); Tirmizi, Taharet 1, (1)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2641 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "AIIah, sizlerin namazini hades vaki olunca yeniden abdest almadikca kabul etmez."
Ebu Davud, Taharet 31, (60); Tirmizi, Taharet 56, (76).

2642 - Yine Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Abdesti olmayanin namazi da yoktur. Uzerine besmele cekmeyenin abdesti yoktur."
Ebu Davud, Taharet 48, (101,102); Ibnu Mace, Taharet 41, (399); Tirmizi, Taharet 20, 25.

2643 - Hz. Enes (radiyallahu anh), Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in her namaz icin abdest aldigini soylemisti, kendisine:
"Siz nasil yapiyordunuz?" diye soruldu. Su cevabi verdi:
"Aldigimiz abdest bozuluncaya kadar bize yetiyordu."
Buharä, vudu 54; Ebu Davud, Taharet 66, (171); Tirmizi, Taharet 44, (58, 60); Nesai, Taharet 101, (1, 85).

2644 - Bureyde (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Fetih gunu butun namazlari tek abdestle kildi. Omer Ibnu'l-Hattab (radiyallahu anh) kendisine:
"Ey Allah'in Resulu, bugun Simdiye kadar hic yapmadigin seyi yapmis olmalisin?" demisti, su cevapta bulundu:
"Ey Omer, bunu bilerek yaptim."
Muslim, Taharet 86, (277); Ebu Davud, Taharet 66, (172); Tirmizi, Taharet 45, (61); Nesai, Taharet 101, (1, 86).

2645 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: Namaz kilarken kimin abdesti kozulacak olursa hemen namazdan ciksin. Eger cemaatle kilinan bir namazda ise burnunu tutarak ayrilsin."
Ebu Davud, Salat 236, (1114).
Burnunu tutmasini emretmesi, cemaate burnu kanamis zannini vermek icindir. Bu davranis, avretin ortulmesi ve kabihin gizlenmesi hususunda bir nevi edebe riayettir.

2646 - Imam Malik merhuma ulastigina gore, Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) namazda iken burnu kanardi, o da cikar burnunun kanini yikar, geri doner ve onceki kildigi namazini (kaldigi yerden) tamamlardi."
Yine Muvafta'nin Ibnu'l-Museyyeb'den kaydettigi bunun aynisi olan bir baska rivayet daha vardir."
Muvatta, Taharet 74, (1, 38).

2647 - Ibnu Amr Ibnu'l-As (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Bir kimse son rek'atte oturmusken daha selam vermeden hades vaki olsa namazi caizdir."
Tirmizi, Salat 300, (408).

ELBISE TEMIZLIGI

2648 - Hz. Mu'aviye (radiyallahu anh)'nin dedigine gore, Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in zevce-i pakleri Ummu Habibe'ye -ki kizkardesidir- sormustur:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam), icerisinde kendisiyle temasta bulundugu elbise sirtinda oldugu halde namaz kilar miydi?" Ummu Habibe (radiyallahu anha) su cevabi vermistir:
"Evet, yeter ki elbisede bir eza (meni bulasigi) gormemis olsun!"
Ebu Davud, Taharet 133, (366); Nesai, Taharet 186, (1, 155); Buhari, Salat 2, Buhari, bab basligi (tercume) olarak kaydeder.

2649 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), bizim (kadinlarin) camasirlari icerisinde namaz kilmazdi."
Ebu Davud, Taharet 134, (368); Tirmizi, Salat 420, (600); Nesai, Zänet 116, (8, 217).

2650 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma)'in anlattigina gore, cunubken icinde terledigi elbise sirtinda oldugu halde namaz kilardi."
Muvatta, Taharet 87, (1, 52).
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2651 - Ebu Said (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ashabiyle namaz kilarken aniden nalinlarini cikarip sol tarafina koydu. Bunu goren cemaat de derhal nalinlarini attilar. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namazi tamamlayinca:
"Nalinlarinizi niye attiniz?" diye sordu.
"Seni nalinlarini atarken gorduk, biz de kendi nalinlarimizi attik!" cevabini verdiler.
"Cebrail (aleyhisselam) bana gelip pislik oldugunu haber verdi (onun icin attim). Oyleyse sizler mescide gelirken dikkat edin, nalinlarinizda bir pislik (kazurat) -veya eza demisti- gorurseniz onu silin; o, ayaginizda oldugu halde namazinizi kilin."
Ebu Davud, Salat 89, (650).

SETRU'L-AVRET

2652 - Behz Ibnu Hakim (radiyallahu anh) anlatiyor: "(Bir gun Hz. Peygamber'e sorarak) dedim ki:
"Ey Allah'in Resulu! Hangi avretimizi acip, hangi avretimizi ortelim?"
"Zevcen ve sag elinin sahip oldukIari disinda herkese karsi avretini koru!" cevabini verdi. Ben tekrar:
"Ey Allah'in Resulu, erkekle olursa?" dedim,
"Gucun yeterse avretini kimseye gosterme!" dedi.
"Kisi tek basina olursa?" dedim.
"Kendisine karsi haya edilmeye Allah daha layiktir" dedi."
Ebu Davud, Hamam 3, (4017); Tirmizi, Edeb 22, ,(2770), 39, (2795); Ibnu Mace, Nikah 28, (1920).

2653 - Ebu Said el'Hudri (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Bir erkek baska bir erkegin avretine bakmasin, kadin da kadinin avretine. Bir erkek ayni ortunun icinde bir baska erkege sokulmasin. Kadin da ayni ortunun icinde bir baska kadina sokulmasin."
Muslim, Hayz 74, (338); Ebu Davud, Hamam 3, (4018); Tirmizi, Edeb 39, (2794).

2654 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Ciplakliktan sakinin! Zira sizin yaninizda sadece helaya girdiginiz zaman ve erkek hanimina sokulunca ayrilan melekler var. Onlardan utanin ve onlara karsi saygili olun."
Tirmizi, Edeb 42, (2801).

2655 - Abdullah Ibnu Amr Ibni'l-As (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Sizden biri cariyesini veya kolesini veya ucretlisini evlendirdi mi, artik onun avretine bakmasin."
Ebu Davud, Libas 37, (4113, 4114).

2656 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissulatu vesselam) bana: "Ey Ali, dizini cikarma, ne canli, ne olu, baskasinin dizine de bakma" buyurdu."
Ebu Davud, Cenaiz 32, (3140).

2657 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) uylugu avret addetti."
Tirmizi, Edeb 40, (2798).

2658 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Omuzunuzu da ortmeyen -veya soyle demisti bir parcasi iki omuzunuzu da ortmeyen- tek parcadan mutesekkil kumas icerisinde kimse namaz kilmasin."
Buhari, Salat 5; Muslim, Salat 277, (516); Ebu Davud, Salat 78, (626); Nesai, Kible 18, (2, 71).

2659 - Yine Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kim tek parcali kumas icerisinde namaz kilarsa onu iki omuzu arasinda caprazlasin."
Buhari, Salat 5; Ebu Davud, Salat 78, (627).
Ebu Davud'un metninde: "(Kumasin) iki ucuyla omuzunda capraz yapsin" denmistir.

2660 - Yine Ebu Hureyre'nin rivayeti de soyle gelmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a tek bir kumas icinde kilinacak namazdan sorulmustu su cevabi verdi:
"Hepinizin iki parcasi var mi?"
Buhari, Salat 4, 9; Muslim, Salat 275, (515); Muvatta, Salatu'l-Cema'a 30, (1,140); Ebu Davud, Salat 78, (625); Nesai, Kible 14, (2, 69-70)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2661 - Omer Ibnu Ebi Seleme (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) tek parca kumasa sarinmis olarak namaz kildi. Iki ucu omuzlardan caprazlama gecmisti."
Buhari, Salat 4; Muslim, Salat 279, (517); Muvatta, Salatu'l-Cema'a 29, (1, 140); Ebu Davud, Salat 78, (628); Tirmizi, Salat 254, (339); Nesai, Kible 14, (2, 70).

2662 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Allah hayiz gorenin (kadinin) namazini basortusuz kabul etmez."
Ebu Davud, Salat 85, (641); Tirmizi, Salat 277, (377).

2663 - Ubeydullah Ibnu'I-Esved el-Havlani -ki Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in zevce-i pakleri Meymune (radiyallahu anha)'nin terbiyesinde idi anlatiyor: "Meymune (radiyallahu anha) uzerinde izar olmaksizin tek entari (dir') ile basortusu giyinmis oldugu halde namaz kilardi."
Muvatta, Salatu'l-Cema'a 37, (1,142).

2664 - Muhammed Ibnu Zeyd, Ibnu Kunfuz'un annesinden yaptigi nakle gore, annesi Ummu Seleme (radiyallahu anha)'ye "Kadin, hangi giysiler icerisinde namaz kilmali?" diye sormustur. 0 da;
"Basortusu ve ayagin uzerini ortecek kadar uzun entari icerisinde!" diye Cevap vermistir."
Muvatta, Salatu'l-Cema'a 36, (1,142); Ebu Davud, Salat 84, (639, 640).

2665 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), uzerinde cizgiler olan hamisa kumasi uzerinde namaz kilmisti. (Namazdan sonra) cizgilere bir goz atti ve:
"Bu hamisa'yi Ebu Cehm Ibnu Huzeyfe'ye goturun, onun enbicaniye'sini getirin. Zira bu beni az once namazda mesgul etti" buyurdu."
Buhari Salat 14, Ezan 93, Libas 19; Muslim, Mesacid 61, (556); Muvatta, Salat 67, (1, 97, 98); Ebu Davud, Salat 167, (914), Libas 11; Nesai, Kible 20, (2, 72).

2666 - Ukbe Ibnu Amir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a ipekten mamul bir kaftan hediye edildi. Kaftani giyip icinde namaz kildi. Sonra namazdan ayrilip hemen kaftani siddetle cikarip atti, sanki kaftandan gayr-i memnundu:
"Bu, muttakilere muvafik dusmuyor!" dedi."
Nesai, Kible 19, (2, 72); Buhari, bu ma'nada bir rivayette bulunmustur. Salat,16, Libas 12; Muslim, Libas 23, (2075).

2667 - Hz. Aise (radiyallahu anha) demistir ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir ucu beni ortmekte olan bir kumasin diger ucuyla ortunerek, icinde namaz kildi."
Ebu Davud, Salat 80, (631).

NAMAZ KILINAN YERLER

2668 - Hz. Enes (radiyallahu anh)'in anlattigina gore, buyukannesi Muleyke (radiyallahu anha) hazirladigi bir yemege Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i davet etti. (Efendimiz seref vererek) yemekten yediler. Sonra:
"Kalkin size namaz kildirayim!" buyurdular. Enes (radiyallahu anh) der ki:
"Ben uzun muddettir kullanilmaktan kararmis olan hasirimizi getirdim, uzerine su ciledim. Aleyhissalatu vesselam uzerinde namaza durdu. Ben ve yetim, arkasinda saf yaptik, yasli (annem) de bizim arkamizda durdu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bize iki rek'at (nafile namaz) kidirip, sonra ayrildi."
Buhari, Salat 20, Ezan 78, 161, 164, Teheccud 25; Muslim, Mesacid 266-268, (658-660); Muvatta, Kasru's-Salat 31, (1, 153); Ebu Davud, Salat 71, (612, 658); Tirmizi, Salat 173, (234); Nesai, Mesacid 43, (2, 56, 57); Imamet 19, (2, 85-86).

2669 - Hz. Meymune (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ben hayizli halde tam hizasinda dururken, namaz kilardi. Secde ettigi vakit bazan elbisesi bana degerdi. Humra uzerinde namaz kilardi."
Buhari, Salat 21, 19, 107, Hayz 29; Muslim, Mesacid, 273, (513); Ebu Davud, Salat 91, (656); Nesai Mesacid 44, (2, 57).

2670 - Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor: "Biz cok sicak gunlerde Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'la birlikte namaz kilardik. Biriniz alnini sicak sebebiyle yere koyamayacak olsa, giysisini serer onun uzerine secde ederdi.
Buhari, Amel fis-Salat 9, Salat 23, Mevat 11; Muslim, Mesacid 191, (620); Ebu Davud, Salat 93, (660); Tirmizi, Salat 411, (584); Nesai, Iftitah 144, (2, 216); Ibnu Mace, Ikametu's-Salat 64, (1033).
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2671 - Bera (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Koyun agillarinda namaz kilin. Zira koyunlar mubarek (hayvanlar)dir. Deve damlarinda namaz kilmayin, zira onlar seytanlardandir."
Ebu Davud, Salat 25, (493).

2672 - Ibnu Omer (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) yedi yerde namaz kilmayi yasakladi: "Mezbele (copluk), meczere (hayvan kesilen yer), makbere (mezarlik), yol gecegi, hammam, deve dami, Beytullahi'l-Haram'in daminin ustu."
Tirmizi, Salat 255, (346).

2673 - Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) soyle dediler:
"Allah yahudilere ve hiristiyanlara lanet etsin. Peygamberlerinin kabirlerini mescide cevirdiler."
Buhari, Salat 54; Muslim, Mesacid 20, (530); Ebu Davud, Cenaiz 76; Nesai, Cenaiz 106, (4, 95, 96).
Ebu Davud'un disindaki bir rivayette Hz. Aise'den su ziyadeye yer verilmistir: "Eger bu (endise) olmasaydi, (Resulullah'in) kabri acikta bulundurulacakti. Ancak mescid ittihaz edilmesinden korkuldu."

2674 - Ata Ibnu Yesar (rahimehullah) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) soyle dua buyurdular: "Allahim, kabrimi ibadet edilen bir put kilma" (ve devamla dedi ki): "Nebilerinin kabirlerini mescidler haline getiren bir kavme Allah'in ofkesi artmistir."
Muvatta, Kasru's-Salat 85, (1, 172).

2675 - Hz. Ali (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), beni mezarlikta namaz kilmaktan menetti. Beni Babil topraginda da namaz kilmaktan menetti (ve soyle dedi:) "Zira orasi mel'undur."
Ebu Davud, Salat 24, (490).
Hattabi der ki: "Bu hadisin senedinde zayiflik oldugu soylenmistir. Ben alimlerden kimseyi bilmem ki Babil topraginda namaz kilmayi yasaklamis olsun. Hadis(in Resulullah'a nisbeti) sahih ise, bu yasak sadece, Hz. Ali'nin sahsiyla ilgilidir; boylece, onu Kufe'de maruz kaldigi mihnete (sikintili hadislere) karsi uyarmak istemistir. (Malum oldugu uzere) Kufe, Babil diyarindadir."

2676 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resullullah (aleyhissalatu vesselam) bineginin uzerinde iken yonu hangi istikamette olursa olsun tesbih ediyor, (nafile namaz kiliyor, ruku ve secde icinde) basiyla imada bulunuyordu. Ibnu Omer de boyle yapiyordu."
Buhari, Taksirus-Salat 7, 8, 11, 12, Vitr 5, 6; Muslim, Musafirin 39, (700); Muvatta, Kasru's-Salat 22, (1,150,151); Ebu Davud, Salat 277, (1224,1225); Tirmizi, Salat 345, (472); Tefsir, Bakara (2961); Nesai, Kible 23, (243, 244). Kiyamu'l-Leyl 23, (3, 232).

2677 - Ebu Davud bir diger rivayette su ziyadeyi kaydeder: "Aleyhissalatu vesselam nafile namaz kilmak isteyince, devesini kibleye cevirir, sonra iftitah tekbiri getir(erek) namaza baslar, sonra binegi nereye yoneltirse yoneltsin, namazini kilardi."

2678 - Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) soyle buyurdular: "Kure-i arz bana bir mescid ve temiz kilindi. Ummetimden her kim bir namaz vaktine ulastimi nerede olursa namazini kilstn."
Nesai, Mesacid 42, (2, 56).

2679 - Ibrahim Ibnu Yezid et-Teymi (rahimehullah) anlatiyor: "Babamdan mescidin avlusunun kenarinda Kur'an ogreniyordum. Bu sirada secde ayeti okumussam babam hemen secdeye kapaniyordu. Kendisine:
"Babacigim yolda niye secde ediyorsun?" diye sordum... Dedi ki: "Ben Ebu Zerr (radiyallahu anh)'in soyle soyledigini isittim: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a yeryuzunde insa edilen ilk mescidin hangisi oldugunu sordum: "Mescid-i Haram" oldugunu soyledi. Ben: "Sonra hangisi?" dedim, "Mescid-i Aksa!" diye cevap verdi. Ben: "Ikisi arasinda kac yil fark var?" dedim. "Kirk yil!" dedi ve ilave etti: "Arz sana (bastan ayaga) bir mesciddir, oyleyse nerede namaz vaktine ulasirsan namazini (orada) kil, cunku fazilet ondadir (namaz vaktinin girdigi ilk andadir)"
Buhari, Enbiya 8, 40; Muslim, Mesacid 2, (520); Nesai, Mesacid 3, (2, 32); Ibnu Mace, Ikamet, Mesacid 7, (753).

2680 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) soyle buyurdular:
"Namazlarinizdan bir kismini evlerinizde kilin, sakin onlari kabirlere cevirmeyin!"
Buhari, Salat 52, Teheccud 38; Muslim, Musafirin 208, (777); Ebu Davud, Salat 346, (1448); Tirmizi, Salat 331, (451); Nesai, Salatu'l-Leyl 1, (3,197)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2681 - Muslim'in Hz. Cabir (radiyallahu anh)'den kaydettigi bir rivayette Aleyhissalatu vesselam soyle emretmistir:
"Sizden kim namazini mescidde kilarsa namazindan bir pay da evi icin ayirsin. Zira Allah, evinde kilacagi namaz icin dahi bir hayir takdir etmistir.
Muslim, Musafirin 210, (778).

2682 - Mu'az Ibnu Cebel (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bag ve bahcelerde namaz kilmayi da mustehab (sevimli ve hos) addederdi."
Tirmizi, Salat 249, (334).

NAMAZDA KONUSMAMAK

2683 - Zeyd Ibnu Erkam (radiyallahu anh) anlatiyor: "Biz, namaz kilarken konusurduk. Oyle ki herkes kendi yanindakine birseyler soyleyebilirdi. Derken su ayet nazil oldu: "Allah'in divanina tam husu ve taatle durun" (Bakara 238). Boylece sukut etmekle emrolunduk ve konusmaktan menedildik."
Buhari, Amel fi's-Salat 2, Tefsir, Bakara 43; Muslim, Mesacid 35, (539); Ebu Davud,178, (949); Tirmizi, Salat 297 (405); Nesai, Sehv 20.

2684 - Ibnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a selam verirdik, O da bize mukabele ederdi. Necasi'nin yanindan dondugumuz zaman O'na yine (namazda) selam vermistik, bize mukabeleten selam vermedi.
"Ey Alah'in Resulu, dedik, biz sana vaktiyle namazda selam verirdik, sen de selamimizi alirdin (simdi niye almiyorsun)?" dedik. Bizi soyle cevapladi:
"Namazda mesguliyet var!"
Buhari, Amel fis's-Salat 2, 15, Fadilu'l-Ashab 37, Muslim, Mesacid 34, (538); Ebu Davud,170, (923, 924); Nesai, Sehv 20, (3, 19).

2685 - Mu'aviye Ibnu'l-Hakem es-Sulemi (radiyallahu anh) anlatiyor: "Ben Resulullah (aleyhissaltu vesselam) ile birlikte namaz kiliyordum. Derken cemaatten bir Sahis hapsirdi. Ben:
" Yerhamukallah '' dedim. Cemaattekiler bana bed bed baktilar. Bunu uzerine (kizip) :
" Vay basima gelen, niye bana boyle bakiyorsunuz? '' dedim. Bu sefer ellerini dizlerine vurarak beni susturmak istediler. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namazi bitirince (bana iyi davrandi), annem babam O'na feda olsun, ben O 'ndan, ne once ne de sonra, ondan daha iyi ogreten bir muallim gormedim.Allah'a yemin olsun O beni ne azarladi ne dovdu, ne de betimi yikti; sadece:
"Namazda insan kelamindan (dunyevi) bir soz munasib degildir, ona uygun olan soz, tesbih, tekbir ve Kur'an kiraatidir!" dedi. Ben:
"Ey Allah 'in Resulu, dedim, ben cahiliyeden daha yeni cikmis birisiyim. Allah bizeIslam'i lutfetti ama bizde oyleleri var ki, hala kahinlere geliyorlar, (bu hususta ne tavsiye edersiniz?) '' dedim.
" Sen onlara gitme!'' buyurdu. Ben tekrar:
"Bizde (kusun ucusuna vs 'ye bakarak) ugursuzluk cikaranlar da var?'' dedim. Cevaben :
"Bu (ugursuzluk zanni) kalplerinde mevcut olan bir (kuruntu)dur. Sakin onlari (gayelerine gitmekten) alikoymasin!'' dedi. Ben:
"Bizde, kuma hatlar cizerek fala bakanlar da var? '' dedim. Su aciklamayi yapti:
"Peygamberlerden biri de (kuma) cizgi cizerdi. Kim cizgisini onun cizgisine uygun dusururse isabet eder!'' buyurdu. Ben:
"Benim bir cariyem vardi, Uhud ve Cevaniyye taraflarinda koyun otlatirdi. Bir gun ogrendim ki bir kurt peyda olmus ve suruden bir koyun goturmus. Ben bir insanogluyum, herkes gibi ben de ofkelenirim. (Bu hadise yuzunden kizip) cariyeye bir tokat askettim. (Ravi der ki: Bu sozumu isitince) Resulullah tokadimi fazla buldu, (yakistiramadi).
"O halde onu azad etmiyeyim mi?" dedim.
"Bana bir getir hele!'' dedi. Ben de cariyeyi ona getirdim. Ona :
"Allah nerde?" diye sordu. Cariye:
"Semada!" diy cevap verdi. Bu sefer:
"Ben kimim?" diye sordu. O da:
"Sen Resulullah'sin!'' diye cevap verdi. Bununuzerine aleyhissalatu vesselam:
"Onu azad et, cunku mu'mine'dir" buyurdu."
Muslim, Mesacid 33, (537); Ebu Davud, Salat 171, (930, 931 ); Nesai Sehv 20, (3, 14-1 8).

2686 - Ebu'd-Derda (radiyallahu anh) anlatiyor: "Bir gun Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namaza kalkti. Sunu okudugunu isttik: "Senden Allah'a siginirim. '' Sonra da uc kere: ''Seni Allah'in lanetiyle lanetliyorum'' dedi ve sanki bir sey yakaliyormuscasina elini uzatti. Namazi bitirince:
"Ey Allah 'in Resulu! dedik, senden bugun daha once hic soylemedigin bir sey isittik. Ayrica ellerini de actigini gorduk? su cevabi verdi:
"Allah'in dusmani olan iblis, yuzume koymak icin atesten bir alev getirdi. Ben de ona, uc kere : " Euzu billahi '' dedim. Sonra da: " Seni Allah'in eksiksiz lanetiyle lanetliyorum'' dedim, geri cekilmedi, uc kere tekrarladim. Sonunda onu yakalamak istedim. Vallahi kardesim Suleyman'in duasi olmasa idi, bagli olarak sabaha erecek ve Medine'nin cocuklari onunla oynayacaklardi.''
Muslim, Mesacid 40, (542); Nesa, Sehv 19, (3,13).

BASKA MESGULIYETLERI TERK

2687 - Mu'aykib (radiyallahu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) 'a, musalli 'nin secde edecegi yerdeki topragin duzlenmesinden sual edildi... "

2688 - Tirmiz i'nin bir rivayetinde hadis soyledir : "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a namazda cakillara dokunup (duzlemekten) sorulmustu, su cevabi verdi:
"Mutlaka yapmak zorunda isen bari bir kere yap!"
Buhari, Amel fi's Salat 8; Muslim, Mesacid 46, (545); Ebu Davud, Salat 175, (946); Tirmizi, Salat 279, (3 80) ; Nesai, Sehv 8, (3, 7).

2689 - Ebu 'Zerr (radiyallahu anh) 'den Dort Imam'ìn kaydettigi bir rivayette soyle buyrulmustur: "Sizden kim namaza durursa, sakin cakillara degmesin. Zira rahmet, ona karsidan gelir."
Muvatta, Kasru's-Salat 43, (1,157); Ebu Davud, Salat 175, (945) ; Tirmizi, Salat 279, (379); Nesai, Sehv 7, (3,6).

2690 - Hz. Ebu Zerr (radiyallahu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Allah, kula namazda saga sola iltifat etmedikce rahmetiyle yaklasmaya devam eder. Iltifat etti mi ondan yuz cevirir. "
Ebu Davud, Salat 165, (909) ; Nesai, Sehv 10, (3,7)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2691 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah'a namazda saga sola bakmak (iltifat) hususundan sordum. Su cevabi verdi:
"Bu bir kapip kacirmadir. Seytan kulun namazindan kapar kacirir.''
Buhari, Ezan 93, Bed'u'l-Halk 11; Ebu Davud, Salat l65, (910); Nesai Sehv 10, (3,8). Bu rivayet Muslim'de bulunamamistir.

2692 - Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam): "Insanlara ne oluyor da namaz kilarken gozlerini semaya kaldiriyorlar? '' dedi ve bu hususta sert sozler soyledi. Sonra konusmasini soyle tamamladi: "Ya bundan vazgecerler ya da gozleri cikarilir."
Buhari, Ezan 91; Ebu Davud, Salat l 67, (913) ; Nesai, Sehv 9, (3, 7).

2693 - Yine Hz. Enes anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu. vesselam) bana soyle nasihat etti: "Ey ogulcugum, namazda saga sola bakmaktan sakin. Zira o helak olmaktir. Eger mutlaka yapacaksan bari nafilelerde olsun, farzlarda degil.''
Tirmizi, Salat 413 (5 89).

2694 - Sehl Ibnu 'l-Hanzaliyye (radiyallahu anh) anlatiyor: "Sabah namazi icin ikamet okundu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namaza basladi. Namazda Sib istikametine bakiyordu. Geceden, Sib'a korumasi icin bir atli gondermisti."
(Ebu Davud, Salat 168, (916).

2695 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) Mescid-i Kuba 'ya namaz kilmaya gitti. Ensar (radiyallahu anhum) gelip, namaz kilarken kendisine selam.verdiler. Ben Bilal'e sordum:
"Namaz kilarken onlarin selamina nasil mukabele ettigini gordun?'' Bana bizzat gostererek:
"Soyle!'' dedi ve avucunu acip ic kismini asagiya, sirtini yukariya getirdi.''
Ebu Davud, Salat 170, (927); Tirmizi, Salat 271, (368); Nesai, Sehv 6, (3, 5-6).

2696 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Tesbih erkeklere, el cirpma kadinlara mahsustur."
Buhari, Amel fi's-Salat 5; Muslim, Salat 106, (422); Ebu Davud, Salat 173, (939) ; Tirmizi, Salat 272, (369) ; Nesai, Sehv l 6, (3, 11-12).

2697 - Abdullah Ibnu' s-Shhir (radiyallalu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ile birlikte namaz kildim. Namazda onun oksurerek bogazini temizleyip (yere attigini ve) sol ayagiyla surttugunu gordum. "
Buhari Mesacid 58, (554); Ebu Davud, Salat 22, (482); Nesai, Mesacid 34, (2, 52).

2698 - Ebu Davud'un rivayetinde soyle gelmistir: "... Sol ayaginin altina tukurdu, ayakkabisiyla surttu.''
Ebu Davud. Salat 22, (482).

2699 - Ebu Davud'un Ebu Nadra 'dan kaydettigi bir rivayette : "Elbisesine tukurdu, kivrimlari arasinda ovaladi" denmistir.
Ebu Davud, Taharet 143,(389, 390).

2700 - Hz. Aise, (radiyallahu anha) anlatiyor:"Bir gun disardan geldim. Resulullah (aleyhissalatu vesselam) odada namaz kiliyordu, kapi da uzerine kapali'idi. Acmasini istedim, ilerleyip bana acti. Sonra gerisin geriye namazgahina dondu.''
Hz. Aise kapinin kible cihetinde oldugunu belirtti."
Ebu Davud, Salat 169, (922) ; Tirmizi, Salat 421, (601); Nesai, Sehv 14, (3, 11)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2701 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullalh (aleyhissalatu vesselam): "Namazda iki siyahi yani yilan ve akrebi oldurun'' buyududu."
Ebu Davud, Salat 169, (921); Tirmizi, Salat 287, (390); Nesai, Sehv 12, (3, 10).

2702 - Ummu Seleme (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bizim Eflah adindaki kolemizi, secde sirasinda (agziyla) ufurdugunu gormstu"Ey Eflah, yuzunu toprakla!" dedi."
Tirmizi, Salat 280, (381).

2703 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namazda sedl 'i, (sarinmayi) ve erkegin agzini ortmesini yasakladi."
Ebu Davud, Salat 86, (643); Tirmizi, Salat 278, (378).

KIBLE

2704 - Hz. Aise, (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (alehissalatu vesselam), geceleyin ben onunde, kibleyle arasinda bir cenaze gibi uzanmis yatarken, namaz kilardi. Vitir kilacagi zaman bana da haber verirdi, ben de vitir kilardim.''

2705 - Sahiheyn'in diger bir rivayetinde soyle gelmistir: "Hz. Aise (radiyallahu anha)'nin yaninda namazi bozan seylerden soz acilmiti. Bu meyanda kopek, esek ve kadinin da zikri gecti. Aise (radiyallahu anha):
"Bizi yine eseklere ve kopeklere benzettiniz. Vallahi, ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i kiblesiyle arasinda yatakta yatar oldugum halde namaz kilarken gordum. Benim icin ihtiyac hasil olunca oturup onu rahatsiz etmek istemezdim (yatagin) ayak tarafindan siyrilp cikardim.''
Buhari, Salat 22, 99, 102, 103,104,105,108, Amel fi s-Salat 10, Vitr 3, Isti'zan 37; Muslim, Salat 267, (512) ; Muvatta, Salatu'l-Leyl 2, (1,117) ; Ebu Davud, Salat 112, (711,712, 713, 714); Nesai, Taharet 120, (1, 101, 102), Kible 10, (2, 67).

2706 - Ebu Davud'da Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) 'dan gelen diger bir rivayette soyle denmistir : "Ben ve Abdulmuttalibogullarindan biroglan (veya kole) bir esegin uzerinde beraber geldik. Resulullah (aleyhissalatu ve vsselam) bu sirada namaz kiliyordu. Oglan esekten indi, ben de indim. Esegi safin on kisminda biraktik. Esege aldirma(yip namaza devam et)ti. Derken yine Abdulmuttalibogullaridan iki kiz cocugu gelip safin arasina dahil oldu, buna da aldirmadi. ''

2707 - Diger bir rivayette soyle gelmistir: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Biriniz sutresiz olarak namaz kilarsa (onunden gectigi takdirde) sunlar namazibozar: Esek, domuz, yahudi, mecusi, kadin... Namazin bozulmamasi icin onun onunden, bunlarin bir tas atimlik uzaktan gecmesi kifayet eder."
Buhari, Salat 90, Ilm 18, Ezan 161, Cezau ' s-Sayd 25;Muslim, Salat 254, (504); Muvatta, Kasru's-Salat 38, (1, 155); Ebu Davud, Salat 110,113 (703, 704, 715, 716, 717) ; Tirmizi, Salat 252, (337), Nesai, Kible 7, (2, 64, 65).
"Bir diger rivayette soyle denmisti: "Namazi, (onden gecen) hayizli kadin ve kopek bozar. "

2708 - el-Fadl Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah(aleyhissalatu vesselam) bizi koyumuzde ziyaret etti. O sirada bizim iki kucuk kopekle bir disi esegimiz vardi. Bu ikisi onunde bulunduklari halde ikndi namazi kildi. Hayvanlari ne azarladi ne de geriye kovaladi."
Ebu Davud, Salat 114 ,(718) ; Nesai, Kible 7, (2, 65).

2709 - Kesir Ibnu Kesir Ibn-i Ebi Veda'a, an bazi ehlihi an ceddihi (radiyallahu anh) anlatmistir ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i Beni Sehm kapisini takip eden yerde, onunden halk gelip gecerken namaz kilar gormustur. Bu sirada Resulullah 'la Ka'be arasinda bir sutre de mevcut degildir.''
Ebu Davud, Menasik 89, (2016) ; Nesai, Kible 9, (2, 67) Ibnu Mace, Menasik 33, (2958).

2710 - Ebu Sa 'id (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Namazi hic bir (harici) sey bozamaz. Imkaniniz nisbetinde defetmeye calisin. Cunku (bozmak isteyen) seytandir.''
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2711 - Ebu Davud'un bir rivayetinde soyle denmistir: "Kim, kiblesi ile kendi arasina bir bskasinin girmemesine muktedir olursa, bunu saglasin."

2712 - Buhari ' nin bir rivayetinde soyle gelmistir : "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Sizden biri, halka karsi sutre olacak bir seyin gerisinde namaz kilarken, biri onunden gecmeye kalkarsa ona mani olsun, (beriki haddini bilmeyip) israr ederse onunla mucadele etsin. Zira o, (bu haliyle) seytandir."
Buhari, Salat 100, Bed'ul-Halk 11; Muslim, Salat 259, (505);Muvatta, Kasru's-Salat 33, (1,154) ; Ebu Davud, Salat 108, (697, 698, 699,700) ; N esai, Kible 8, (2, 66) ; Kasame 45, (8, 6162).

2713 - Bisr Ibnu Sa'id(radiyallahu anh)'in anlattigina gore, kendisiniZeyd Ibnu Halid Ebu Cuheym' in yanina goderip: "Musallinin onunden gecen hakkinda Resulullah (aeyhissalatu vesselam) 'dan ne isittigini sordurmustur. Ebu Cuheym (radiyallhu anh) demistir ki:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Eger musallinin onundengecen kimse, bu gecisi sebebiyle kendisine gelen gunahi bilseydi orada kirk. . . kalmasi onun icin, musallinin onunden gecmesinden daha hayirli olurdu."
Ebu 'n-Nadr der ki: "Bilemiyorum ! Efendimiz "kirk gun mu'' dedi, kirk ay mi dedi, kirk sene mi dedi?"
Buhari, Salat,101; Muslim, Salat26l, (507); Muvatta, Kasru's-Salat 34, (1,154,155); Ebu Davud, Salat 109, (701); Tirmizi, Salat 251, (336); Nesai, Kible 8, (2, 66).

2714 - Yezid Ibnu Nimran (rahimehullah) anlatiyor: "Tebuk'de yatalak bir adam gordum. Dedi ki: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) namaz kilarken, ben esegin uzerinde oldugum halde onunden gectim. Bana: "Allah'im, izini kes!" diye bedduada bulundu. Artik ondan sonra esek uzerinde (bile) yol alamadim."
Bir rivayette soyle gelmistir: "(Resulullah aleyhissalatu vessalam soyle dedi:) "0 bizim namazimizikesti, Allah da onun izini kessin."
Ebu Davud, Salat 110, (705, 706).

2715 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam):
"Uyuyaningerisinde namaz kilmayin,konusanin gerisinde de!, buyurdular.''
Ebu Davud, Salat 106, (694).

2716 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Biriniz namaz kilinca,yuzunun karsisina bir sey koysun. Bulamazsa bir degnek koysun. Beraberinde bir degnek de yoksa bir cizgi cizsin. Boyle yaparsa onunden gecen kendisine zarar vermez."
Ebu Davud der ki: "Alimlerden bazisi, cizginin uzunlamasina olacagini, bazisi da hilal gibi enlemesine olacagini soylemistir.''
Ebu Dvud, Salat 103, (689).

2717 - Tallha Ibnu Ubeydillah (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Biriniz namaz kilarken, onune semerin arka kasi boyunda bir sey koydu mu, namazini rahat kilsin, bunun gerisinden gecene aldirmasin.''
Muslim, Salat 241, (499) ; Ebu Davud, Salat 102,Tirmizi, Salat, 250, (335).

2718 - Hz. Ebu Zerr (radiyallahu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Kisi, onune semer kasi kadar bir sey birakmadan namaz kilarsa; (onunden gectigi takdirde) siyah kopek, kadin, esek namazini bozar. . . ''
Ebu Zerr 'e dendi ki : "Siyahin kirmizidan, beyazdan farki nedir? '' Su cevabi verdi:
"Ey kardesimin oglu! Sen bana, benim Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a sordugum seyi sordun. Efendimiz:
" Siyah kopek seytandir'' buyurmustu. ''
Muslim, Salat 265, (510) ; Ebu Davud, Salat 110, (702) ; Tirmizi, Salat 253, (338) ; Nesai, Kible 7, (2,63) ;Ibnu Mace, Ikametu's-Salt 38, (952).

2719 - Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), bayram gunu (namaz) icin cikinca bir harbe alinmasini emrederdi. Harbe, (namaz sirasinda) aleyhissalatu vesselam 'in onune konur, O da halk arkasinda oldugu halde harbeye dogru namaz kilardi. Efendimiz sefer sirasinda da boyle yapardi. Bu sunnete ittibaen umerada harbe kullanir oldu."
Buhari, Sa1at 92, 90; Muslim, Salat 245 (501); Ebu Davud, Salat 102, (687) ; Nesai, Kible 4, (2, 62); Ibnu Mace, Ikametu's-Salat 164, (1304, 1305).

2720 - Yine Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (bazan) binegini (sutre olarak) one koyar, ona dogru namaz kilardi."
Bir diger rivayette: "Aleyhissalatu vesselam devesine dogru namaz kilardi'' denmistir.
Buhari, Salat 98, 50; Muslim, Salat 247, (502); Muvatta, Kasru's-Salat 41, ( 1, 157) ; Ebu Davud, Salat 104, (692) ; Tirmizi, Salat 261, (352)
 

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
2721 - Mikdad Ibnu'l-Esved (radiyallahu anh) diyor ki :"Ben, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) i cubuga, direge ve agaca karsi namaz kilar vaziyette ne zaman gormussem, her seferind� onlari sag kasinin veya sol kasinin karsisina almis gormusumdur. Hic bir zaman sutresintam karsisina almadi. "
Ebu Davud, Salat 105, (693).

2722 - Sehl Ibnu Ebi Hasme (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki :
"Biriniz sutreye karsi namaz kilinca, ona yakin olsun, ta ki seytan namazini bozmasin."
Ebu Davud, Salat 107, (695).

COCUK TASIMAK

2723 - Ebu Katade (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam), kizi Zeyneb 'in kerimesi olan torunu Umame 'yi omuzunda tasidigi halde halka namaz kildirirdi. Secdeye varinca cocugu (yana) birakir, kiyam icin dogrulunca tekrar omuzuna alirdi.''
Buhari, Slat 106, Edeb 18; Muslim, Mesacid 41, (5, 43); Muvatta, Kasru's-Salat 81, (1,170); Ebu Davud, Salat 169,(917, 918, 919, 920); Nesai; Mesacid 19, (2, 45), Sehv 13, (3, 10).

NAMAZDA UYUKLAMAK

2724 - Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdularki: "Sizden biri namaz kilarken uyuklayacak olursa, uykusu gidinceye kadar hemen yatsin. Zira, uyuklayarak namaz kilaniniz, istigfar ederken kendi nefsine sebbetmeye kalkar da farkinda olmaz."
Buhari, Vudu 53, Muslim, Musafirin 222, (786); Muvatta, Salatu'l-Leyl 3, (1,118); Ebu Davud, Salat 308, (1310); Tirmizi, Salat 263, (355); Nesai, Taharet 117, (1, 99-100).

SACIN ORULUP BAGLANMASI

2725 - Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'in anlattigina gore, Abdullah Ibnu'l-Haris'i, -sacini arkadan topuz yapmisoldugu halde- namaz kilarken gormus, arkasinda durup, topuzu cozmeye baslamis, oburu de kimildamayip, onaimkan tanimistir. Ibnu'l-Haris namazini bitirince, Ibnu Abbas 'a gelip:"Benim sacimla niye ilgilendin?" diye sormus, Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) su cevabi vermistir:"Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam) 'dan isittim, demisti ki:
"Boylesinin misali, kollari arkasindan bagli oldugu halde namazini kilan kimsenin misalidir. ''
Muslim, Salat 232, (492) ; Ebu Davud, Salat 88, (647); Nesai, Iftitah 147, (2, 2l5-216).

2726 - Ebu Sa'id el-Makberi (radiyallahu anh) anlatiyor:"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) 'in azadlisi Ebu Rafi', Hasan Ibnu Ali (radiyallahu anhuma) 'ye ugradi. Hasan, orgulerini ensesinde topuz yapmis oldugu halde kalkmis namaz kiliyordu. Ebu Rafi ' topuzunu cozdu. Hasan (radiyallahu anh) ofkeyle ona bakti.Ebu Rafi ' (radiyallahu anh): "Okelenme, namazina devam et, cunku ben Resulullah(aleyhissalatu vesselam)'in: "Bu, seytan'in minderi,yani oturma yeridir'' dedigini isitmistim (de onun icin cozdum) '' dedi. ''

BUYUK VE KUCUK ABDEST (IKI HABISIN) SIKISMASI

2727 - Abdullah Ibnu Muhammed Ibni Ebi Bekr (rahimehullah) anlatiyor:"Hz. Aise (radiyallahu anha)' nin yaninda idik. Yemegi getirildi. Derken Kasim Ibnu Muhammed namaza kalkti, Hz. Aise:"Resulullah (alehissalatu vesselam) 'in soyle soyledigini isittim '' dedi:
"Yemegin yaninda namaz kilinmaz, iki habisin (yani buyuk ve kucuk abdestin) sikismasinda da kilinmaz. ''
Muslim Mesacid67, (560) ; Ebu Davud, Taharet 43, (89).

2728 - Abdullah Ibnu'l-Erkan (radiyallahu anh)'in anlattigina gore: "... Halka imamlik yapiyordu. (Bir seferinde) ikamet getirilmisti. Bir adamin elinden tutup one surdu ve:"Resulullah (aeyhissalatu vesselam) 'in:
"Namaz baslarken birinizin hela ihtiyaci gelirse, once helaya gitsin! ''dedigini isittimdedi,''
Muvatta, Kasru's-Salat 49; (1,159); Eb Davud, Taharet 43, (88); Tirmizì, Taharet 108, (142), Nesai,Imaet 51, (2, 110, 111);Ibnu Mace, Ikametu s-Salat 114, (616).

SEHIV VE TILAVET SECDELERI

2729 - Abdullah Ibnu Malik Ibnu Buheyne (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) ogle namazinin ilk iki rekatini tamamlamisti (oturmasi gerektigi halde oturmadan) kalkti. Namazi bitirince iki (ziyade) secde daha yapti, ondan sonra selam verdi. ''
Buhari, Sehv 1, 5 ; Ezan 145,147, Eyman 15 ; Muslim, Mesacid 85, (570) ; Muvatta, Salat 65, ( 1, 96) ; Ebu Davud, Salat 200, (1034,1035); Tirmizi, Salat 288, (391); Nesai, Sehv 21, (3,19, 20), 28, (3, 34), Iftitah 196, (2, 244) ; Ibnu Mace, Ikamet 131, ( 1206).

2730 - Ibnu Mes'ud (radiyallalhu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Namaz kilarken uc mu kildim dort mu kildim diye supheye dusersen,eger zann-i galibin dort ise hemen tesehhud yap, sonra sen daha otururken ve selam vermemisken iki secde daha yap; sonra ayni sekilde tesehhud oku, sonra selam ver."
Ebu Davud, Salat 198, (1028).
Ebu Davud der ki: "Bu, Ibnu Mes'ud'dan rivayet edilmistir. Alimlerden kimse bunu Resulullah 'a nisbet etmedi. ''
 
Üst